A Hintalovon is támogatja az Európai Bizottság gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről szóló javaslatát

A Hintalovon Alapítvány, mint az ECPAT magyarországi képviselője is támogatja az Európai Bizottság a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről és leküzdéséről szóló rendelettervezetét.

Hintalovon

2022.06.15.

A Hintalovon Alapítvány ,mint az ECPAT magyarországi képviselője is aláírta az Európa Tanácsnak szóló nyílt levelet mivel fontosnak tartja, hogy minden lehetséges platformon kifejezze elköteleződését abban, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális zaklatás elfogadhatatlan, és mindent meg kell tenni annak megelőzésért, a már megtörtént esetek hatékony feltárásáért, az elkövetők felelősségre vonásáért.

Május 11-én az Európai Bizottság rendelettervezetet tett közzé, amely szabályokat állapít meg a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésére és leküzdésére. Ez időszerű és történelmi jelentőségű, nem csak Európa, hanem az egész világ számára. Ha elfogadják, ez a jogszabály önmagán túlmutató hatást gyakorolhat és elősegíti a gyermekek szexuális zaklatása elleni globális küzdelmet mind az offline, mind az online térben.

Nyílt levél a Bizottságnak

A gyermekek szexuális zaklatásának online dimenziójára összpontosítva az EU belügyi biztosa, Ylva Johansson, az irányelv nyilvánosságra hozatalakor hangsúlyozta, hogy 6000%-kal nőtt a gyermekek online szexuális zaklatásáról szóló bejelentések száma csak az elmúlt tíz évben. A növekvő bűnügyi statisztikák ellenére a képek és az áldozatok többsége rejtve marad, a visszaélések pedig láthatatlanok és bejelentetlenek maradnak. A jéghegy csúcsát látjuk csak, de még az is óriási.

Az eltűnt és kizsákmányolt gyermekek nemzeti központjához közel 85 millió olyan fájl érkezett 2021-ben, amely gyermekek szexuális zaklatását jelentő anyagot tartalmazott. Az előző évben ez a szám 65 millió volt. Ha globálisan nézzük, a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó online anyagok (CSAM) több mint 62%-át az EU-ban található szervereken tárolják.

A civilek és az intézmények együttműködésére van szükség, hiszen csak a döntéshozók, technológiai cégek és nonprofit szervezetek összefogásával lehet kezelni ezt a problémát.

Mi, a gyermekek jogaiért, biztonságáért és védelméért küzdő szervezetek közössége, támogatjuk az Európai Bizottság javaslatát, amely kritikus lépés a gyermekek jogainak jobb védelme felé. A javasolt rendelet egy olyan jövőképet mutat be, amely egy felelősségteljesebb internetet jelent, ahol a gyermekek szabadon lehetnek kíváncsiak és biztonságosan fedezhetik fel az online tereket.

Az EU szabályozás célja annak biztosítása, hogy a technológia fejlesztése és használata az Unió értékeivel és az alapvető jogokkal összhangban történjen, különös figyelmet fordítva a gyermekek védelmére.

Az eredeti angol nyelvű levelet itt olvashatjátok.

Tudj meg többet a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről!

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

OLOVKA X Hintalovon beanie sapka- piros

OLOVKA x Hintalovon beanie sapka – piros

Egy sapka melegség, védelem és kicsit önmagunk kifejezése is. Támogass minket egy sapkányi adománnyal, ajándékozz  Hintalovon sapkát!

kamaszkor útikalauz

Kamaszkor – Útikalauz (felvilágosításhoz) szülőknek 1. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? – Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Mi megkérdeztük a véleményüket! Töltsd le most az iskolai anyagot!

Cikkajánló

Cart