Gyermekjogi követek részvétele a “Te hogy látod?” kampányban

Gyermekjogi követek részvétele a “Te hogy látod?” kampányban

Gyermekjogi Követeink 2018 ősze óta heti rendszerességgel dolgoznak azon, hogy az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a gyerekek véleményét is megismerhesse a magyarországi gyerekek helyzetéről. Erről szól a "Te hogy látod?" kampány. Az Alapítvány fiatal önkéntesei részt vettek a kérdőív összeállításában, hirdetésében, tájékozatókat készítettek a kampány céljáról fiataloknak, most pedig segítik az ENSZ számára készülő jelentés elkészülését, és készülnek az eredmények bemutatására, képviseletére.

A Hintalovon Alapítvány akkor 10 fős, középiskolásokból álló Gyermekjogi Követ-csapata 2018 szeptemberében kezdett el együtt dolgozni. Az első időszakban a tanulásé volt a főszerep: megismerkedtek a gyermekjogokkal, a jelentéstétel folyamatával, és sokat beszélgettünk velünk a lehetőségekről, hogy minél több gyerek véleményét tudjuk összegyűjteni és bemutatni az ENSZ-nek. A Követek nemcsak fogékonyak voltak az új ismeretekre, hanem kimondottan lelkesek is az alkotással, kérdőívvel kapcsolatban.

Kérdőív kialakítása

Segítettek a kérdőív kialakításában, hogy a kérdések pontosítása, csiszolása, a lehetséges válaszok összegyűjtése után egy valóban gyermekeknek szánt, érdekes kérdőív jöjjön létre. A sorrendben, a kérdések hosszában, illetve a témákban mind-mind a kíváncsi kamaszok érdemei köszönnek vissza. A kampány neve is a gyerekektől származik.

Kampány a kitöltőkért

Persze önmagában a kérdőív még nem lett volna elég arra, hogy több mint ötezer gyermek véleményét felmérje. A sikerességhez nagyban hozzájárult a kortárs kommunikáció, amely teljes mértékben a Követprogramban részt vevő kamaszok munkája volt.

  • A Gyermekjogi Követek saját Instagram oldalukon a korosztályukat megszólító képekkel és videós tartalmakkal népszerűsítették a kérdőívet. Saját fotókkal dolgoztak, mémeket készítettek. 

  • Saját iskoláikban személyesen is felhívták a figyelmet a kitöltésre, arra, hogy a kortársaiknak lehetőségük van véleményt formálni a jogaik érvényesüléséről

  • Videóüzenetben kérdezték az ENSZ Gyermekjogi Bizottságát arról, hogyan dolgozzák fel a gyerekek véleményét a Magyarországról szóló jelentéshez.

  • Nyilatkoztak a sajtó képviselői számára.  

  • Együtt dolgoztak más szervezetek képviselőivel. 2019 februárjában a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testülete és A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány diákönkéntese is csatlakozott a kampányhoz. A Hintalovon Gyermekjogi Követeivel való közös találkozón a három szervezet fiatal önkéntesei együtt dolgoztak azon, ki mivel tudja elősegíteni a gyerekek szélesebb részvételét a jelentésben.

Az volt a legjobb, amikor valóban felfogtam, hogy az óriási munka megérte, hisz több mint 5000 gondolatot összegyűjtöttünk. (Botos Viktória, gyermekjogi követ)

A kitöltés lezárult. Hogyan tovább?

Az adatelemzésben izgalmas szerep jut a Követeknek. Az előzetes adatok alapján hét nagy témakört határoztunk meg (Jövő, Oktatás, Részvétel, Elfogadás - esély, Biztonság, Család, Egészségügy) - heti találkozóinkon ezeket dolgozzuk fel velük, átnézzük a kérdőív eredményeit, és visszajelzéseiket beépítjük a kulcsüzenetek meghatározásába. Mindezt érzékenyen közelítik a gyerekek: “Az, ami nekünk fontos, lehet, hogy nem annyira releváns mindenkinek. Viszont mi sem dönthetünk arról, hogy a többi adat nem lenne-e releváns mások számára.”

A követek olyan kampányt képzelnek el, amelyben sokféle üzenetet adhatnak át, továbbra is megtartva a komolyság és a könnyedség egyensúlyát.

Az elkövetkező hónapokban tudatosan készülnek arra, hogy képviselni tudják ősszel a kérdőív eredményeit az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, a hazai sajtó, a döntéshozók és a gyerekekkel foglalkozó felnőttek, szülők előtt. Egyik legfontosabb céljuk azonban az, hogy az eredmények a gyerekekhez, fiatalokhoz is eljussanak.

És, hogy mi a legjobb ebben az egészben?

Mindenképpen a sikerek, mikor láttuk,hogy amit létrehoztunk tényleg működik és véleményük felvállalására buzdítja az embereket. (Velev Dóra, gyermekjogi követ)

Több, mint ötezer magyarországi gyermek megszólítása nem kis teljesítmény, főleg akkor, ha egy ilyen összetett témáról van szó. Ráadásul a gyerekek a kampányukkal nemcsak saját közvetlen ismerőseiket, hanem az ország egész messzi pontjain élő kortársaikat is megszólították. A kérdőív tehát célt ért és széles körű, átfogó kutatást jelent, amelynek elemzése rengeteg értékes megállapítást tartogat nemcsak az ENSZ felé, hanem a magyar állampolgárok, gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Mi lesz most?

A következő időszak a felnőttek számára a szakmai anyagok és a hivatalos jelentés elkészítéséről fog szólni. A gyermekek pedig megmutatják az egész országnak azt, hogy mit is gondolnak valójában az őket érintő kérdésekről. Hamarosan indul a Te hogy látod? kérdőív eredményeinek bemutatása!

A gyermekrészvétel általános szabályairól

Az Alapítvány számára nemcsak a gyermekek bevonása, hanem annak etikus mivolta és a gyermekek érdekeinek szem előtt tartása is fontos volt. Épp ezért az Alapítvány Gyermekrészvételi Irányelveinek betartása mellett, és külön a kampányra kidolgozott gyermekrészvételi, gyermekvédelmi szempontok figyelembevételével történt.

Kövess minket!

Instagram, Facebook

 

Tartalom kategória: