Gyermekjogi Követek a “Te hogy látod?” kampányban

Gyermekjogi Követeink 2018 ősze óta heti rendszerességgel dolgoznak azon, hogy az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a gyerekek véleményét is megismerhesse a magyarországi gyerekek helyzetéről. Erről szól a "Te hogy látod?" kampány. Az Alapítvány fiatal önkéntesei részt vettek a kérdőív összeállításában, hirdetésében, tájékoztatókat készítettek a kampány céljáról fiataloknak, most pedig segítik az ENSZ számára készülő jelentés elkészülését, és készülnek az eredmények bemutatására, képviseletére.

Hintalovon

2019.05.09.

Gyermekjogi Követeink 2018 ősze óta heti rendszerességgel dolgoznak azon, hogy az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a gyerekek véleményét is megismerhesse a magyarországi gyerekek helyzetéről. Erről szól a “Te hogy látod?” kampány. Az Alapítvány fiatal önkéntesei részt vettek a kérdőív összeállításában, hirdetésében, tájékoztatókat készítettek a kampány céljáról fiataloknak, most pedig segítik az ENSZ számára készülő jelentés elkészülését, és készülnek az eredmények bemutatására, képviseletére.

A Hintalovon Alapítvány akkor 10 fős, középiskolásokból álló Gyermekjogi Követ-csapata 2018 szeptemberében kezdett el együtt dolgozni. Az első időszakban a tanulásé volt a főszerep: megismerkedtek a gyermekjogokkal, a jelentéstétel folyamatával, és sokat beszélgettünk velünk a lehetőségekről, hogy minél több gyerek véleményét tudjuk összegyűjteni és bemutatni az ENSZ-nek. A Követek nemcsak fogékonyak voltak az új ismeretekre, hanem kimondottan lelkesek is az alkotással, kérdőívvel kapcsolatban.

Kérdőív kialakítása

Segítettek a kérdőív kialakításában, hogy a kérdések pontosítása, csiszolása, a lehetséges válaszok összegyűjtése után egy valóban gyermekeknek szánt, érdekes kérdőív jöjjön létre. A sorrendben, a kérdések hosszában, illetve a témákban mind-mind a kíváncsi kamaszok érdemei köszönnek vissza. A kampány neve is a gyerekektől származik.

Kampány a kitöltőkért

Persze önmagában a kérdőív még nem lett volna elég arra, hogy több mint ötezer gyermek véleményét felmérje. A sikerességhez nagyban hozzájárult a kortárs kommunikáció, amely teljes mértékben a Követprogramban részt vevő kamaszok munkája volt.

  • A Gyermekjogi Követek saját Instagram oldalukon a korosztályukat megszólító képekkel és videós tartalmakkal népszerűsítették a kérdőívet. Saját fotókkal dolgoztak, mémeket készítettek. 
  • Saját iskoláikban személyesen is felhívták a figyelmet a kitöltésre, arra, hogy a kortársaiknak lehetőségük van véleményt formálni a jogaik érvényesüléséről
  • Videóüzenetben kérdezték az ENSZ Gyermekjogi Bizottságát arról, hogyan dolgozzák fel a gyerekek véleményét a Magyarországról szóló jelentéshez.
  • Nyilatkoztak a sajtó képviselői számára. 
  • Együtt dolgoztak más szervezetek képviselőivel. 2019 februárjában a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testülete és A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány diákönkéntese is csatlakozott a kampányhoz. A Hintalovon Gyermekjogi Követeivel való közös találkozón a három szervezet fiatal önkéntesei együtt dolgoztak azon, ki mivel tudja elősegíteni a gyerekek szélesebb részvételét a jelentésben.

Az volt a legjobb, amikor valóban felfogtam, hogy az óriási munka megérte, hisz több mint 5000 gondolatot összegyűjtöttünk. (Botos Viktória, gyermekjogi követ)

A kitöltés lezárult. Hogyan tovább?

Az adatelemzésben izgalmas szerep jutott a Követeknek. Heti találkozóinkon sorra vettük a kérdőív hét nagy témakörét (Jövő, Oktatás, Részvétel, Elfogadás – esély, Biztonság, Család, Egészségügy), átnéztük a kérdőív eredményeit, és visszajelzéseik alapján határoztuk meg a kulcsüzeneteket.

Májusban az előzetes eredményeket bemutatták az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára, majd folytatták a felkészülést arra, hogy ősszel képviselni tudják a kérdőív eredményeit az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, a hazai sajtó, a döntéshozók és a gyerekekkel foglalkozó felnőttek, szülők előtt. Egyik legfontosabb céljuk az volt, hogy az eredmények a gyerekekhez, fiatalokhoz is eljussanak.

És, hogy mi a legjobb ebben az egészben?

Mindenképpen a sikerek, mikor láttuk, hogy amit létrehoztunk, tényleg működik, és véleményük felvállalására buzdítja az embereket. (Velev Dóra, gyermekjogi követ)

Mi lesz most?

A következő időszak a felnőttek számára a szakmai anyagok és a hivatalos jelentés elkészítéséről fog szólni. A gyermekek pedig megmutatják az egész országnak azt, hogy mit is gondolnak valójában az őket érintő kérdésekről. Hamarosan indul a Te hogy látod? kérdőív eredményeinek bemutatása!

UPDATE:

Mi történt a jelentés elkészítése óta?

A jelentést augusztus végén küldtük el az ENSZ-nek, majd a főbb eredményeket az Emberi Erőforrások Minisztériumában is prezentálták a Gyermekjogi Követek. A kutatási jelentést ezt követően publikáltuk a hazai sajtó és közönség számára. 

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága előtti meghallgatáson elsőként vett részt magyar gyerek, ahol Bodon Bianka gyermekjogi követ képviselte a jelentést. 

A kampány tapasztalatairól és az eredményekről a Gyermekjogi Civil Koalíciónak is beszámoltak a Követek. Képviselték azt különböző tévé-, és rádióműsorokban, és szakmai rendezvényeken. Részt vettek például az EJHA konferenciáján, ahol játékos formában, egy kvíz segítségével mutattak rá a gyerekek véleményére, és prezentálták azt az UNICEF Magyarország november 20-i konferenciáján is. 

A gyermekrészvétel általános szabályairól

Az Alapítvány számára nemcsak a gyermekek bevonása, hanem annak etikus mivolta és a gyermekek érdekeinek szem előtt tartása is fontos volt. Épp ezért az Alapítvány Gyermekrészvételi Irányelveinek betartása mellett, és külön a kampányra kidolgozott gyermekrészvételi, gyermekvédelmi szempontok figyelembevételével történt.

Kövess minket!

InstagramFacebook

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szempontrendszer

Szempontrendszer – a véleményükért kiálló gyerekek támogatásához

Virrasztást, sztrájkot, petíciót vagy más akciót szerveznek a suliban? Miket fontos átgondolni előtte?  Ha kíváncsi válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

kamaszkor útikalauz

Kamaszkor – Útikalauz (felvilágosításhoz) szülőknek 1. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz – Plakát

Mitől működne jobban a digitális oktatás? Mire van szüksége a gyerekeknek a hatékony online tanuláshoz? Megkérdeztük a gyerekeket!

Cikkajánló

×
×

Cart