A Hintalovon is támogatja az Európai Bizottság gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről szóló javaslatát

A Hintalovon Alapítvány, mint az ECPAT magyarországi képviselője is támogatja az Európai Bizottság a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről és leküzdéséről szóló rendelettervezetét.

Hintalovon

2022.06.15.

A Hintalovon Alapítvány ,mint az ECPAT magyarországi képviselője is aláírta az Európa Tanácsnak szóló nyílt levelet mivel fontosnak tartja, hogy minden lehetséges platformon kifejezze elköteleződését abban, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális zaklatás elfogadhatatlan, és mindent meg kell tenni annak megelőzésért, a már megtörtént esetek hatékony feltárásáért, az elkövetők felelősségre vonásáért.

Május 11-én az Európai Bizottság rendelettervezetet tett közzé, amely szabályokat állapít meg a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésére és leküzdésére. Ez időszerű és történelmi jelentőségű, nem csak Európa, hanem az egész világ számára. Ha elfogadják, ez a jogszabály önmagán túlmutató hatást gyakorolhat és elősegíti a gyermekek szexuális zaklatása elleni globális küzdelmet mind az offline, mind az online térben.

Nyílt levél a Bizottságnak

A gyermekek szexuális zaklatásának online dimenziójára összpontosítva az EU belügyi biztosa, Ylva Johansson, az irányelv nyilvánosságra hozatalakor hangsúlyozta, hogy 6000%-kal nőtt a gyermekek online szexuális zaklatásáról szóló bejelentések száma csak az elmúlt tíz évben. A növekvő bűnügyi statisztikák ellenére a képek és az áldozatok többsége rejtve marad, a visszaélések pedig láthatatlanok és bejelentetlenek maradnak. A jéghegy csúcsát látjuk csak, de még az is óriási.

Az eltűnt és kizsákmányolt gyermekek nemzeti központjához közel 85 millió olyan fájl érkezett 2021-ben, amely gyermekek szexuális zaklatását jelentő anyagot tartalmazott. Az előző évben ez a szám 65 millió volt. Ha globálisan nézzük, a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó online anyagok (CSAM) több mint 62%-át az EU-ban található szervereken tárolják.

A civilek és az intézmények együttműködésére van szükség, hiszen csak a döntéshozók, technológiai cégek és nonprofit szervezetek összefogásával lehet kezelni ezt a problémát.

Mi, a gyermekek jogaiért, biztonságáért és védelméért küzdő szervezetek közössége, támogatjuk az Európai Bizottság javaslatát, amely kritikus lépés a gyermekek jogainak jobb védelme felé. A javasolt rendelet egy olyan jövőképet mutat be, amely egy felelősségteljesebb internetet jelent, ahol a gyermekek szabadon lehetnek kíváncsiak és biztonságosan fedezhetik fel az online tereket.

Az EU szabályozás célja annak biztosítása, hogy a technológia fejlesztése és használata az Unió értékeivel és az alapvető jogokkal összhangban történjen, különös figyelmet fordítva a gyermekek védelmére.

Az eredeti angol nyelvű levelet itt olvashatjátok.

Tudj meg többet a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Az integrált gyermekvédelmi rendszer 10 alapelve

Ismerd meg az EU által kidolgozott integrált gyermkvédelmi rendszer 10 alapelvét, melyek mentén a Hintalovon Alapítvány is működik!

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Cikkajánló

×
×

Cart