Nyári szünetre mentek a Gyermekjogi Követek is

Bár beköszönt a nyár, a Gyermekjogi Követ Program nem áll le teljesen a nyári szünet alatt: középiskolás önkénteseink továbbra is igyekeznek gyerekjogi üzeneteiket eljuttatni kortársaiknak a közösségi médián keresztül, illetve már most elkezdték a felkészülést az őszi időszakra.

Hintalovon

2019.06.28.

A nyár beköszöntével véget ért a tanév a gyerekek számára, ezzel együtt pedig a Gyermekjogi Követek heti találkozói is szünetelni fognak szeptemberig. Azonban az elmúlt időszak rengeteg feladata után a Gyermekjogi Követ Program sem áll le teljesen a nyárra: középiskolás önkénteseink továbbra is igyekeznek gyerekjogi üzeneteiket eljuttatni kortársaiknak a közösségi médián keresztül, illetve már most elkezdték a felkészülést az őszi időszakra. Ugyanis szeptembertől, a jelentés genfben történő bemutatását követően a hazai sajtóban és platformokon is bemutatjuk a “Te hogy látod?” kutatás eredményeit.

Lássuk mi történt velünk az elmúlt hetekben!

Amióta lezárult az ENSZ Gyermekjogi Jelentéséhez tartozó “Te hogy látod?” kampány adatgyűjtése és elcsendesedett a Követek által folytatott kampány, kicsit kevésbé láthatóvá vált a Program munkája. Miközben a szakértők az adatok feldolgozását végezték, a Gyermekjogi Követekre hárult a feladat, hogy a megismert adatok alapján elkezdjék kiválasztani az eredmények kommunikációjára alkalmas üzeneteket. Tételmondatokat, történeteket válogattak, alaposan elmélyedtek az adatok bemutatásának lehetőségeiben – ehhez különböző kommunikációs gyakorlatokat végeztünk a találkozókon.

Témánként dolgoztuk fel az eredményeket, így lehetőségünk nyílt jobban elmélyülni a kapcsolódó gyermekjogi szabályozásban. Továbbá a felmerülő kérdéseket az Alapítvány jogászainak segítségével tudtuk áttekinteni. Igyekeztünk minden ilyen kérdést összegyűjteni, hiszen ezek a kérdések az eredmények bemutatása során is hasznos elemei lehetnek a kommunikációnknak. A Követek játékos feladatokkal és szituációs gyakorlatokkal készültek és folytatják a felkészülést az eredmények őszi képviseletére.

Túl az adatelemzésen…

Természetesen ez az időszak sem volt eseménytelen. A találkozókon túl, a Követek ellátogattak az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahol az eredményekről és a kutatás módszertanáról tartottak előadást a kijelölt munkacsoportnak. A prezentációt követően felkérést kaptunk arra, hogy a kidolgozott jelentést és annak részletes eredményeit szeptemberben megismertessük a Minisztériumban. 

Velev Dóra és Botos Viktória pedig részt vettek egy ChiLLS Workshopon is Antwerpenben. A gyermekközpontú igazságszolgáltatást középpontba helyező program antwerpeni találkozóján az igazságszolgáltatásban dolgozó szakértők és a gyermekek nézőpontját képviselő Gyermekjogi Követek cseréltek tapasztalatokat. 

Elköszöntünk a szezontól​

Június 13-án zártuk le az évet, persze csak szimbolikusan, inkább csak a tanévzáráshoz igazodva. A záró alkalmon, bár a hangsúly az elmúlt év eredményein volt, a fókuszt kimondottan a karácsony utáni eseményeknek szenteltük. Azóta a csapatban számos változás következett be, néhány Követet elbúcsúztattunk, illetve új Mentorok csatlakoztak a csapathoz. Közben futott a “Te hogy látod?” kampány, amelynek már az eredményfeldolgozási fázisában járunk. 

A jó időt kihasználva a Városmajorban tartottunk egy fagyizós-sütizős évadzárót, illetve nyártervezőt. 

Mi vár ránk a nyáron?

A Gyermekjogi Követek számára nemcsak az iskolában, hanem az Alapítványi munkájuk tekintetében is kitört a nyári szünet. Ennek ellenére több rendezvényen részt fogunk venni, de a heti találkozóink csak szeptemberben folytatódnak majd. Addig is, dolgozunk a z ENSZ számára készülő jelentésen, előkészítjük az eredmények kommunikációját és persze igyekszünk feltöltődni, mert rengeteg munka vár még ránk az ősszel!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Cikkajánló

×
×

Cart