Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Leírás

Jelen útmutató a gyerekekkel, családtagokkal folytatott videohívások lebonyolításának jó gyakorlatait igyekszik bemutatni kifejezetten szakemberek részére. Az útmutató nem kötelező előírásokat fogalmaz meg, célja sokkal inkább az, hogy a már jól bevált gyakorlatok, megoldások széles skáláján vezessen végig, melyek segíthetnek a szakembereknek az online megbeszélésekben, virtuális konzultációkban rejlő lehetőségek teljes kihasználásában és továbbfejlesztésében.

A koronavírus elterjedése miatt bevezetett  korlátozó intézkedések valamennyiünk életére, munkájára kihatással  van. A gyerekvédelemben, avagy munkájuk során gyerekekkel együtt dolgozó szakemberek is komoly kihívások elé néztek, amikor a hozott intézkedések eredményeképp kénytelenek lettek a gyerekekkel, családokkal, gondozókkal folytatott fontos megbeszéléseiket, konzultációikat a korábbi személyes forma helyett áthelyezni az online térbe.

Meg kell jegyezni, hogy az online kommunikáció az általános előítéletek ellenére nem feltétlenül jelent „kevésbé jó vagy rossz” megoldást, mint a személyes – a gyerekek számára ugyanis sokszor akár kényelmesebb a virtuális kapcsolattartási lehetőségekkel élni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben nyitottabb, közvetlenebb kommunikáció tud megvalósulni az online videohívások segítségével.

A járványhelyzet első nagyobb hulláma óta ugyan a digitális, online kommunikáció, a felületek, a technikai, módszertani feltételek és újdonságok óriási fejlődésnek indultak, azonban sok problémás, kihívást, nehézséget jelentő kérdés és terület maradt még ezen a téren, melyre sokan még nem gondoltak vagy esetleg nem volt lehetőségük megoldást találni a virtuális formában folytatni kívánt szakmai megbeszéléseket érintően. Ráadásul amennyiben egy ilyen online konzultáción gyerekek is részt vesznek, különösen érdemes néhány alapvető szempontra odafigyelnie a beszélgetést vezető szakembernek. Most ezeket az alapvető, de egyenként is nagyon hatékony és hasznos jó gyakorlatokat szedtük össze egy útmutató keretében, melyek betartásával sokkal eredményesebbé tehető egy-egy online térbe áthelyezett gyerekekkel és családtagokkal lefolytatott beszélgetés. Reméljük, hogy kommunikációs “mankóként”  ez az összefoglaló segítség lehet a szakemberek részére.

További hasznos anyagok  digitális térhez kapcsolódóan:

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz

Tanárként egy digitális osztályteremben

Mitől lehet jó a digitális oktatás: Tippek gyerekektől felnőtteknek

Hogyan legyél elég jó digitális szülő?

További termékeink

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!