Kik a Kiskorú Kollégáink?

Kik a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Kiskorú Kollégái? Egyszerre tanácsadóink, aktivistáink, társkutatóink, szerzőink, előadóink és önkénteseink.
Kiskorú Kollégák

Hintalovon

2023.01.24.

Olyan színes a szerepük az alapítványban, hogy 2022 decemberében úgy döntöttünk, hogy 6 év után pozíciójuk korábbi nevét, a “gyermekjogi követeket”, olyanra cseréljük, ami jobban leírja a valódi szerepüket. A Kiskorú Kollégák (KiKo) nevet az ő javaslatukra, velük egyetértésben választottuk.

Alapításunk óta részt vesznek gyerekek a munkánkban. 2016-ban egy konkrét projektbe vontunk be néhány középiskolást, ami végül olyan eredményes és fontos tanulás volt, hogy egy külön programot hoztunk létre a gyerekek bevonására. Amikor az első ilyen gyerek csapatot felállítottuk, még nem tudtuk, hogy pontosan mit és hogyan fogunk közösen csinálni. A kíváncsiság hajtott minket, hogy megismerjük a véleményüket, és annak biztos tudata, hogy a gyerekekről gondolkodni csak velük együtt érdemes. A “gyermekjogi követ” nevet választottuk nekik. Fontosnak tartottuk, hogy mások is megtapasztalják, hogy a gyerekek is kompetensek a gyermekjogi kérdésekben, hogy bevonjuk a gyerekeket a jogaik képviseletébe. Később, ahogy a tevékenységünk köre bővült, és egyre több tudásra és tapasztalatra tettünk szert a gyerekek bevonásáról, úgy alakult át, hogy milyen szerepben és munkakörben vesznek részt a gyerekek az alapítványban. Mára jellemzően nem a gyerekjogok követeiként, képviselőiként dolgoznak velünk, hanem tanácsadóink, aktivistáink, társkutatóink, szerzőink, előadóink.

Ki kellett mondanunk: sokkal többek ők, mint gyermekjogi követek. A kollégáink. 

Az elmúlt években például:

 • Véleményezték, mennyire érthetők a gyerekeknek szóló anyagaink
 • Ötleteltek, mit tudnánk tenni az ukrajnai háború elől menekülő gyerekek segítésére, befogadására
 • Segítettek végiggondolni, milyen kérdéseket és hogyan tegyünk fel a gyerekek erőszakkal kapcsolatos tapasztalatait vizsgáló kutatásunkban
 • Tanácsot adtak, hogy miket vegyünk figyelembe, ha az iskola biztonságosabbá tételén dolgozunk
 • Írtak arról a 2021-es gyermekjogi jelentésünkbe, gyerekként mit éreztek az év meghatározó eseményeinek
 • Részt vettek az online biztonságról szóló kerekasztal beszélgetésen
 • Podcastot készítettek a bántalmazásról
 • Előadtak a Keeping Children Safe globális konferenciáján a gyerekek bevonásának, biztonságának fontosságáról
 • Részt vettek az EU Gyermekjogi Fórumán
 • Kampányoltak, hogy több gyerek részt vehessen az ENSZ-nek készülő gyerekjogi jelentésben a gyerekek tapasztalatairól 
 • Meséltek szakembereknek szóló képzéseinken saját, vonatkozó tapasztalataikról

Szerettük volna, ha a gyerekek pozíciójának neve jól tükrözi a valódi tevékenységüket, és nem egyik vagy másik szerepüket helyezi a fókuszba. Leíró nevet kerestünk, ami nem  támaszt elvárásokat feléjük (pl. hogy alapos gyerekjogi ismereteitek legyenek, más gyerekcsoportok képviseletében szóljanak, vagy azokat akár összetételükben reprezentálják). 

A pozíciójuk átnevezésébe a gyerekeket is bevontuk. A Kiskorú Kollégák (KiKo) nevet az ő javaslataik közül, velük egyetértésben választottuk.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Olyan buta vagyok Anya!

Mit teszel, ha a gyereked saját magát szidja? Hogyan erősítheted gyereked önbizalmát? Olvasd el tippjeinket!

Jé, ezt nem is tudtam…- Menstruációról gyerekeknek

Mindent a menstruációról. Gyerekeknek szóló kiadványunkban összeszedtük a menstruációval kapcsolatos legfontosabb információkat! Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Ha kíváncsi vagy leghasznosabb tippjeinkre, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart