Állásfoglalás az EU Gyermekjogi stratégiájának magyar vétójával kapcsolatban

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény magyar aláírásának 30. évfordulóján a kormány megvétózta, hogy az Egyezményben rögzített jogokat közös európai uniós stratégia segítse.

Hintalovon

2021.10.08.

Az  ENSZ Gyermekjogi Egyezmény magyar aláírásának 30. évfordulóján a kormány  megvétózta, hogy az Egyezményben rögzített jogokat közös európai uniós stratégia segítse. 

Csak hogy tisztán lássunk: a gyerekek védelmét hangsúlyozó kormány a vétóval aláásta a gyerekek európai uniós védelmét. A kormány nem csak a magyar gyerekeket hagyja cserben, hanem annak az európai közösségnek a gyerekeit is, aminek tagja, és aki iránt szintén felelős. Azt a tízezer gyereket is, akik véleményükkel részt vettek a stratégia kidolgozásában.

Elfogadhatatlannak tartjuk hogy az ENSZ Gyermekjogi egyezményének tagállamaként a magyar kormány megvétózta az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadását, úgy, hogy az vétó indokaként megjelölt “LMBTQ-aktivisták iskolai propagandája” nem szerepel sehol a stratégiában.

Magyarországnak nincs hasonló gyermekjogi stratégiája, hiába sürgetik ezt évek óta szakmai szervezetek és az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is. Hazánknak 30 évvel az aláírás után is komoly elmaradásai vannak az Egyezmény betartásával, és ismertségével.  A gyerekjogok ismerete nálunk a legalacsonyabb az Unióban, a gyerekjogok ismertetése nem szerepel a NAT-ban, nem tanítják a tanároknak, de még a jogi egyetemen is csak választható tantárgy. 

Tegnap 30 éve, hogy 1991. október 7-én Magyarország aláírta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét.  Ezzel elköteleződött amellett, hogy a gyerekek biztonságos, támogató környezetben nőhessenek fel, és hogy az állam minden esetben biztosítja azokat a feltételeket, amelyek az egészséges fejlődésükhöz, önmaguk kibontakoztatásához szükségesek. Ez került most veszélybe.

Alapítványunk a Gyermekjogi Civil Koalíció tagjaként is kiáll az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadása mellett. A Koalíció által megfogalmazott nyilatkozat alapján kérjük a Kormány képviselőit álláspontjuk megváltoztatására, a magyar és valamennyi gyermek jogainak védelme érdekében. A Gyermekjogi Civil Koalíció által indított petíciót az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadásért és végrehajtásáért itt lehet aláírni.

A vétót a Eurochild is elítélte közleményében, kiemelve, hogy mind a 27 EU tagállam részese az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének. A nemzetközi szervezetnek nagy szerepe volt az EU Gyermekjogi stratégiájának előkészítésében és elfogadtatásában, és bevonta a gyerekeket annak kialakításába, véleményezésébe. A Eurochild számít az EU francia elnökségére abban, hogy megszerezze a tagállamok és a Tanács támogatását a stratégiához. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Válás gyerekszemmel - Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Válás gyerekszemmel – Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes felelős felnőttként figyelned egy váláskor, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Ha kíváncsi vagy, hogy mit érdemes végiggondolnod, ha a gyerekek is aktív résztvevői az általad szervezett rendezvénynek, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Cikkajánló

×
×

Cart