Kik a Kiskorú Kollégáink?

Kik a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Kiskorú Kollégái? Egyszerre tanácsadóink, aktivistáink, társkutatóink, szerzőink, előadóink és önkénteseink.
Kiskorú Kollégák

Hintalovon

2023.01.24.

Olyan színes a szerepük az alapítványban, hogy 2022 decemberében úgy döntöttünk, hogy 6 év után pozíciójuk korábbi nevét, a “gyermekjogi követeket”, olyanra cseréljük, ami jobban leírja a valódi szerepüket. A Kiskorú Kollégák (KiKo) nevet az ő javaslatukra, velük egyetértésben választottuk.

Alapításunk óta részt vesznek gyerekek a munkánkban. 2016-ban egy konkrét projektbe vontunk be néhány középiskolást, ami végül olyan eredményes és fontos tanulás volt, hogy egy külön programot hoztunk létre a gyerekek bevonására. Amikor az első ilyen gyerek csapatot felállítottuk, még nem tudtuk, hogy pontosan mit és hogyan fogunk közösen csinálni. A kíváncsiság hajtott minket, hogy megismerjük a véleményüket, és annak biztos tudata, hogy a gyerekekről gondolkodni csak velük együtt érdemes. A “gyermekjogi követ” nevet választottuk nekik. Fontosnak tartottuk, hogy mások is megtapasztalják, hogy a gyerekek is kompetensek a gyermekjogi kérdésekben, hogy bevonjuk a gyerekeket a jogaik képviseletébe. Később, ahogy a tevékenységünk köre bővült, és egyre több tudásra és tapasztalatra tettünk szert a gyerekek bevonásáról, úgy alakult át, hogy milyen szerepben és munkakörben vesznek részt a gyerekek az alapítványban. Mára jellemzően nem a gyerekjogok követeiként, képviselőiként dolgoznak velünk, hanem tanácsadóink, aktivistáink, társkutatóink, szerzőink, előadóink.

Ki kellett mondanunk: sokkal többek ők, mint gyermekjogi követek. A kollégáink. 

Az elmúlt években például:

 • Véleményezték, mennyire érthetők a gyerekeknek szóló anyagaink
 • Ötleteltek, mit tudnánk tenni az ukrajnai háború elől menekülő gyerekek segítésére, befogadására
 • Segítettek végiggondolni, milyen kérdéseket és hogyan tegyünk fel a gyerekek erőszakkal kapcsolatos tapasztalatait vizsgáló kutatásunkban
 • Tanácsot adtak, hogy miket vegyünk figyelembe, ha az iskola biztonságosabbá tételén dolgozunk
 • Írtak arról a 2021-es gyermekjogi jelentésünkbe, gyerekként mit éreztek az év meghatározó eseményeinek
 • Részt vettek az online biztonságról szóló kerekasztal beszélgetésen
 • Podcastot készítettek a bántalmazásról
 • Előadtak a Keeping Children Safe globális konferenciáján a gyerekek bevonásának, biztonságának fontosságáról
 • Részt vettek az EU Gyermekjogi Fórumán
 • Kampányoltak, hogy több gyerek részt vehessen az ENSZ-nek készülő gyerekjogi jelentésben a gyerekek tapasztalatairól 
 • Meséltek szakembereknek szóló képzéseinken saját, vonatkozó tapasztalataikról

Szerettük volna, ha a gyerekek pozíciójának neve jól tükrözi a valódi tevékenységüket, és nem egyik vagy másik szerepüket helyezi a fókuszba. Leíró nevet kerestünk, ami nem  támaszt elvárásokat feléjük (pl. hogy alapos gyerekjogi ismereteitek legyenek, más gyerekcsoportok képviseletében szóljanak, vagy azokat akár összetételükben reprezentálják). 

A pozíciójuk átnevezésébe a gyerekeket is bevontuk. A Kiskorú Kollégák (KiKo) nevet az ő javaslataik közül, velük egyetértésben választottuk.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Ha kíváncsi vagy, hogy mit érdemes végiggondolnod, ha a gyerekek is aktív résztvevői az általad szervezett rendezvénynek, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Kapcsolattartás különválás után

Kapcsolattartás különválás után – Ajánlások a gyerek korához, egyedi szükségleteihez

Hogyan szervezzük a kapcsolattartást a válás, különválás után? Gyermekközpontú ajánlás és szempontrendszer a különváláshoz.

Cikkajánló

×
×

Cart