Tegyünk együtt az iskolai kortárs bántalmazás ellen!

Vásárolj bármelyik Rossmann üzletben Head & Shoulders terméket április 7-ig és támogasd ezzel NEMECSEK Programunkat!

Hintalovon

2023.03.02.

Ha 2023. február 27. és április 7. között Head & Shoulders termékeket vásárolsz bármelyik magyarországi Rossmann üzletben vagy a Rossmann Online Drogériában, most minden megvásárolt Head & Shoulders termék után 100 forintot adományoznak NEMECSEK Programunknak.

Egy, a Procter & Gamble által vezetett 2020-as nemzetközi tanulmányból kiderül, a tinédzserek úgy érzik, a korpásodás megakadályozza őket abban, hogy olyan tevékenységet végezzenek, amelyekben különben szivesen résztvennének.

A tinik arról is beszámoltak, hogy szorongással, önbizalomhiánnyal és magas stressz szinttel küzdenek, a korpásodás pedig hatással van a baráti kapcsolataikra és arra, mit gondolnak személyes megjelenésükről.

A korpásodás egy teljesen normális bőrprobléma, amely minden második embert érint. Szerencsére könnyen kezelhető, mégis, mint sok más dolog, a tévhitek és a megbélyegzés miatt ez akár iskolai kortárs zaklatás forrása lehet.

De mit is jelent pontosan a kortárs bántalmazás, más néven „bullying”?

Kortárs bántalmazásnak azt a helyzetet nevezzük, amikor egy gyerek, vagy gyerekek egy csoportja tudatosan, szándékosan és rendszeresen olyat tesz, vagy mond, amely bántó egy másik gyereknek és túlmutat az alkalmi konfliktuson. A szerepek állandósulnak, a viszonyok kiegyenlítetlenek.

Bullying során a legtöbb figyelmet a bántalmazónak és az áldozatnak szenteljük, figyelmen kívül hagyva azt a fontos tényt, hogy a bántalmazás a legtöbbször tanúk, szemlélők jelenlétében zajlik. Az ő szerepük kulcsfontosságú, meghatározhatja a bántalmazás folytatását, vagy megszűnését.

Bullying esetén sokan csak fizikai bántalmazásra gondolnak, de a kortárs bántalmazásnak több formája létezik. Történhet fizikailag, szóban vagy akár online is. Fizikai bántalmazás például a verekedés, szóbeli pedig a becsmérlő, megalázó és bántó szavak használata a másikkal szemben. A kiközösítést és zsarolást is ide sorolhatjuk. Ezek online formáját „cyberbullying”-nak hívják.

Mit tehetünk ellene?

Ha kortárs bántalmazásról beszélünk, a legtöbbet a megelőzésért tehetünk. Ha azonban már kialakult helyzetet szeretnénk kezelni, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért.

A szervezetnek átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére. Ebben segít a NEMECSEK Program gyermekvédelmi irányelve.

Hogyan segít a NEMECSEK Program?

A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyermekvédelmi irányelvüket.

Ezenkívül rendszeresen tartunk interaktív előadásokat, workshopokat, tréningeket a gyerekeket körülvevő szakemberek számára. 

Ha érdeklődsz programunk iránt, írj nekünk!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Párkapcsolat vagy szülőség?

Szülőként annyi mindenre kell figyelni... Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a párkapcsolatot megerősíteni.

Tanárként a digitális osztályteremben

A digitális oktatásra való átálláshoz kapcsolódó megnövekedett munkamennyiség, a bizonytalanság, a teljesen más tanítási felület sok feszültséget eredményezhet az amúgy is szorongással teli légkörben. Ami most történik, az egy életmódváltás az oktatásban részt vevő mindhárom szereplőnek: diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt. Nem fogjuk tudni azt folytatni, amit eddig csináltunk. Nem csak az osztályterem változott meg ezekben a napokban. A reális cél most nem az, hogy digitálisan leképezzük az iskolai viszonyokat, hanem hogy új alapokra helyezzük azokat. Az interaktív felületek többségét partneri viszonyokon és bizalmon alapuló kommunikációra tervezték – a tanítás mellett –  most a közösségélmény biztosítása, a források megosztása, a tanulás és a tudás áramlásának a rendszerezése, átcsoportosítása, priorizálása, az értékeléseknek pedig a számonkérés helyett a fejlesztő, megerősítő funkciója lehet kiemelt feladat. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány  összeállított  egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.

Cikkajánló

×
×

Cart