Megalakult a Koalíció Gyermekrészvétel munkacsoportja

A Hintalovon Alapítvány koordinálása mellett megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció Gyermekrészvétel munkacsoportja. A szakmai fórum célja, hogy segítse a tagszervezetek együttműködését a gyermekek véleményének figyelembevétele érdekében. 

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy részt vegyen az őket érintő kérdésekben, és figyelembe vegyék a véleményét. A gyerekek védelméért és jogaikért folyó munkában ez különösen fontos. Nem csak azért, mert ekkor tudunk hitelesen kiállni értük, de velük közösen gondolkozva hatékonyabb és jobb válaszokat találunk a problémákra. A Koalícióban elkezdődött munka hozzájárul ahhoz, hogy egyre több szervezet, és magasabb minőségben vonja be a gyerekeket a tevékenységébe.  

A munkacsoport 2022. június 29-én, 17 szakember részvételével tartotta első ülését, köztük az SOS Gyermekfalvak, az UNICEF, a Kék Vonal, a SINOSZ és a koordináló Hintalovon Alapítvány képviselőivel. A koalíció tervei szerint évente 6-8 alkalommal találkozik majd, melyeken fiatal önkénteseikre is számítanak.

A Hintalovon Alapítványban a 2016-os megalakulása óta aktív és érdemi szerep jut a gyerekeknek. Ezekben az években sokat tanultunk a gyerekekkel közös munkáról, mely alapján évente felülvizsgáljuk, átalakítjuk a programot. Az elmúlt években más szervezeteket, köztük az Európa Tanácsot is segítettünk abban, hogy a gyerekek véleményét figyelembe tudják venni a munkájuk során. Szeretnénk ezt jól csinálni, szeretnénk megismerni mások tapasztalatait. Örömmel láttuk, hogy ezzel mások is így vannak, és egyre többen kíváncsiak a gyerekrészvétel érdemi, minőségi megvalósítására. A munkacsoport lehetőséget ad arra, hogy beszélgessünk arról, ki hogyan vonja be a gyerekeket, összegyűjtsük és bemutassuk a jó gyakorlatokat.

mondta Németh Barbara, a Gyermekrészvétel Program vezetője, és a munkacsoport koordinátora.

A gyermekjogi, gyermekvédelmi szervezeteket és szakembereket tömörítő Gyermekjogi Civil Koalíció célja, hogy elősegítse az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által Magyarország számára megfogalmazott ajánlások végrehajtását, nyomon követését, és felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira. A Koalícióban több munkacsoport dolgozik (Gyermekjólét- gyermekszegénység, Erőszak, Diszkrimináció, Oktatás, Alternatív gondoskodás és Gyermekrészvétel munkacsoportok), a tagszervezetek koordinálása mellett. A Hintalovon az elmúlt években az Erőszak munkacsoportot koordinálta, melynek részeként tavaly tanulmányt készített az LMBTQ emberek elleni politikai kommunikáció hatásáról. 

Kiemelt kép innen.