A Hintalovon is támogatja az Európai Bizottság gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről szóló javaslatát

A Hintalovon Alapítvány, mint az ECPAT magyarországi képviselője is támogatja az Európai Bizottság a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről és leküzdéséről szóló rendelettervezetét.

Hintalovon

2022.06.15.

A Hintalovon Alapítvány ,mint az ECPAT magyarországi képviselője is aláírta az Európa Tanácsnak szóló nyílt levelet mivel fontosnak tartja, hogy minden lehetséges platformon kifejezze elköteleződését abban, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális zaklatás elfogadhatatlan, és mindent meg kell tenni annak megelőzésért, a már megtörtént esetek hatékony feltárásáért, az elkövetők felelősségre vonásáért.

Május 11-én az Európai Bizottság rendelettervezetet tett közzé, amely szabályokat állapít meg a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésére és leküzdésére. Ez időszerű és történelmi jelentőségű, nem csak Európa, hanem az egész világ számára. Ha elfogadják, ez a jogszabály önmagán túlmutató hatást gyakorolhat és elősegíti a gyermekek szexuális zaklatása elleni globális küzdelmet mind az offline, mind az online térben.

Nyílt levél a Bizottságnak

A gyermekek szexuális zaklatásának online dimenziójára összpontosítva az EU belügyi biztosa, Ylva Johansson, az irányelv nyilvánosságra hozatalakor hangsúlyozta, hogy 6000%-kal nőtt a gyermekek online szexuális zaklatásáról szóló bejelentések száma csak az elmúlt tíz évben. A növekvő bűnügyi statisztikák ellenére a képek és az áldozatok többsége rejtve marad, a visszaélések pedig láthatatlanok és bejelentetlenek maradnak. A jéghegy csúcsát látjuk csak, de még az is óriási.

Az eltűnt és kizsákmányolt gyermekek nemzeti központjához közel 85 millió olyan fájl érkezett 2021-ben, amely gyermekek szexuális zaklatását jelentő anyagot tartalmazott. Az előző évben ez a szám 65 millió volt. Ha globálisan nézzük, a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó online anyagok (CSAM) több mint 62%-át az EU-ban található szervereken tárolják.

A civilek és az intézmények együttműködésére van szükség, hiszen csak a döntéshozók, technológiai cégek és nonprofit szervezetek összefogásával lehet kezelni ezt a problémát.

Mi, a gyermekek jogaiért, biztonságáért és védelméért küzdő szervezetek közössége, támogatjuk az Európai Bizottság javaslatát, amely kritikus lépés a gyermekek jogainak jobb védelme felé. A javasolt rendelet egy olyan jövőképet mutat be, amely egy felelősségteljesebb internetet jelent, ahol a gyermekek szabadon lehetnek kíváncsiak és biztonságosan fedezhetik fel az online tereket.

Az EU szabályozás célja annak biztosítása, hogy a technológia fejlesztése és használata az Unió értékeivel és az alapvető jogokkal összhangban történjen, különös figyelmet fordítva a gyermekek védelmére.

Az eredeti angol nyelvű levelet itt olvashatjátok.

Tudj meg többet a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz – Plakát

Mitől működne jobban a digitális oktatás? Mire van szüksége a gyerekeknek a hatékony online tanuláshoz? Megkérdeztük a gyerekeket!

Cikkajánló

Cart