Megalakult a Koalíció Gyermekrészvétel munkacsoportja

A Hintalovon Alapítvány koordinálásával megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció Gyermekrészvételi munkacsoportja.

Hintalovon

2022.07.21.

A Hintalovon Alapítvány koordinálása mellett megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció Gyermekrészvétel munkacsoportja. A szakmai fórum célja, hogy segítse a tagszervezetek együttműködését a gyermekek véleményének figyelembevétele érdekében. 

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy részt vegyen az őket érintő kérdésekben, és figyelembe vegyék a véleményét. A gyerekek védelméért és jogaikért folyó munkában ez különösen fontos. Nem csak azért, mert ekkor tudunk hitelesen kiállni értük, de velük közösen gondolkozva hatékonyabb és jobb válaszokat találunk a problémákra. A Koalícióban elkezdődött munka hozzájárul ahhoz, hogy egyre több szervezet, és magasabb minőségben vonja be a gyerekeket a tevékenységébe.  

A munkacsoport 2022. június 29-én, 17 szakember részvételével tartotta első ülését, köztük az SOS Gyermekfalvak, az UNICEF, a Kék Vonal, a SINOSZ és a koordináló Hintalovon Alapítvány képviselőivel. A koalíció tervei szerint évente 6-8 alkalommal találkozik majd, melyeken fiatal önkénteseikre is számítanak.

A Hintalovon Alapítványban a 2016-os megalakulása óta aktív és érdemi szerep jut a gyerekeknek. Ezekben az években sokat tanultunk a gyerekekkel közös munkáról, mely alapján évente felülvizsgáljuk, átalakítjuk a programot. Az elmúlt években más szervezeteket, köztük az Európa Tanácsot is segítettünk abban, hogy a gyerekek véleményét figyelembe tudják venni a munkájuk során. Szeretnénk ezt jól csinálni, szeretnénk megismerni mások tapasztalatait. Örömmel láttuk, hogy ezzel mások is így vannak, és egyre többen kíváncsiak a gyerekrészvétel érdemi, minőségi megvalósítására. A munkacsoport lehetőséget ad arra, hogy beszélgessünk arról, ki hogyan vonja be a gyerekeket, összegyűjtsük és bemutassuk a jó gyakorlatokat.

mondta Németh Barbara, a Gyermekrészvétel Program vezetője, és a munkacsoport koordinátora.

A gyermekjogi, gyermekvédelmi szervezeteket és szakembereket tömörítő Gyermekjogi Civil Koalíció célja, hogy elősegítse az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által Magyarország számára megfogalmazott ajánlások végrehajtását, nyomon követését, és felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira. A Koalícióban több munkacsoport dolgozik (Gyermekjólét- gyermekszegénység, Erőszak, Diszkrimináció, Oktatás, Alternatív gondoskodás és Gyermekrészvétel munkacsoportok), a tagszervezetek koordinálása mellett. A Hintalovon az elmúlt években az Erőszak munkacsoportot koordinálta, melynek részeként tavaly tanulmányt készített az LMBTQ emberek elleni politikai kommunikáció hatásáról. 

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Ha kíváncsi vagy, hogy mit érdemes végiggondolnod, ha a gyerekek is aktív résztvevői az általad szervezett rendezvénynek, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart