Menedékes gyerekek integrálása az oktatásba

Milyen jogok és kötelezettségek járnak a menedékes státusszal a menekült gyerekek számára az oktatás, óvodai ellátás területén

Hintalovon

2022.03.28.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a VIII/3872/2022/KOAT. számú tájékoztató levelet küldte meg az állami köznevelési intézmények vezetőinek és fenntartóinak. A tájékoztató levél az Ukrajnát érintő háború miatt elmenekült gyerekek magyarországi óvodákba-iskolákba való integrálásáról szól. A levél rendelkezik arról, hogy az Ukrajnából érkezők Magyarországra való belépési folyamatának megkönnyítése érdekében ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el.

Ha az Ukrajnából érkező gyerekek családja menedékesként való elismerési kérelmet nyújt be, azzal egyúttal óvodai és iskolai ellátásra is jogosult – és kötelezett – lesz a kiskorú Magyarországon. Tehát nem csupán nevelési-oktatási jogok ( pl. óvodai ellátás, iskolai oktatás, kollégiumi ellátás, pedagógiai szakszolgálat, stb.) illetik meg őket, hanem tankötelezettségük is hangsúlyozásra került a levélben. Ahol kötelezettség is keletkezik, ott annak be nem tartása következményekkel jár, ezért rendkívül fontos a menedékes kérelmet benyújtó családok, szülők és gyerekek tájékoztatása arról, hogy a jogok mellett ezzel egyúttal milyen kötelezettségeik jönnek létre.

A menedékes státusz elismerése iránt benyújtott kérelem azt jelenti, hogy a benyújtástól számítva az érintett gyerek magyar állampolgárságú gyerekekkel azonos feltételekkel veheti igénybe az óvodai nevelést, iskolai oktatást minimum a tankötelezettség fennállása (16 éves kor betöltése) idejéig, de egyébként bármely olyan tanulmány befejezéséig, amit 18 éves kora előtt kezdett meg Magyarországon.

A menedékes gyerekek korábban külföldön megkezdett résztanulmányai beszámításáról (bizonyítványok, oklevelek elismeréséről, stb.) mindig az az iskola dönt, amelyben a gyerek a tanulmányait folytatni kívánja. A tartózkodási hely szerinti tankerületi fenntartású iskoláknak pedig kötelező felvételt kell biztosítaniuk azon menedékes gyerekek számára, akik a tankötelezett kort elérik. A kötelező felvétel esetén tehát nem a gyerek állampolgársága lesz irányadó feltétel, hanem csupán az, hogy a menedékes gyerek magyar nyelvtudása milyen mértékű. A menedékes gyereknek és családjának ugyanakkor lehetőségük van eldönteni, hogy tankerületi fenntartású vagy bármely más iskolát választanak majd.

Nehézség, ha a menedékes, tankötelezettségi kort elérő gyerek szeretne Magyarországon tanulni, de a magyar nyelvet nem beszéli. A magyar nyelvből való felzárkóztatás esetére azt javasolják, hogy ha beszél a gyerek egyéb idegen nyelvet, akkor a számára elérhető (pl. angol, német, szláv, stb.) nyelveket az iskolában ezt tanító vagy egyéb pedagógus (akit a gyerek komfortosan megért) a tanulóval való külön foglalkozásra kaphat megbízást – az EMMI javaslata szerint heti 5-7 órában. Lehetőség az is, hogy az adott iskola igazgatója akár azt is engedélyezze, hogy a magyarul még nem beszélő gyerek már elvégzett évfolyamukat felzárkóztató foglalkozásokon és nyelvórákon való részvétel keretében ismételhesse meg. Ennek részleteiről mindig az egyedi körülmények ismeretének birtokában dönt az intézményvezető.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

Mik azok a gyermekjogok

Mik azok a gyerekjogok? – Plakát

Plakátunkon sorra vesszük a gyerekek jogait, ha ismered a jogaidat, akkor tudod tisztelni mások jogait is!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart