Magyarul is elérhető az EU gyerekbarát gyerekjogi stratégiája

Gyerekbarát verzióban is olvasható már az Európai Unió 2021-2024-es időszakra szóló gyerekjogi stratégiája.

Hintalovon

2022.07.20.

Az Európai Bizottság gyerekjogi stratégiát készített a 2021–2024-es időszakra vonatkozóan arról, hogy az EU és tagállamai hogyan védhetik jobban a gyerekek jogait. A Mi Európánk, mi jogaink, a mi jövőnk kutatásban 10.000 gyerek véleményét kérdezték meg arról, mitől éreznék magukat jobban.

A gyerekek közreműködésével gyerekbarát változatok is készültek az EU gyermekjogi stratégiájáról. Az észak-írországi Belfastban működő Queen’s University Gyermekjogi Központja két, gyermekekből és fiatalokból álló csoportot állított össze dublini iskolákból. A stratégia eredeti, angol nyelvű verziójában ez a két csoport segített abban, hogy hogyan magyarázzák el a gyerekeknek a stratégia főbb üzeneteit. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyerek önkéntesei segítették az anyagok jóváhagyását, átnézték és véleményezték a magyar nyelvű fordítást, és biztosították a gyermekbarát nyelvezet alkalmazását a fordítási folyamat során.

Gyerekbarát verziók:

  • A hosszabb verzió itt érhető el.
  • A könnyebben olvasható verzió itt található.
  • A rövidebb verzió itt olvasható.

Miről szó a stratégia?

  1. A gyermekek részvétele: Mindenki megérti, hogy a gyermekeknek joguk van véleményt nyilvánítani és ennek megfelelően is fog cselekedni.
  2. Társadalmi befogadás: A gyermekek megfelelő oktatásban és egészségügyi ellátásban részesülhetnek majd, és a családoknak elegendő pénzük lesz a gyermekek szükségleteinek kielégítésére.
  3. Védelem a káros hatásoktól: A gyermekeket meg fogjuk védeni az erőszaktól, és a bántalmazott gyermekek meg fogják kapni a szükséges segítséget.
  4. Gyermekbarát igazságszolgáltatás: A rendőrség, az ügyvédek és a bírák méltányosan fognak bánni a gyermekekkel, meghallgatják őket és szem előtt tartják a szükségleteiket.
  5. Digitális világ: Minden gyermeknek lehetősége lesz arra, hogy hozzáférhessen a digitális szférához és biztonságban legyen a digitális világban.
  6. A gyermekek segítése világszerte: A világon minden gyermek jogait biztosítani kell, még háború, éhség, vagy járvány idején is.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Biztonságos, egyszerűen hozzáférhető és könnyen használható – mi az? Az óvszer

Miért a biztonságos szex a jó szex? Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat, mely jó kiindulási alap lehet a biztonságos szexről szóló beszélgetéseknek.

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Iskolaváltás szabályai

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart