Hogy vannak a gyerekek ? – Új stratégia készül a gyerekjogok védelméért

Hintalovon

2021.03.09.

Az Európai Bizottság stratégiát készít a 2021–2024-es időszakra annak érdekében, hogy az EU és tagállamai hogyan védhetik jobban a gyerekek jogait. A Mi Európánk, mi jogaink, a mi jövőnk kutatásban 10.000 gyerek véleményét kérdezték meg arról, mitől éreznék magukat jobban.

Kidolgoznak egy Gyermekgarancia nevű kezdeményezést, hogy az EU-ban élő gyerekek hozzáférjenek azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekkel egyenlő esélyt kapnak a fejlődéshez és képességeik kibontakoztatásához. Ennek kapcsán tartották meg 2020. őszén a 13. Európai Gyermekjogi Fórumot, ahol a Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi Követei is részt vettek, ahol a gyerekek véleményét is kikérték.

A „Mi Európánk, a mi jogaink, a mi jövőnk” című felmérésben több mint tízezer 11-17 év közötti gyermek és fiatal vett részt Európán belül és kívül egyaránt. A jelentést az UNICEF, a ChildFund Alliance, az Eurochild, a Save the Children és a World Vision közösen készítette el a gyerekek válaszai alapján.

Szorongó gyerekek és bizonytalanság

A COVID-19 járvány a stressz és bizonytalanság felé taszította a gyerekeket Európában és a kontinensen túl, ötből egy gyerek boldogtalan és szorong a jövő miatt.

  • Tízből egy gyermek mentális problémákra utaló tünetekkel küzd, mint a depresszió vagy a szorongás. A lányok sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a fiúk, és az idősebb gyerekek is több problémáról számoltak be mint a fiatalabbak.
  • A gyermekek harmada tapasztalt diszkriminációt vagy kirekesztést. Ez az arány 50 százalékos afogyatékossággal élő, migráns, etnikai kisebbséghez tartozó, vagy a magukat LGBTQ+ közösség tagjaiként élő fiatalok körében.
  • A gyermekek kétharmada boldog az iskolában, azonban a válaszadó 17 évesek 80 százaléka érzi úgy, hogy az oktatás nem készíti fel őket a jövőre.
  • A gyerekek többsége szívesen vinne változásokat az iskolai életébe.
  • 62% -uk kevesebb házifeladatot, 57% pedig érdekesebb órákat szeretne. A válaszadók közel harmada szeretné módosítani az iskolai tananyagot, például több sport tevékenységgel (33%), a gyermekjogokról való tanulással (31%) és több művészeti tantárggyal (31%).
  • Majdnem minden résztvevő hallott már a gyermekjogokról.
  • A megkérdezettek 88%-a ismeri a klímaváltozást és annak a környezetükre gyakorolt hatását, 8%-uk valamelyest tudatában van a jelenségnek, 4% pedig bizonytalan.

„Jelentős mérföldkő ez a gyermekek bevonása szempontjából. A gyerekek az őket érintő témák szakértői és ez a konzultáció is bebizonyította, hogy a fiatalok a jelen fontos alakítói. A mi szerepünk az, hogy megadjunk nekik minden segítséget és támogassuk őket azon az úton, amelyen a holnap vezetőivé válhatnak. Biztosítanunk kell, hogy minden gyerek egyforma esélyekkel induljon az életben, félelemtől mentesen” – mondta az Európai Bizottság elnökhelyettese, Dubravka Šuica.

A teljes jelentés angolul itt olvasható.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Mik azok a gyermekjogok? – interaktív tananyag

Mire van szüksége egy gyereknek? Mitől kell védeni őket? Mik azok a gyerekjogok? És egyáltalán ki számít gyereknek? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le legújabb interaktív tananyagunkat!

Bugyiszabályok

Bugyiszabályok ovisoknak – Európa legnépszerűbb szexuális erőszak megelőző programja

Ismerd meg az óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző kiadványt,a bugyiszabályokat!

Cikkajánló

×
×

Cart