Megalakult a Koalíció Gyermekrészvétel munkacsoportja

A Hintalovon Alapítvány koordinálásával megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció Gyermekrészvételi munkacsoportja.

Hintalovon

2022.07.21.

A Hintalovon Alapítvány koordinálása mellett megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció Gyermekrészvétel munkacsoportja. A szakmai fórum célja, hogy segítse a tagszervezetek együttműködését a gyermekek véleményének figyelembevétele érdekében. 

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy részt vegyen az őket érintő kérdésekben, és figyelembe vegyék a véleményét. A gyerekek védelméért és jogaikért folyó munkában ez különösen fontos. Nem csak azért, mert ekkor tudunk hitelesen kiállni értük, de velük közösen gondolkozva hatékonyabb és jobb válaszokat találunk a problémákra. A Koalícióban elkezdődött munka hozzájárul ahhoz, hogy egyre több szervezet, és magasabb minőségben vonja be a gyerekeket a tevékenységébe.  

A munkacsoport 2022. június 29-én, 17 szakember részvételével tartotta első ülését, köztük az SOS Gyermekfalvak, az UNICEF, a Kék Vonal, a SINOSZ és a koordináló Hintalovon Alapítvány képviselőivel. A koalíció tervei szerint évente 6-8 alkalommal találkozik majd, melyeken fiatal önkénteseikre is számítanak.

A Hintalovon Alapítványban a 2016-os megalakulása óta aktív és érdemi szerep jut a gyerekeknek. Ezekben az években sokat tanultunk a gyerekekkel közös munkáról, mely alapján évente felülvizsgáljuk, átalakítjuk a programot. Az elmúlt években más szervezeteket, köztük az Európa Tanácsot is segítettünk abban, hogy a gyerekek véleményét figyelembe tudják venni a munkájuk során. Szeretnénk ezt jól csinálni, szeretnénk megismerni mások tapasztalatait. Örömmel láttuk, hogy ezzel mások is így vannak, és egyre többen kíváncsiak a gyerekrészvétel érdemi, minőségi megvalósítására. A munkacsoport lehetőséget ad arra, hogy beszélgessünk arról, ki hogyan vonja be a gyerekeket, összegyűjtsük és bemutassuk a jó gyakorlatokat.

mondta Németh Barbara, a Gyermekrészvétel Program vezetője, és a munkacsoport koordinátora.

A gyermekjogi, gyermekvédelmi szervezeteket és szakembereket tömörítő Gyermekjogi Civil Koalíció célja, hogy elősegítse az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által Magyarország számára megfogalmazott ajánlások végrehajtását, nyomon követését, és felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira. A Koalícióban több munkacsoport dolgozik (Gyermekjólét- gyermekszegénység, Erőszak, Diszkrimináció, Oktatás, Alternatív gondoskodás és Gyermekrészvétel munkacsoportok), a tagszervezetek koordinálása mellett. A Hintalovon az elmúlt években az Erőszak munkacsoportot koordinálta, melynek részeként tavaly tanulmányt készített az LMBTQ emberek elleni politikai kommunikáció hatásáról. 

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

gyerekek a jogi eljárásokban

Gyerekbarát anyagok jogi eljárásokhoz

A felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. A gyerekbarát anyagok érhetőbbé teszi a gyerekeknek mi fog velük történni egy jogi eljárás során.

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart