ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.
ENSZ felmérés

Hintalovon

2022.09.19.

Felmérést végez az ENSZ egy új iránymutatás kidolgozásához, amelynek célja a gyermekjogok érvényesülésének ösztönzése a nemzetközi szervezetben. Az iránymutatás kidolgozása előtt az ENSZ főtitkára közreműködésre invitálja a tagállamokban dolgozó szakembereket és gyerekeket, hogy mondják el véleményüket a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetéről, illetve osszák meg hasznos tapasztalataikat. A civil szférának 2022. szeptember 21-ig, a gyerekeknek 2022. szeptember 30-ig van lehetőségük kitölteni az angol nyelvű, anonim kérdőívet.

Civilek számára készült kérdőív

Gyerekek számára készült kérdőív

A felmérés célja

A felmérés célja a bevált jó gyakorlatok, illetve a gyermekjogok ENSZ-rendszeren belüli érvényesítésével kapcsolatos hiányosságok azonosítása. Ezáltal a civil szféra és a gyerekek is becsatornázhatják meglátásaikat, véleményüket egy globális iránymutatás kidolgozásához. Ennek angol neve UN Guidance Note on Child Rights Mainstreaming.

Mi hívta életre a felmérést?

2021-ben a Child Rights Connect, további 100 civil szervezettel együtt nyilvánosan kifogásolta, hogy az ENSZ nem alkalmazza szisztematikusan a gyermekjogi megközelítést. Állásfoglalásukban bemutatták fő aggályaikat és azon hiányosságokat, amelyekre kiemelt figyelmet kellene fordítani. Ezen felhívásra adott reakcióként a ENSZ főtitkára vállalta egy iránymutatás kidolgozását, amely rendszerszinten segít felismerni a meglévő problémákat, illetve globálisan megosztani a már bevált jó gyakorlatokat. Ezen felül a főtitkár kötelezettséget vállalt arra, hogy a folyamat során a civil szférát és a gyerekeket is bevonja a diskurzusba.

Kinek szól a felmérés?

A felnőtt kérdőív minden olyan civil szférában dolgozónak (szervezetnek vagy egyéni szakértőnek) szól, aki gyermekjogokkal foglalkozik, legyen az globális, regionális, nemzeti vagy helyi szinten. Különösen fontos lenne, hogy azok is hozzájáruljanak az iránymutatás kialakításához, akik szorosan együttműködnek az ENSZ-szel, vagy annak bármely szakosított szervezetével.

A gyerekek számára készült kérdőív minden 18 év alatti gyereknek szól, aki egy online, angol nyelvű feleletválasztós kérdőíven keresztül szívesen hangot adna a véleményének, és jogai vélt helyzetének.

Miért érdemes kitölteni?

Ez az első alkalom, hogy az ENSZ értékelést készít arról, hogyan integrálja a gyermekjogokat megfelelően a munkájába. A kérdőív egy jó lehetőség arra, hogy a szakemberek és a gyerekek hatással legyenek az ENSZ iránymutatására. 

Gyerekek részvétele a kitöltésben

A felmérés elérhető gyerekeknek készült verzióban is, hiszen ki más tudna beszámolni a gyermekjogok tényleges érvényesülésről hitelesebben, mint ők maguk. A kérdőív szintén csak angol verzióban érhető el, azonban annak kitöltési határideje 2022. szeptember 30. A felmérés gyerekeknek szóló verziója itt érthető el, amelynek gyerekek felé való közvetítéséhez az alábbi magyar nyelvű felhívást állítottuk össze. Szuper gyakorlat lehet akár egy angol óra keretein belül is megválaszolni a kérdéseket.

További információ a felmérésről, illetve az iránymutatásról az alábbi linken érhető el.

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vászontáska: Mi leszek ha nagy leszek? Önmagam!

Támogasd munkánkat, vidd magaddal üzeneteinket! Táskáinkat Hitka Viktória képzőművész tervezte, a szövegeket  a YELON programunk népszerű cikkeiből idéztük.

TOMCSANYI X Hintalovon hoodie

TOMCSANYI X Hintalovon hoodie

Támogasd munkánkat, vidd magaddal üzeneteinket! Legyél te is Hintalovas!

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Cikkajánló

×
×

Cart