ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.
ENSZ felmérés

Hintalovon

2022.09.19.

Felmérést végez az ENSZ egy új iránymutatás kidolgozásához, amelynek célja a gyermekjogok érvényesülésének ösztönzése a nemzetközi szervezetben. Az iránymutatás kidolgozása előtt az ENSZ főtitkára közreműködésre invitálja a tagállamokban dolgozó szakembereket és gyerekeket, hogy mondják el véleményüket a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetéről, illetve osszák meg hasznos tapasztalataikat. A civil szférának 2022. szeptember 21-ig, a gyerekeknek 2022. szeptember 30-ig van lehetőségük kitölteni az angol nyelvű, anonim kérdőívet.

Civilek számára készült kérdőív

Gyerekek számára készült kérdőív

A felmérés célja

A felmérés célja a bevált jó gyakorlatok, illetve a gyermekjogok ENSZ-rendszeren belüli érvényesítésével kapcsolatos hiányosságok azonosítása. Ezáltal a civil szféra és a gyerekek is becsatornázhatják meglátásaikat, véleményüket egy globális iránymutatás kidolgozásához. Ennek angol neve UN Guidance Note on Child Rights Mainstreaming.

Mi hívta életre a felmérést?

2021-ben a Child Rights Connect, további 100 civil szervezettel együtt nyilvánosan kifogásolta, hogy az ENSZ nem alkalmazza szisztematikusan a gyermekjogi megközelítést. Állásfoglalásukban bemutatták fő aggályaikat és azon hiányosságokat, amelyekre kiemelt figyelmet kellene fordítani. Ezen felhívásra adott reakcióként a ENSZ főtitkára vállalta egy iránymutatás kidolgozását, amely rendszerszinten segít felismerni a meglévő problémákat, illetve globálisan megosztani a már bevált jó gyakorlatokat. Ezen felül a főtitkár kötelezettséget vállalt arra, hogy a folyamat során a civil szférát és a gyerekeket is bevonja a diskurzusba.

Kinek szól a felmérés?

A felnőtt kérdőív minden olyan civil szférában dolgozónak (szervezetnek vagy egyéni szakértőnek) szól, aki gyermekjogokkal foglalkozik, legyen az globális, regionális, nemzeti vagy helyi szinten. Különösen fontos lenne, hogy azok is hozzájáruljanak az iránymutatás kialakításához, akik szorosan együttműködnek az ENSZ-szel, vagy annak bármely szakosított szervezetével.

A gyerekek számára készült kérdőív minden 18 év alatti gyereknek szól, aki egy online, angol nyelvű feleletválasztós kérdőíven keresztül szívesen hangot adna a véleményének, és jogai vélt helyzetének.

Miért érdemes kitölteni?

Ez az első alkalom, hogy az ENSZ értékelést készít arról, hogyan integrálja a gyermekjogokat megfelelően a munkájába. A kérdőív egy jó lehetőség arra, hogy a szakemberek és a gyerekek hatással legyenek az ENSZ iránymutatására. 

Gyerekek részvétele a kitöltésben

A felmérés elérhető gyerekeknek készült verzióban is, hiszen ki más tudna beszámolni a gyermekjogok tényleges érvényesülésről hitelesebben, mint ők maguk. A kérdőív szintén csak angol verzióban érhető el, azonban annak kitöltési határideje 2022. szeptember 30. A felmérés gyerekeknek szóló verziója itt érthető el, amelynek gyerekek felé való közvetítéséhez az alábbi magyar nyelvű felhívást állítottuk össze. Szuper gyakorlat lehet akár egy angol óra keretein belül is megválaszolni a kérdéseket.

További információ a felmérésről, illetve az iránymutatásról az alábbi linken érhető el.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

28 pozitív mondat – Plakát

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

Mitől jó a digitális oktatás: tippek gyerekektől tanároknak

Tudd meg, hogy a gyerekek szerint mi teheti jobbá a digitális oktatást, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le tanároknak szóló tippjeinket!

Cikkajánló

×
×

Cart