Ha meg akarjuk védeni a gyerekeket, figyeljünk oda a véleményükre

Miért fontos a gyerekek véleménye? Hogyan vehetnek részt a gyerekek a közösségi gyerekvédelemben? Tudj meg többet a közösségi gyermekvédelemről!

Hintalovon

2022.06.28.

A gyerekekkel szembeni erőszak hatékony megelőzése és kezelése nem lehetséges a gyerekek véleményének figyelembe vétele nélkül. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának 13. átfogó kommentárja (2011) leírta, miért olyan fontos a gyerekek meghallgatása a védelmük érdekében, melyet számos kutatás is alátámasztott. A Hintalovon Alapítvány 2022 nyarán záruló kétéves projektje hasonló tanulságokkal zárult: a közösségi gyermekvédelem is akkor működik jól, ha annak a gyerekek is a részesei. A továbbiakban ezeket a tapasztalatokat összegezzük.

Miért fontos a gyerekek véleménye a biztonságuk szempontjából?

A gyerekek részei a közösségeknek. 

A gyerekeknek is szerepük van abban, hogy mennyire toleráns egy közösség az erőszakkal szemben, és hogyan kezeli azt. Nem passzív tárgyai a felnőttek védelmének, hanem tudásuk, viselkedésük, képességeik révén befolyásuk van a közösségre.

Joguk van részt venni az őket érintő kérdésekben. 

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye a gyerekeket aktív jogalanyoknak, kompetens feleknek ismeri el, akiknek joga van ahhoz, hogy véleményüket figyelembe vegyék. “Jogaink nem 18 éves korunktól vannak!” – fogalmazott egy gyerek az erőszakról, bántalmazásról szóló kutatásunkban. 

Akkor fognak segítséget kérni, ha általában figyelünk rájuk. 

A kutatás eredményei szerint ha valamilyen bántalmazó helyzetet tapasztalnak a gyerekek, a legnagyobb részük mesélne erről valakinek. Nem mindegy ugyanakkor, hogy hogyan reagál erre a környezet. Magyarországon minden 10. gyerek úgy érezte, hogy alig számíthat támogatásra a környezetétől. Fontos, hogy legyen megfelelő, biztonságos tér legyen arra, hogy elmondják a gyerekek, ha bántották őket vagy másokat.  A kutatásban résztvevő egyik gyerek ezt a problémát így fogalmazta meg:

sokszor nem azért nem mondjuk el másnak, mert félünk, hanem mert attól félünk, hogy a másikat nem érdekli.

Növeli a felelősségérzetüket a közösségért és a jogok tiszteletéért.

A gyerekek kompetens félként való kezelése megerősíti az elköteleződésüket jogaik védelme és mások jogainak tiszteletben tartása iránt. Ha részt vesznek valamiben, akkor jobban megértik és könnyebben elfogadják a társas szabályokat és felelősebbek lesznek azok betartásáért, betartatásáért.

Gyakran szívesebben fordulnak a kortársaikhoz, ha bántalmazás éri őket. 

A Hintalovon kutatása rámutatott, hogy egy-egy kivételtől eltekintve a kortársak által elkövetett bántalmazásról elsősorban a barátaiknak mesélnek a gyerekek, ráadásul a válaszadó gyerekek átlagosan magasabbnak érezték a barátaik támogatását, mint a családjukét, hozzájuk nehezebben fordulnak a problémáikkal, mint a barátaikhoz.

Inspirációt ad a szakembereknek.

Budaörssel való együttműködésünk tapasztalatai azt mutatták, hogy a népesség legfiatalabb tagjaira jellemzően még nem úgy tekint a szakma, mint akiknek aktív szerepük lehetne az erőszak megelőzésében, ugyanakkor bevonásuk már rövid távon is energizál, inspirálja a gyerekek védelméért dolgozó szakembereket. Bevonásuk egy kihasználatlan erőforrás is a gyermekvédelem megerősítése felé.

Segít kiállni, ha előtte beszélgetünk róla és tájékozódtak. 

A kutatásunk felfedte, hogy a gyerekek könnyebben felszólalnak az erőszakkal szemben, vagy beleállnak egy bántalmazó szituációba – akár egy felnőttel szemben is – ha elegendő információt kapnak a szülőktől, tanároktól, vagy olvashatnak erről. A hétköznapibb helyzetnek számító bántalmazásról ugyanakkor  (pl. utcai szóbeli agresszió, kortársak gúnyolódása) kevesebb szó esik akár a felnőttekkel történő beszélgetések során, és a tájékozódást segítő csatornákon is. 

A közösségeknek számos lehetősége van arra, hogy megismerje a gyerekek véleményét, odafigyeljen rá, és bevonja őket a közösségek biztonságossá tételéért folyó munkába.

A projekt tapasztalatai megerősítették, hogy:

  • Erre egyéni és kollektív szinten is szükség van. Egyformán fontos, amikor egy egyéni ügyben meghallgatjuk a gyerekeket, és amikor a gyerekek csoportját segítjük abban, hogy érzékenyek legyenek a bántalmazással szemben. 
  • A célok, az elérhető pénzügyi és emberi erőforrások, a rendelkezésre álló idő szerint erre sokféle módszert választhatnak. Akármilyen kicsi vagy nagy szerep, befolyás és felelősség juthat számukra a döntéshozatalban, ha részvételük az etikai alapelvek figyelembevétele mellett történik. 
  • Indirekt módon, hosszú távon az is a gyerekek részvételét segíti, ha a gyerekek véleményére fogékony környezetet próbálunk teremteni (megcélozva a felnőttek szenzitvitásását, kíváncsiságát), vagy olyan tevékenységet folytatunk, ami a gyerekek tájékozottságát, véleményformálását, és -kifejezését segíti.
  • Akárhol is tartunk a közösségi gyermekvédelem felé vezető úton, bármely ponton lehetséges és érdemes elkezdeni ezt. Sosem késő jobban odafigyelni a gyerekek véleményére.

Gyakorlati javaslatok

Hogyan vehetnek részt a gyerekek a közösségi gyerekvédelemben? Mire van ehhez szükség a felnőttektől, és hogyan támogathatják a gyerekeket a gyakorlatban? Milyen szempontokat érdemes átgondolni a gyerekek véleményének figyelembevételéhez?

Töltsd le gyakorlati javaslatainkat az adományboltunkból!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Mitől jó a digitális oktatás: tippek gyerekektől tanároknak

Tudd meg, hogy a gyerekek szerint mi teheti jobbá a digitális oktatást, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le tanároknak szóló tippjeinket!

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Cikkajánló

×
×

Cart