Mit tett Magyarország 2014 óta a gyerekekért?

Mit tett Magyarország 2014 óta a gyerekekért?

Egy éve van Magyarországnak arra, hogy beszámoljon a gyerekek aktuális helyzetéről az ENSZ számára, mivel az 1991-ben elfogadott Gyermekjogi egyezmény beiktatásával vállalt ötéves jelentéskészítési periódus 2019-ben lesz újra aktuális. A riportban a gyerekjogok érdekében tett hazai intézkedésekre kíváncsi a nemzetközi szervezet. A kormány mellett a hazai civil szervezetek és a gyerekek is elküldik saját jelentésüket, az ENSZ pedig az összes jelentés kiértékelése után teszi meg javaslatait a kormány számára. A gyermekjogi jelentés hazai elkészítését a Hintalovon Alapítvány is támogatja, és összefogja a gyerekek részvételéért folyó munkát a Gyermekjogi Civil Koalícióban. 

Magyarország az 1991. évi LXIV. törvényben elkötelezte magát a gyermekjogok védelme mellett. Az ENSZ Gyermekjogi egyezményének beiktatásával vállalta, hogy mindent megtesz a gyermekek jogainak végrehajtásáért, az eredményekről pedig ötévente jelentést kell készítenie a Gyermekjogi Bizottság számára. Magyarország utoljára 2014-ben tett jelentést, így jövőre ismét itt az alkalom az értékelésre. A nemzetközi bizottság a kormány és a civil szervezetek beszámolója mellett a gyerekek véleményére is kíváncsi.

A jelentéstétel során a Bizottság információkat gyűjt az ország gyermekjogi helyzetéről, idén először egy új, egyszerűsített módon, egy célzott, tematikus kérdéssor segítségével (ez az ún. LOIPR, azaz List of Issues Prior to Reporting). A kérdések a Bizottság 2014-es ajánlásaira, értesüléseire és a Gyermekjogi Civil Koalíció által 2018 márciusában benyújtott információkra épülnek. A kérdések között szerepel a testi fenyítés, a családból anyagi okok miatt történő kiemelés, a roma gyerekek diszkriminációja, fogamzásgátlás, szexuális és mentális egészség, tankötelezettségi korhatár, a menekült gyerekek jogait érintő változások, gyerekszegénység, és a jogszabályi változások hatásai is.

A gyerekeknél jobban senki nem tudja, milyen ma gyereknek lenni Magyarországon, ezért az ő aktív részvételük nélkül nem alkothatunk teljes képet a gyerekjogok helyzetéről. A jelentéstétel kiemelt fontosságú szempontja a gyerekrészvétel és a gyerekek véleményének megjelenítése, ehhez a gyerekek a folyamat több pontjához csatlakozhatnak. A gyerekek bevonását a Hintalovon Alapítvány részéről a Gyermekjogi Követ program támogatja.
A gyerekek részt vehetnek a kérdések megválaszolásában, interjúkat, videós anyagokat készíthetnek saját benyomásaikról.

A Bizottság kérdéseire 2019. június 1-ig várja a kormány válaszát, a civil szervezetek és a gyerekek által függetlenül benyújtható alternatív jelentést pedig augusztus 1-ig várják. Az írásos jelentéseket szóbeli meghallgatások is követik majd, októberben először a szakmai szervezetek és a gyerekek képviselőit várják Genfbe, majd 2020 januárjában a kormányt is meghallgatja a Bizottság. Az így megismert információk alapján fognak javaslatokat megfogalmazni Magyarország számára. Az ún. Záró Észrevételek keretében összegzik, hogy milyen intézkedéseket tartanak fontosnak a gyermekjogok védelme és megvalósulása érdekében. 

crc_rep_cyc2.jpg

További információk a Child Rights Connect oldalán itt és itt, és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága oldalán érhetők el.

Tartalom kategória: