Magyarul is elérhető az EU gyerekbarát gyerekjogi stratégiája

Gyerekbarát verzióban is olvasható már az Európai Unió 2021-2024-es időszakra szóló gyerekjogi stratégiája.

Hintalovon

2022.07.20.

Az Európai Bizottság gyerekjogi stratégiát készített a 2021–2024-es időszakra vonatkozóan arról, hogy az EU és tagállamai hogyan védhetik jobban a gyerekek jogait. A Mi Európánk, mi jogaink, a mi jövőnk kutatásban 10.000 gyerek véleményét kérdezték meg arról, mitől éreznék magukat jobban.

A gyerekek közreműködésével gyerekbarát változatok is készültek az EU gyermekjogi stratégiájáról. Az észak-írországi Belfastban működő Queen’s University Gyermekjogi Központja két, gyermekekből és fiatalokból álló csoportot állított össze dublini iskolákból. A stratégia eredeti, angol nyelvű verziójában ez a két csoport segített abban, hogy hogyan magyarázzák el a gyerekeknek a stratégia főbb üzeneteit. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyerek önkéntesei segítették az anyagok jóváhagyását, átnézték és véleményezték a magyar nyelvű fordítást, és biztosították a gyermekbarát nyelvezet alkalmazását a fordítási folyamat során.

Gyerekbarát verziók:

  • A hosszabb verzió itt érhető el.
  • A könnyebben olvasható verzió itt található.
  • A rövidebb verzió itt olvasható.

Miről szó a stratégia?

  1. A gyermekek részvétele: Mindenki megérti, hogy a gyermekeknek joguk van véleményt nyilvánítani és ennek megfelelően is fog cselekedni.
  2. Társadalmi befogadás: A gyermekek megfelelő oktatásban és egészségügyi ellátásban részesülhetnek majd, és a családoknak elegendő pénzük lesz a gyermekek szükségleteinek kielégítésére.
  3. Védelem a káros hatásoktól: A gyermekeket meg fogjuk védeni az erőszaktól, és a bántalmazott gyermekek meg fogják kapni a szükséges segítséget.
  4. Gyermekbarát igazságszolgáltatás: A rendőrség, az ügyvédek és a bírák méltányosan fognak bánni a gyermekekkel, meghallgatják őket és szem előtt tartják a szükségleteiket.
  5. Digitális világ: Minden gyermeknek lehetősége lesz arra, hogy hozzáférhessen a digitális szférához és biztonságban legyen a digitális világban.
  6. A gyermekek segítése világszerte: A világon minden gyermek jogait biztosítani kell, még háború, éhség, vagy járvány idején is.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szexting – Mit gondolj át mielőtt belemész ebbe a játékba?

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a szexting és mit érdemes átgondolnod mielőtt belemész ebbe a játékba, akkor  töltsd le az erről szóló plakátunkat!

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart