Menedékes gyerekek integrálása az oktatásba

Milyen jogok és kötelezettségek járnak a menedékes státusszal a menekült gyerekek számára az oktatás, óvodai ellátás területén

Hintalovon

2022.03.28.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a VIII/3872/2022/KOAT. számú tájékoztató levelet küldte meg az állami köznevelési intézmények vezetőinek és fenntartóinak. A tájékoztató levél az Ukrajnát érintő háború miatt elmenekült gyerekek magyarországi óvodákba-iskolákba való integrálásáról szól. A levél rendelkezik arról, hogy az Ukrajnából érkezők Magyarországra való belépési folyamatának megkönnyítése érdekében ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el.

Ha az Ukrajnából érkező gyerekek családja menedékesként való elismerési kérelmet nyújt be, azzal egyúttal óvodai és iskolai ellátásra is jogosult – és kötelezett – lesz a kiskorú Magyarországon. Tehát nem csupán nevelési-oktatási jogok ( pl. óvodai ellátás, iskolai oktatás, kollégiumi ellátás, pedagógiai szakszolgálat, stb.) illetik meg őket, hanem tankötelezettségük is hangsúlyozásra került a levélben. Ahol kötelezettség is keletkezik, ott annak be nem tartása következményekkel jár, ezért rendkívül fontos a menedékes kérelmet benyújtó családok, szülők és gyerekek tájékoztatása arról, hogy a jogok mellett ezzel egyúttal milyen kötelezettségeik jönnek létre.

A menedékes státusz elismerése iránt benyújtott kérelem azt jelenti, hogy a benyújtástól számítva az érintett gyerek magyar állampolgárságú gyerekekkel azonos feltételekkel veheti igénybe az óvodai nevelést, iskolai oktatást minimum a tankötelezettség fennállása (16 éves kor betöltése) idejéig, de egyébként bármely olyan tanulmány befejezéséig, amit 18 éves kora előtt kezdett meg Magyarországon.

A menedékes gyerekek korábban külföldön megkezdett résztanulmányai beszámításáról (bizonyítványok, oklevelek elismeréséről, stb.) mindig az az iskola dönt, amelyben a gyerek a tanulmányait folytatni kívánja. A tartózkodási hely szerinti tankerületi fenntartású iskoláknak pedig kötelező felvételt kell biztosítaniuk azon menedékes gyerekek számára, akik a tankötelezett kort elérik. A kötelező felvétel esetén tehát nem a gyerek állampolgársága lesz irányadó feltétel, hanem csupán az, hogy a menedékes gyerek magyar nyelvtudása milyen mértékű. A menedékes gyereknek és családjának ugyanakkor lehetőségük van eldönteni, hogy tankerületi fenntartású vagy bármely más iskolát választanak majd.

Nehézség, ha a menedékes, tankötelezettségi kort elérő gyerek szeretne Magyarországon tanulni, de a magyar nyelvet nem beszéli. A magyar nyelvből való felzárkóztatás esetére azt javasolják, hogy ha beszél a gyerek egyéb idegen nyelvet, akkor a számára elérhető (pl. angol, német, szláv, stb.) nyelveket az iskolában ezt tanító vagy egyéb pedagógus (akit a gyerek komfortosan megért) a tanulóval való külön foglalkozásra kaphat megbízást – az EMMI javaslata szerint heti 5-7 órában. Lehetőség az is, hogy az adott iskola igazgatója akár azt is engedélyezze, hogy a magyarul még nem beszélő gyerek már elvégzett évfolyamukat felzárkóztató foglalkozásokon és nyelvórákon való részvétel keretében ismételhesse meg. Ennek részleteiről mindig az egyedi körülmények ismeretének birtokában dönt az intézményvezető.

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

60 gyermeksimogató mondat (Plakát)

Megerősítő, pozitív mondatok a mindennapi gyerekneveléshez: 60 jó mondat, amit neked is ismerned kell! Töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart