Hogyan vonhatók be a gyerekek a döntéshozásba?

Legyen a gyerekrészvétel a mindennapok része - tudd meg, hogyan valósult ez meg a 13. Gyermekjogi Fórumon, és mit teszünk ennek érdekében az EU stratégia-alkotásában!
gyerekek bevonása, EU stratégia, gyermekjogi fórum

Hintalovon

2020.11.04.

Négy Gyermekjogi Követünk is részt vett a 13. Európai Gyermekjogi Fórumon szeptember 29. és október 1. között: ismerd meg a gyerekek döntéselőkészítésben való részvételének lehetséges módjait!

Az Európai Bizottság két nagyobb programon dolgozik a gyerekekért, amelyben sratégiát készít a 2021–2024-es időszakra arról, hogy az EU és a tagállamok hogyan védhetik legjobban a gyerekek jogait. Illetve kidolgoznak egy Gyermekgarancia nevű kezdeményezést, azért hogy az EU-ban élő gyerekek hozzáférjenek azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekkel egyenlő esélyt kapnak a fejlődéshez és képességeik kibontakoztatásához. Az idei fórum ennek a konzultációs folyamatnak volt a része. 

A fórum főbb témái között volt a gyermekek elleni erőszak leküzdése, a gyerekbarát igazságszolgáltatás, az oktatás helyzete, a társadalmak felelőssége a gyerekek felé és a koronavírus okozta nehézségek is.

[woo_product_slider id=”4796″]

A gyerek résztvevők képviseletében a Eurochild Gyermektanácsának egy tagja mondott záróbeszédet, ahol kiemelte, hogy ahol gyerekekért tesznek, döntenek, ott nem lehet gyerekek nélkül döntést hozni. Ideje, hogy a gyerekrészvétel a folyamatok része legyen minden esetben.
Elmondta, hogy ha a gyerekrészvétel megvalósításába hibák is csúsznak, még az is sokkal jobb, mint hogy ne vonnák be a gyerekeket, hiszen fejlődni közösen lehet. Ez a fórum a gyerekek részvételének fontos lépcsőfoka volt, folytatni kell ezt az irányt, és minden évben több gyermeket kell bevonni. Itt olvasható angolul a teljes záróbeszéd.

A stratégia kidolgozásának részeként, öt nemzetközi szervezet (Eurochild, UNICEF, Save the Children, World Vision International, Child Fund) összefogásában készült el a gyerekeknek szóló kérdőív, hogy elmondhassák a véleményüket, és hatással lehessenek a fenti programokra. A kérdőív magyar nyelven is kitölthető volt 2020. október 30-ig. Bővebben a konzultációról gyerekeknek itt írtunk.
A gyerekek véleményét egy jelentésben foglalják össze, amit a szervezetek november végén osztanak meg az Európai Bizottsággal. A jelentés, a Stratégia és a Gyermekgarancia nyilvánosan elérhetők lesznek.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Lili és a bátorság: Te tudod- titoknyitogató füzet

Mia különbség jó és rossz titok között? Ilyen és ehhez hasonló nehéz témákat jár körbe Te tudod- titoknyitogató fűzet.

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Cikkajánló

×
×

Cart