Magyarul is elérhető az EU gyerekbarát gyerekjogi stratégiája

Gyerekbarát verzióban is olvasható már az Európai Unió 2021-2024-es időszakra szóló gyerekjogi stratégiája.

Hintalovon

2022.07.20.

Az Európai Bizottság gyerekjogi stratégiát készített a 2021–2024-es időszakra vonatkozóan arról, hogy az EU és tagállamai hogyan védhetik jobban a gyerekek jogait. A Mi Európánk, mi jogaink, a mi jövőnk kutatásban 10.000 gyerek véleményét kérdezték meg arról, mitől éreznék magukat jobban.

A gyerekek közreműködésével gyerekbarát változatok is készültek az EU gyermekjogi stratégiájáról. Az észak-írországi Belfastban működő Queen’s University Gyermekjogi Központja két, gyermekekből és fiatalokból álló csoportot állított össze dublini iskolákból. A stratégia eredeti, angol nyelvű verziójában ez a két csoport segített abban, hogy hogyan magyarázzák el a gyerekeknek a stratégia főbb üzeneteit. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyerek önkéntesei segítették az anyagok jóváhagyását, átnézték és véleményezték a magyar nyelvű fordítást, és biztosították a gyermekbarát nyelvezet alkalmazását a fordítási folyamat során.

Gyerekbarát verziók:

  • A hosszabb verzió itt érhető el.
  • A könnyebben olvasható verzió itt található.
  • A rövidebb verzió itt olvasható.

Miről szó a stratégia?

  1. A gyermekek részvétele: Mindenki megérti, hogy a gyermekeknek joguk van véleményt nyilvánítani és ennek megfelelően is fog cselekedni.
  2. Társadalmi befogadás: A gyermekek megfelelő oktatásban és egészségügyi ellátásban részesülhetnek majd, és a családoknak elegendő pénzük lesz a gyermekek szükségleteinek kielégítésére.
  3. Védelem a káros hatásoktól: A gyermekeket meg fogjuk védeni az erőszaktól, és a bántalmazott gyermekek meg fogják kapni a szükséges segítséget.
  4. Gyermekbarát igazságszolgáltatás: A rendőrség, az ügyvédek és a bírák méltányosan fognak bánni a gyermekekkel, meghallgatják őket és szem előtt tartják a szükségleteiket.
  5. Digitális világ: Minden gyermeknek lehetősége lesz arra, hogy hozzáférhessen a digitális szférához és biztonságban legyen a digitális világban.
  6. A gyermekek segítése világszerte: A világon minden gyermek jogait biztosítani kell, még háború, éhség, vagy járvány idején is.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Bugyiszabályok

Bugyiszabályok ovisoknak – Európa legnépszerűbb szexuális erőszak megelőző programja

Ismerd meg az óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző kiadványt,a bugyiszabályokat!

Lili és a bátorság: Te tudod- titoknyitogató füzet

Mia különbség jó és rossz titok között? Ilyen és ehhez hasonló nehéz témákat jár körbe Te tudod- titoknyitogató fűzet.

3 + 1 tipp felelős felnőtteknek - Mit csinálj, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben?

Mire figyeljünk, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben? – 3 +1 tipp felelős felnőtteknek

Ha kíváncsi vagy, hogy felelős felnőttként mit tehetsz, ha egy gyermekközösségben megjelenik a fejtetvesség, akkor töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart