Gyermekjogi követek részvétele a “Te hogy látod?” kampányban

Gyermekjogi követek részvétele a “Te hogy látod?” kampányban

Gyermekjogi Követeink 2018 ősze óta heti rendszerességgel dolgoznak azon, hogy az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a gyerekek véleményét is megismerhesse a magyarországi gyerekek helyzetéről. Erről szól a "Te hogy látod?" kampány. Az Alapítvány fiatal önkéntesei részt vettek a kérdőív összeállításában, hirdetésében, tájékozatókat készítettek a kampány céljáról fiataloknak, most pedig segítik az ENSZ számára készülő jelentés elkészülését, és készülnek az eredmények bemutatására, képviseletére.

A Hintalovon Alapítvány akkor 10 fős, középiskolásokból álló Gyermekjogi Követ-csapata 2018 szeptemberében kezdett el együtt dolgozni. Az első időszakban a tanulásé volt a főszerep: megismerkedtek a gyermekjogokkal, a jelentéstétel folyamatával, és sokat beszélgettünk velünk a lehetőségekről, hogy minél több gyerek véleményét tudjuk összegyűjteni és bemutatni az ENSZ-nek. A Követek nemcsak fogékonyak voltak az új ismeretekre, hanem kimondottan lelkesek is az alkotással, kérdőívvel kapcsolatban.

Kérdőív kialakítása

Segítettek a kérdőív kialakításában, hogy a kérdések pontosítása, csiszolása, a lehetséges válaszok összegyűjtése után egy valóban gyermekeknek szánt, érdekes kérdőív jöjjön létre. A sorrendben, a kérdések hosszában, illetve a témákban mind-mind a kíváncsi kamaszok érdemei köszönnek vissza. A kampány neve is a gyerekektől származik.

Kampány a kitöltőkért

Persze önmagában a kérdőív még nem lett volna elég arra, hogy több mint ötezer gyermek véleményét felmérje. A sikerességhez nagyban hozzájárult a kortárs kommunikáció, amely teljes mértékben a Követprogramban részt vevő kamaszok munkája volt.

  • A Gyermekjogi Követek saját Instagram oldalukon a korosztályukat megszólító képekkel és videós tartalmakkal népszerűsítették a kérdőívet. Saját fotókkal dolgoztak, mémeket készítettek. 

  • Saját iskoláikban személyesen is felhívták a figyelmet a kitöltésre, arra, hogy a kortársaiknak lehetőségük van véleményt formálni a jogaik érvényesüléséről

  • Videóüzenetben kérdezték az ENSZ Gyermekjogi Bizottságát arról, hogyan dolgozzák fel a gyerekek véleményét a Magyarországról szóló jelentéshez.

  • Nyilatkoztak a sajtó képviselői számára.  

  • Együtt dolgoztak más szervezetek képviselőivel. 2019 februárjában a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testülete és A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány diákönkéntese is csatlakozott a kampányhoz. A Hintalovon Gyermekjogi Követeivel való közös találkozón a három szervezet fiatal önkéntesei együtt dolgoztak azon, ki mivel tudja elősegíteni a gyerekek szélesebb részvételét a jelentésben.

Az volt a legjobb, amikor valóban felfogtam, hogy az óriási munka megérte, hisz több mint 5000 gondolatot összegyűjtöttünk. (Botos Viktória, gyermekjogi követ)

A kitöltés lezárult. Hogyan tovább?

Az adatelemzésben izgalmas szerep jutott a Követeknek. Heti találkozóinkon sorra vettük a kérdőív hét nagy témakörét (Jövő, Oktatás, Részvétel, Elfogadás - esély, Biztonság, Család, Egészségügy), átnéztük a kérdőív eredményeit, és visszajelzéseik alapján határoztuk meg a kulcsüzeneteket.

Májusban az előzetes eredményeket bemutatták az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára, majd folytatták a felkészülést arra, hogy ősszel képviselni tudják a kérdőív eredményeit az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, a hazai sajtó, a döntéshozók és a gyerekekkel foglalkozó felnőttek, szülők előtt. Egyik legfontosabb céljuk az volt, hogy az eredmények a gyerekekhez, fiatalokhoz is eljussanak.

És, hogy mi a legjobb ebben az egészben?

Mindenképpen a sikerek, mikor láttuk, hogy amit létrehoztunk, tényleg működik, és véleményük felvállalására buzdítja az embereket. (Velev Dóra, gyermekjogi követ)

Mi lesz most?

A következő időszak a felnőttek számára a szakmai anyagok és a hivatalos jelentés elkészítéséről fog szólni. A gyermekek pedig megmutatják az egész országnak azt, hogy mit is gondolnak valójában az őket érintő kérdésekről. Hamarosan indul a Te hogy látod? kérdőív eredményeinek bemutatása!

UPDATE:

Mi történt a jelentés elkészítése óta?

A jelentést augusztus végén küldtük el az ENSZ-nek, majd a főbb eredményeket az Emberi Erőforrások Minisztériumában is prezentálták a Gyermekjogi Követek. A kutatási jelentést ezt követően publikáltuk a hazai sajtó és közönség számára. 

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága előtti meghallgatáson elsőként vett részt magyar gyerek, ahol Bodon Bianka gyermekjogi követ képviselte a jelentést. 

A kampány tapasztalatairól és az eredményekről a Gyermekjogi Civil Koalíciónak is beszámoltak a Követek. Képviselték azt különböző tévé-, és rádióműsorokban, és szakmai rendezvényeken. Részt vettek például az EJHA konferenciáján, ahol játékos formában, egy kvíz segítségével mutattak rá a gyerekek véleményére, és prezentálták azt az UNICEF Magyarország november 20-i konferenciáján is. 

A gyermekrészvétel általános szabályairól

Az Alapítvány számára nemcsak a gyermekek bevonása, hanem annak etikus mivolta és a gyermekek érdekeinek szem előtt tartása is fontos volt. Épp ezért az Alapítvány Gyermekrészvételi Irányelveinek betartása mellett, és külön a kampányra kidolgozott gyermekrészvételi, gyermekvédelmi szempontok figyelembevételével történt.

Kövess minket!

Instagram, Facebook

 

Tartalom kategória: