Tegyünk együtt az iskolai kortárs bántalmazás ellen!

Vásárolj bármelyik Rossmann üzletben Head & Shoulders terméket április 7-ig és támogasd ezzel NEMECSEK Programunkat!

Hintalovon

2023.03.02.

Ha 2023. február 27. és április 7. között Head & Shoulders termékeket vásárolsz bármelyik magyarországi Rossmann üzletben vagy a Rossmann Online Drogériában, most minden megvásárolt Head & Shoulders termék után 100 forintot adományoznak NEMECSEK Programunknak.

Egy, a Procter & Gamble által vezetett 2020-as nemzetközi tanulmányból kiderül, a tinédzserek úgy érzik, a korpásodás megakadályozza őket abban, hogy olyan tevékenységet végezzenek, amelyekben különben szivesen résztvennének.

A tinik arról is beszámoltak, hogy szorongással, önbizalomhiánnyal és magas stressz szinttel küzdenek, a korpásodás pedig hatással van a baráti kapcsolataikra és arra, mit gondolnak személyes megjelenésükről.

A korpásodás egy teljesen normális bőrprobléma, amely minden második embert érint. Szerencsére könnyen kezelhető, mégis, mint sok más dolog, a tévhitek és a megbélyegzés miatt ez akár iskolai kortárs zaklatás forrása lehet.

De mit is jelent pontosan a kortárs bántalmazás, más néven „bullying”?

Kortárs bántalmazásnak azt a helyzetet nevezzük, amikor egy gyerek, vagy gyerekek egy csoportja tudatosan, szándékosan és rendszeresen olyat tesz, vagy mond, amely bántó egy másik gyereknek és túlmutat az alkalmi konfliktuson. A szerepek állandósulnak, a viszonyok kiegyenlítetlenek.

Bullying során a legtöbb figyelmet a bántalmazónak és az áldozatnak szenteljük, figyelmen kívül hagyva azt a fontos tényt, hogy a bántalmazás a legtöbbször tanúk, szemlélők jelenlétében zajlik. Az ő szerepük kulcsfontosságú, meghatározhatja a bántalmazás folytatását, vagy megszűnését.

Bullying esetén sokan csak fizikai bántalmazásra gondolnak, de a kortárs bántalmazásnak több formája létezik. Történhet fizikailag, szóban vagy akár online is. Fizikai bántalmazás például a verekedés, szóbeli pedig a becsmérlő, megalázó és bántó szavak használata a másikkal szemben. A kiközösítést és zsarolást is ide sorolhatjuk. Ezek online formáját „cyberbullying”-nak hívják.

Mit tehetünk ellene?

Ha kortárs bántalmazásról beszélünk, a legtöbbet a megelőzésért tehetünk. Ha azonban már kialakult helyzetet szeretnénk kezelni, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért.

A szervezetnek átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére. Ebben segít a NEMECSEK Program gyermekvédelmi irányelve.

Hogyan segít a NEMECSEK Program?

A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyermekvédelmi irányelvüket.

Ezenkívül rendszeresen tartunk interaktív előadásokat, workshopokat, tréningeket a gyerekeket körülvevő szakemberek számára. 

Ha érdeklődsz programunk iránt, írj nekünk!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Párkapcsolat vagy szülőség?

Párkapcsolat vagy szülőség?

Szülőként annyi mindenre kell figyelni... Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a párkapcsolatot megerősíteni.

Cikkajánló

×
×

Cart