Kérdések és válaszok a “gyermekvédelmi” népszavazásról- 2. kérdés

Kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? Válasz: Nem érthető a kérdés.

Hintalovon

2022.02.24.

Népszavazási “Kérdések és válaszok” – négyrészes sorozatunkban a gyermekjogok és a gyerekek legfőbb érdeke szempontjából értékelve végigvesszük a “gyermekvédelmi” népszavazás egyes kérdéseit: Érthetőek-e a kérdések, adható-e rájuk egyértelmű válasz, mi lehet a szakmai háttere az egyes kérdéseknek, mit volna érdemes végiggondolni a feltett kérdések és a gyerekvédelem kontextusában?

2. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Válasz: Nem érthető a kérdés.  

Miért?

Először is, a gyermekvédelmi törvény – ami 1997 óta szabályozza a magyar gyermekvédelem területeit, a gyermeki jogokat, a szülői és társadalmi felelősséget a gyermekek jólléte kapcsán -, egy szót sem szól a nemi átalakító kezelések veszélyéről. Ennek alapvetően az az oka, hogy ez nem egy valós probléma. A hatályos jogszabályok szerint 18 éven aluli gyermek számára nem elérhetőek a nemi átalakító kezelések. Ez a szabály mind a gyermekjogi, mind gyermekvédelmi szempontokkal összhangban van. 

Másodszor, a nemi átalakító kezelések a nemi diszfóriához kapcsolódnak (ami egy spektrum, és nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy valaki nem érzi magát önazonosnak a saját biológiai nemével kapcsolatban). Minden egészségügyi szolgáltatás kapcsán 16 éves korig elsősorban a szülőt tájékoztatják az orvosok a gyermek helyzetéről. A gyermek tájékoztatása a jogszabályok alapján (és a gyakorlatban is jellemző módon) ez után következik. 

A “népszerűsítés” alatt mit értünk?

A WHO 2010-ben fogadta el az Szexuális Edukációra vonatkozó európai standardjait.  Ennek megfelelően 15-16 éves kor felett ajánlott a gyermekeknek az ún. coming outtal összefüggő témákban információt megosztani. Ez hangsúlyozottan nem csoportos foglalkozásokat jelent főszabály szerint, hanem azt, hogy a gyerekeknek ebben az életkorban ajánlott, hogy érdeklődésük szerint információhoz jussanak olyan témákról, amelyek érinthetik a nemváltás kérdését.  

A WHO tehát, ami alapvetően közegészségügyi oldalról illetve a szexuális jogok felől közelíti a kérdést, fontosnak tartja, hogy 15-16 éves gyerekek is információhoz juthassanak hiteles, szakmai forrásból, szexuális edukációs foglalkozásokon. Hogy mást ne mondjunk, azért, hogy ne a neten kutakodjanak, ellenőrizetlen információk tömege és pornó között. 

A szexuális edukáció alapelvei nem engedik meg, hogy bármilyen “propaganda” megjelenjen. Ez összhangban van a jelenlegi magyar szabályozással, ami szerint minden olyan magatartás, ami a gyermekeket egészségügyi beavatkozás elvégzésére hívja fel szülői tudomás és beleegyezés nélkül, az ellentétes a gyermekjogi és gyermekvédelmi alapelvekkel. 

A nemi diszfóriával küzdők sok nehézségről számolnak be. Szorongás, félelem, mentális problémák, önértékelési zavarok – hogy csak néhány példát említsek. Mindenki, akit ez érint, támogatást és segítséget kell, hogy kapjon. Ezek között az orvosi beavatkozás egy sokadik lépés a jelenlegi szakmai protokollok szerint is. 

 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szexting – Mit gondolj át mielőtt belemész ebbe a játékba?

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a szexting és mit érdemes átgondolnod mielőtt belemész ebbe a játékba, akkor  töltsd le az erről szóló plakátunkat!

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen szempontokat érdemes végiggondolnod és figyelembe venned, ha a gyerekek véleményére vagy kíváncsi, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart