Hogyan segíthetünk a tüntetésre készülő gyerekeknek?

Tanácsok pedagógusokkal szolidaritást vállaló, tüntetéseken és tanársztrájkon résztvevő diákoknak és szüleiknek.
Diákok részvétele pedagógus tüntetésen

Hintalovon

2022.10.04.

Egyre több diák vonódik be a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmába, a tüntetésekbe és a tiltakozásokba. Több kérdés is érkezett a Hintalovon Alapítványhoz ezekkel kapcsolatban. Ezekből válogatunk ebben a cikkben.

1. Szabályt szeg-e az a gyerek, aki tüntetni megy?

Iskolaidőn kívül, békés tüntetésen való részvétel a véleménynyilvánítási és gyülekezési jog része, amihez minden gyereknek joga van. Iskolaidőben, távollétének megfelelő igazolása mellett (tehát az intézményi szabályok betartásával) szintén szabadon gyakorolhatják ezt a jogukat a gyerekek.

További hasznos információt ide kattintva találhatsz.

2. Lehet-e fegyelmi eljárást indítani a polgári engedetlenségi, szolidaritási akcióban részt vevő gyerekekkel szemben?

Az iskolák saját maguk határozzák meg a házirendjükben, működési szabályzatukban, hogy milyen eseteket minősítenek fegyelmi vétségnek. Számít tehát, hogy mit jelent konkrétan a gyerekek kiállása, mennyire békés, zavar-e másokat, ill. hogy az iskola épületében, vagy azon kívül történik-e. Ezzel kapcsolatban érdemes előzetesen elolvasni az iskola saját belső szabályozó anyagait (mindegyik közérdekű, ezért fent kell lennie az iskola honlapján).

Általánosságban elmondható, hogy a békés, mások közlekedését, magántulajdonát, stb. nem zavaró akciók, amelyek az iskolán kívül zajlanak, nem valósítanak meg fegyelmi vétséget.

A gyerek a véleménynyilvánítása miatt nem büntethető meg. A gyerekeket tanulmányi érdemjeggyel semmilyen körülmények között nem lehet szankcionálni. Jogellenes, ha egy pedagógus az osztályozáskor fejezi ki egy gyerek magatartásával kapcsolatos ellenérzéseit.

A tüntetéseken való részvétel kapcsán további hasznos anyagot találsz ide kattintva.

3. Kikérheti-e utólag a tankerület, vagy más hatóság az iskolától azt az adatot, hogy mely diákok vettek részt egy tüntetésen?

Az iskolai mulasztásokra vonatkozó adatokat az iskolák nyilvántartják, és a Köznevelési törvény rendelkezései szerint (Knt. 41.§ (7) bek.) hatóságnak átadhatják ha erre vonatkozó megkeresés érkezik. Ez olyan célhoz kötött felhasználást jelent, ami semmilyen módon nem lehet eszköze se megfélemlítésnek, se annak, hogy azokat a diákokat szankcionálják, akik éltek véleménynyilvánításhoz / gyülekezéshez való jogukkal. A köznevelési törvénynek ezt a bekezdését a jogalkotó alapvetően azokra az esetekre találta ki, amikor egy gyereknek sok igazolatlan órája van, és emiatt veszélyeztetettnek nyilvánítják, vagy a családi pótlék megszüntetéséről kell döntenie a gyámhatóságnak.

A tüntetéseken, tiltakozásokban résztvevő gyerekekkel kapcsolatban személyes adatot (név, ki/hogyan igazolta a gyerek iskolai mulasztását) az iskola nem tarthat nyilván, az érintett gyerekeket nem listázhatja – így természetesen erre vonatkozó kérés esetén (akár a tankerülettől, akár más szervtől érkezik) a gyerekek (vagy szüleik) beazonosítását lehetővé tevő adatokat nem adhat át.

Aki a témával kapcsolatban többet szeretne tudni, a TASZ honlapját keresse fel.

4. Leigazolhatja-e a szülő, ha a gyerek iskolaidőben tüntetésen vesz részt?

A gyerek távollétét az iskolától a szülő olyan módon igazolhatja, ami az iskola saját szabályozó dokumentumaiban (házirendben vagy a szervezeti és működési szabályzatban) szerepel. Általában az intézmények félévenként 3 napot állapítanak meg olyan módon, hogy a szülők saját nyilatkozatukkal igazolják a gyerek távollétét. Egyéb indoklásra vagy igazolásra nincs szükség.

A szülő dönthet tehát úgy, hogy a gyerek iskolai távollétét (akár tüntetés, akár más miatt) ilyen módon igazolja – ezt az intézménynek el kell fogadnia.

5. A tankerület felszólíthatja-e az iskolákat arra, hogy szankcionálják a tüntetésen, egyéb akciókban részt vevő gyerekeket?

A gyerek az iskolával áll jogviszonyban, az iskolája intézményi szabályai vonatkoznak rá. A tankerület nem nyúlhat át az iskola feje felett és büntetheti meg a gyereket.

6. Hogyan lehetek biztos abban, hogy a gyerek nem külső nyomásra vesz részt a tüntetésen? Hogyan segíthetem a gyereket abban, hogy a saját véleményét kialakíthassa?

Ahhoz, hogy felkészülten és biztonsággal vehessenek részt tüntetéseken a gyerekek, és a részvételükről szóló döntés valóban tudatos és önkéntes legyen, fontos pár szempontot végiggondolni. Ebben segít az alábbi kiadványunk.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Bugyiszabályok

Bugyiszabályok ovisoknak – Európa legnépszerűbb szexuális erőszak megelőző programja

Ismerd meg az óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző kiadványt,a bugyiszabályokat!

Mi volt ma a suliban? 22 ötlet, hogy megtudd anélkül, hogy feltennéd ezt a kérdést

22 tipp amivel elindulhat egy jó beszélgetés.

Cikkajánló

×
×

Cart