Követünk mutatta be az ENSZ-nek a gyerekjogi jelentést

Az ENSZ 2019. augusztus végén megkapta az 5300 gyerek véleményét bemutató “Te hogy látod?” jelentést. A gyerekjogok hazai helyzetét ötévente vizsgáló Gyermekjogi Bizottság személyes találkozóra hívta a jelentés diák készítőit.

Hintalovon

2019.10.21.

Elsőként vett részt gyerek a magyarországi gyerekek helyzetéről szóló ENSZ ülésen Genfben. Az október elején rendezett zárt találkozón Gyermekjogi Követünk, Bodon Bianka képviselte azt a diákok közreműködésével készült jelentést, amely közel 5300 gyerek véleményét mutatta be az ENSZ-nek. Bianka a hazai gyerekek hétköznapi tapasztalatairól beszélgetett a Gyermekjogi Bizottsággal, hogy a civilek és a kormány mellett a gyerekek véleményét is figyelembe tudják venni az ajánlásaikhoz. 

Miről szólt a találkozó?

Az ENSZ 2019. augusztus végén megkapta az 5300 gyerek véleményét bemutató “Te hogy látod?” jelentést. A gyerekjogok hazai helyzetét ötévente vizsgáló Gyermekjogi Bizottság személyes találkozóra hívta a jelentés diák készítőit, melyre 2019. október elején került sor Genfben. A gyerekek számára legfontosabb kérdéseket és kihívásokat Bodon Bianka Gyermekjogi Követünk képviselte, ahol szó esett többek között arról, hogy: 

  • 3-ból 2 gyerek szerint sok minden haszontalan, amit az iskolában tanulnak.
  • Minden 5. gyerek azért nem sportol, zenél vagy vesz részt szabadidős programokban, mert nincs rá ideje. 
  • 4-ből 3 gyerek úgy érzi, hogy nem figyelembe veszik a véleményét a közéleti kérdésekben (pl. oktatás, bűnmegelőzés stb.) .
  • Minden 5. gyerek nem érzi magát biztonságban az iskolában.
  • Minden 3. gyerek elégedetlen volt az orvosi ellátással.

“A legfontosabb számomra az volt, hogy kiemeljem a magyar oktatás és egészségügy hátramaradott helyzetét, és ezzel együtt arról is beszéljek, hogy a kormány nem hallgatja meg a gyerekek véleményét az ilyen problémákról.”- mondta Bodon Bianka, Gyermekjogi Követ. 

A találkozó tapasztalatai

“A csapatunk már régóta várta a találkozót, hisz itt mutattuk be a kérdőív, a kampány, és a kemény munkánk eredményét az ENSZ-nek. Nagyjából egy éve készültem erre a találkozóra, igazából amióta elkezdődött a Te hogy látod? kampány. Sok eredményt már fejből tudtam, mert egyszerűen annyit foglalkoztunk a feldolgozással és felkészüléssel. Közvetlenül a találkozó előtt viszont átolvastam minden segédanyagot, a kérdőív eredményeit, és a bizottság tagjairól és munkájáról szóló leírásokat. Ezen kívül átgondoltam, mi az, amire koncentrálni szeretnék a találkozón, hisz nem beszélhetek mindenről ugyanannyit, valamit ki kellett emelni. Végül az oktatás mellett döntöttem, hisz a kérdőív eredményéből is kiderült, hogy ez a legfontosabb téma a gyerekeknek, és szerintem szépen tükrözi azt, hogy a véleményünk nincs eléggé meghallgatva.

A bizottsági tagok kedvesek és érdeklődőek voltak, komolyan vették a munkájukat, rengeteg kérdést tettek fel, de engedték, hogy azt emeljem ki, amit szeretnék”- osztotta meg Bianka a felkészülésről. 

A találkozón a Gyermekjogi Követek videóüzenetét is megtekintette a Bizottság. A 15-16 éves diákönkénteseink 2018 augusztusa óta dolgoztak azon, hogy minél több gyerek részt vehessen a jelentésben, most pedig céljuk, hogy a döntéshozók, szülők, felnőttek, gyerekek is megismerjék azok eredményeit. 

Civilek meghallgatása

A gyerekmeghallgatás után került sor a civilek képviselőinek meghallgatására, ahol többek között részt vett az alapítvány programvezetője, Németh Barbara is. 

Mi történik ezután?

A Gyermekjogi Bizottság 2020 januárjában hallgatja meg a kormányt is, melyet az ENSZ Emberi Jogi főbiztossága online, élőben közvetít. Ezt követően – tehát a kormány, a civilek és a gyerekek írásbeli és szóbeli jelentéstétele után – teszik közzé ajánlásokat, melyekben felhívják Magyarország figyelmét a gyerekek jogait sértő vagy veszélyeztető szabályozásokra és gyakorlatokra, és javaslatot tesznek azok módosítására. 

“Remélem, hogy a bizottság továbbra is olyan profin fogja végezni a munkáját mint eddig, és hogy a kormány meghallgatásán kemény kérdéseket fog kérdezni. Ezen kívül megígérték, hogy küldeni fognak nekünk olyan anyagokat, amiket használhatunk a kampányhoz”- fűzte hozzá Bianka.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Válás gyerekszemmel - Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Válás gyerekszemmel – Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes felelős felnőttként figyelned egy váláskor, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Családi Szerződés

Bejön kopogás nélkül a szobádba? Türelmetlenek vagytok egymással? Zavarjátok egymást tanulás, munka közben? Itt egy kis segítség a békés családi élethez!

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart