Nyári szünetre mentek a Gyermekjogi Követek is

Bár beköszönt a nyár, a Gyermekjogi Követ Program nem áll le teljesen a nyári szünet alatt: középiskolás önkénteseink továbbra is igyekeznek gyerekjogi üzeneteiket eljuttatni kortársaiknak a közösségi médián keresztül, illetve már most elkezdték a felkészülést az őszi időszakra.

Hintalovon

2019.06.28.

A nyár beköszöntével véget ért a tanév a gyerekek számára, ezzel együtt pedig a Gyermekjogi Követek heti találkozói is szünetelni fognak szeptemberig. Azonban az elmúlt időszak rengeteg feladata után a Gyermekjogi Követ Program sem áll le teljesen a nyárra: középiskolás önkénteseink továbbra is igyekeznek gyerekjogi üzeneteiket eljuttatni kortársaiknak a közösségi médián keresztül, illetve már most elkezdték a felkészülést az őszi időszakra. Ugyanis szeptembertől, a jelentés genfben történő bemutatását követően a hazai sajtóban és platformokon is bemutatjuk a “Te hogy látod?” kutatás eredményeit.

Lássuk mi történt velünk az elmúlt hetekben!

Amióta lezárult az ENSZ Gyermekjogi Jelentéséhez tartozó “Te hogy látod?” kampány adatgyűjtése és elcsendesedett a Követek által folytatott kampány, kicsit kevésbé láthatóvá vált a Program munkája. Miközben a szakértők az adatok feldolgozását végezték, a Gyermekjogi Követekre hárult a feladat, hogy a megismert adatok alapján elkezdjék kiválasztani az eredmények kommunikációjára alkalmas üzeneteket. Tételmondatokat, történeteket válogattak, alaposan elmélyedtek az adatok bemutatásának lehetőségeiben – ehhez különböző kommunikációs gyakorlatokat végeztünk a találkozókon.

Témánként dolgoztuk fel az eredményeket, így lehetőségünk nyílt jobban elmélyülni a kapcsolódó gyermekjogi szabályozásban. Továbbá a felmerülő kérdéseket az Alapítvány jogászainak segítségével tudtuk áttekinteni. Igyekeztünk minden ilyen kérdést összegyűjteni, hiszen ezek a kérdések az eredmények bemutatása során is hasznos elemei lehetnek a kommunikációnknak. A Követek játékos feladatokkal és szituációs gyakorlatokkal készültek és folytatják a felkészülést az eredmények őszi képviseletére.

Túl az adatelemzésen…

Természetesen ez az időszak sem volt eseménytelen. A találkozókon túl, a Követek ellátogattak az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahol az eredményekről és a kutatás módszertanáról tartottak előadást a kijelölt munkacsoportnak. A prezentációt követően felkérést kaptunk arra, hogy a kidolgozott jelentést és annak részletes eredményeit szeptemberben megismertessük a Minisztériumban. 

Velev Dóra és Botos Viktória pedig részt vettek egy ChiLLS Workshopon is Antwerpenben. A gyermekközpontú igazságszolgáltatást középpontba helyező program antwerpeni találkozóján az igazságszolgáltatásban dolgozó szakértők és a gyermekek nézőpontját képviselő Gyermekjogi Követek cseréltek tapasztalatokat. 

Elköszöntünk a szezontól​

Június 13-án zártuk le az évet, persze csak szimbolikusan, inkább csak a tanévzáráshoz igazodva. A záró alkalmon, bár a hangsúly az elmúlt év eredményein volt, a fókuszt kimondottan a karácsony utáni eseményeknek szenteltük. Azóta a csapatban számos változás következett be, néhány Követet elbúcsúztattunk, illetve új Mentorok csatlakoztak a csapathoz. Közben futott a “Te hogy látod?” kampány, amelynek már az eredményfeldolgozási fázisában járunk. 

A jó időt kihasználva a Városmajorban tartottunk egy fagyizós-sütizős évadzárót, illetve nyártervezőt. 

Mi vár ránk a nyáron?

A Gyermekjogi Követek számára nemcsak az iskolában, hanem az Alapítványi munkájuk tekintetében is kitört a nyári szünet. Ennek ellenére több rendezvényen részt fogunk venni, de a heti találkozóink csak szeptemberben folytatódnak majd. Addig is, dolgozunk a z ENSZ számára készülő jelentésen, előkészítjük az eredmények kommunikációját és persze igyekszünk feltöltődni, mert rengeteg munka vár még ránk az ősszel!

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vászontáska: Mi leszek ha nagy leszek? Önmagam!

Támogasd munkánkat, vidd magaddal üzeneteinket! Táskáinkat Hitka Viktória képzőművész tervezte, a szövegeket  a YELON programunk népszerű cikkeiből idéztük.

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Összegyűjtöttük leghasznosabb tippjeinket a fesztiválszezonhoz!

28 pozitív mondat (Plakát)

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Cikkajánló

×
×

Cart