Kérdések és válaszok a “gyermekvédelmi” népszavazásról- 2. kérdés

Kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? Válasz: Nem érthető a kérdés.

Hintalovon

2022.02.24.

Népszavazási “Kérdések és válaszok” – négyrészes sorozatunkban a gyermekjogok és a gyerekek legfőbb érdeke szempontjából értékelve végigvesszük a “gyermekvédelmi” népszavazás egyes kérdéseit: Érthetőek-e a kérdések, adható-e rájuk egyértelmű válasz, mi lehet a szakmai háttere az egyes kérdéseknek, mit volna érdemes végiggondolni a feltett kérdések és a gyerekvédelem kontextusában?

2. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Válasz: Nem érthető a kérdés.  

Miért?

Először is, a gyermekvédelmi törvény – ami 1997 óta szabályozza a magyar gyermekvédelem területeit, a gyermeki jogokat, a szülői és társadalmi felelősséget a gyermekek jólléte kapcsán -, egy szót sem szól a nemi átalakító kezelések veszélyéről. Ennek alapvetően az az oka, hogy ez nem egy valós probléma. A hatályos jogszabályok szerint 18 éven aluli gyermek számára nem elérhetőek a nemi átalakító kezelések. Ez a szabály mind a gyermekjogi, mind gyermekvédelmi szempontokkal összhangban van. 

Másodszor, a nemi átalakító kezelések a nemi diszfóriához kapcsolódnak (ami egy spektrum, és nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy valaki nem érzi magát önazonosnak a saját biológiai nemével kapcsolatban). Minden egészségügyi szolgáltatás kapcsán 16 éves korig elsősorban a szülőt tájékoztatják az orvosok a gyermek helyzetéről. A gyermek tájékoztatása a jogszabályok alapján (és a gyakorlatban is jellemző módon) ez után következik. 

A “népszerűsítés” alatt mit értünk?

A WHO 2010-ben fogadta el az Szexuális Edukációra vonatkozó európai standardjait.  Ennek megfelelően 15-16 éves kor felett ajánlott a gyermekeknek az ún. coming outtal összefüggő témákban információt megosztani. Ez hangsúlyozottan nem csoportos foglalkozásokat jelent főszabály szerint, hanem azt, hogy a gyerekeknek ebben az életkorban ajánlott, hogy érdeklődésük szerint információhoz jussanak olyan témákról, amelyek érinthetik a nemváltás kérdését.  

A WHO tehát, ami alapvetően közegészségügyi oldalról illetve a szexuális jogok felől közelíti a kérdést, fontosnak tartja, hogy 15-16 éves gyerekek is információhoz juthassanak hiteles, szakmai forrásból, szexuális edukációs foglalkozásokon. Hogy mást ne mondjunk, azért, hogy ne a neten kutakodjanak, ellenőrizetlen információk tömege és pornó között. 

A szexuális edukáció alapelvei nem engedik meg, hogy bármilyen “propaganda” megjelenjen. Ez összhangban van a jelenlegi magyar szabályozással, ami szerint minden olyan magatartás, ami a gyermekeket egészségügyi beavatkozás elvégzésére hívja fel szülői tudomás és beleegyezés nélkül, az ellentétes a gyermekjogi és gyermekvédelmi alapelvekkel. 

A nemi diszfóriával küzdők sok nehézségről számolnak be. Szorongás, félelem, mentális problémák, önértékelési zavarok – hogy csak néhány példát említsek. Mindenki, akit ez érint, támogatást és segítséget kell, hogy kapjon. Ezek között az orvosi beavatkozás egy sokadik lépés a jelenlegi szakmai protokollok szerint is. 

 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Cikkajánló

×
×

Cart