Ukrán gyerekek szexuális kizsákmányolása – több mint egy évvel a háború kirobbanása után

Gyermekeket szexuálisan bántalmaznak azokon a helyeken, ahol a támadások elől menedéket kapnak, továbbá arról is, hogy a gyerekek szemtanúivá válnak a gondviselőik és más civilek elleni szexuális vagy egyéb erőszakos cselekményeknek. Ennek következtében a gyerekek, akik már amúgy is szenvednek a háború hatásaitól további fizikai és pszichológiai sérüléseknek vannak kitéve. 
Háború Ukrajnában

Hintalovon

2023.04.02.

A gyermekek szexuális kizsákmányolása az Ukrajnában zajló háború következményeként még mindig alul dokumentált. A veszélyes ismerete ellenére továbbra sem kapják meg a megfelelő segítséget az ukrán gyermekek.

Miközben Ukrajnában a háború egy év elteltével is teljes intenzitással zajlik, több ezer civil, köztük gyermek veszítette életét. Az ukrán gyerekeknek azonban a háború során egy másik, csendesebb és kevésbé látható kihívással is szembe kell nézniük: a szexuális kizsákmányolással és annak következményeivel.

Az ECPAT tagjai Ukrajnában és az egész régióban súlyos emberi jogi jogsértésekről számoltak be, többek között háborús szexuális erőszakról. Arról, hogy gyermekeket szexuálisan bántalmaznak azokon a helyeken, ahol a támadások elől menedéket kapnak, továbbá arról is, hogy a gyerekek szemtanúivá válnak a gondviselőik és más civilek elleni szexuális vagy egyéb erőszakos cselekményeknek. Ennek következtében a gyerekek, akik már amúgy is szenvednek a háború hatásaitól további fizikai és pszichológiai sérüléseknek vannak kitéve. 

A Thomson Reuters arról számolt be, hogy a háború első hónapjaiban riasztóan megnőtt az ukrán nők szexuális szolgáltatásaira irányuló internetes keresések száma, ami rávilágít arra, egyesek hogyan használják ki a bizonytalan helyzetet és zsákmányolják ki a kiszolgáltatott helyzetben lévőket. A sok káosz és a zűrzavar közepette azonban jóval kevesebb ismeretünk van a gyermekek szexuális kizsákmányolásáról.  Az egyes államok a civil szervezetek többszöri figyelmeztetése ellenére sem jelentik rendszeresen az Ukrajnából menekülő, kísérő nélküli gyermekek számát és elmulasztotják azonosítani a szexuális kizsákmányolás áldozatául esett és a szexuális kizsákmányolással szemben védelemre szoruló gyermekeket. Bár elsősorban továbbra is lányok az áldozatok, a fiúk és az egyéb szexuális irányultságú vagy nemi identitású gyermekek szintén nem kapnak megfelelő támogatást, illetve egyáltalán nem is azonosítják őket a társadalmi tabuk miatt.  

“Több támogatásra és cselekvésre van szükség ahhoz, hogy megértsük, mi történik a konfliktushelyzetben lévő gyermekekkel. A kormányoknak prioritásként kell kezelniük a gyermekek jogait, és biztosítaniuk kell, hogy az úton lévő gyermekek biztonságban legyenek.” – hívja fel a figyelmet Guillaume Landry, az ECPAT ügyvezető igazgatója.  

Már a háború előtt is számos információ állt rendelkezésre arról, hogy bűncselekményeket követnek el az Ukrajnával határos országokban, az ukrán hatóságok ugyanis az Europolnak olyan bűnszervezetek létezésről számoltak be, melyek az országon beül és az Európai Unió egész területén folytatják tevékenységüket. Aggályok merültek fel továbbá az ukrán intézményekben maradt gyermekek védelmével, az uniós állampolgárok illegális örökbefogadásával, valamint ukrán béranyasági programokkal kapcsolatban is. Ez utóbbi magában hordozza a gyermekkereskedelem kockázatát is. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezek a gyermekek nem rendelkeznek személyazonossági okmányokkal, ami még kiszolgáltatottabbá teszi őket a visszaélésekkel szemben.

A civil szervezetek és a gyermekjogvédők által tett erőfeszítések ellenére nem sikerült az emberkereskedelemmel – ideérte az ukrán áldozatokkal – kapcsolatos esetek felderítésének növekedését dokumentálni, amely aggodalomra adhat okot azzal kapcsolatban, hogy egyesek kihasználják a gyermekek háború által súlyosbított kiszolgáltatottságát és szexuálisan kizsákmányolják őket. Az ECPAT kelet-európai tagjai, akik az Ukrajnából menekülő személyek segélyezésének és támogatásának szentelik erőforrásaikat, felhívták a figyelmet arra, hogy szigorú biztosítékokat kell alkalmazni annak érdekében, hogy az Ukrajnából menekültekkel kapcsolatba kerülő valamennyi személyt és önkéntest megfelelően válasszák ki, és képezzék ki a gyermekek szexuális kizsákmányolásának megelőzésére és az arra való reagálásra. 

“Miközben egyre több ukrán gyermek függ az internettől, hogy kapcsolatot teremtsen kortársaival és hozzáférjen az oktatáshoz, túl keveset teszünk annak érdekében, hogy felmérjük és megelőzzük a digitális világukban rájuk leselkedő veszélyeket” – emelte ki Guillaume Landry, az ECPAT International ügyvezető igazgatója. “A lányok ellen elkövetett online becserkészés és zaklatás kockázata tovább növekedett” – jelentette a La Strada Ukraine, a CSEC elleni összukrajnai hálózat tagja.

Azt is fontos kiemelni, hogy a gyermekek iránt szexuális érdeklődést tanúsító személyek – a technológia által biztosított- eszközök széles skálájával rendelkeznek, hogy hozzáférjenek a gyermekekhez. A közösségi médiaplatformoktól kezdve a játékoldalakon át, anonimitásuk megőrzése mellett képesek arra, hogy a grooming technikák segítségével távolról, szexuális célokra használják ki a gyermekeket. A technológiai vállalatok számára léteznek eszközök a gyermekek online szexuális kizsákmányolásának megelőzésére és az arra való reagálásra, de a régió legtöbb szabályozási kerete nem teszi lehetővé, illetve nem kötelezi őket arra, hogy ennek megfelelően cselekedjenek.

Mivel a háború következményei továbbra is milliók életét befolyásolják Ukrajnában és azon túl, alapvető fontosságú, hogy az országok világszerte komoly lépéseket tegyenek a hatalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi és nemi normák, az áldozatok hibáztatása és megszégyenítése, valamint az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés hiánya ellen, amelyek lehetővé teszik, hogy egyesek kihasználják a háború és más humanitárius válságok által súlyosbított sebezhetőségüket, és viszonylag büntetlenül szexuálisan kihasználják a gyermekeket.

Egy évvel az ukrajnai háború kitörése után az ECPAT International felszólít: 

– a megfelelő megelőzési, kockázatcsökkentési és személyazonosítási intézkedések megerősítésére a gyermekek szexuális kizsákmányolással szembeni védelme érdekében;  

– arra, hogy a trauma-informált megközelítések és a speciális támogató szolgáltatások széles körben legyenek elérhetőek a gyermek áldozatok számára, hozzáférhető és gyermekbarát módon;  

–  arra, hogy legyenek tényeken alapuló programozás és szakpolitikák, mivel a jelenlegi adatok nem szolgálnak kellő információval a válaszokhoz; 

– arra, hogy biztosítsanak megfelelő támogatást a Child Helpline 116-111 gyermek segélyvonal számára, amely kulcsfontosságú támogatást és információt nyújt a rászoruló gyermekek számára Európa országaiban és azon kívül; 

– arra, hogy világszerte fokozott és összehangolt erőfeszítéseket kell tenni a gyermekek szexuális kizsákmányolásnak elkövetését tápláló kereslet kezelése érdekében

A gyermekek szexuális kizsákmányolása az ukrán háború következményeként továbbra is alul dokumentált és marginális probléma marad. Annak ellenére, hogy ismerjük a kockázatokat, továbbra is hátat fordítunk az ukrán gyermekeknek. A kormányok, a civil társadalom, a technológiai cégek, a közlekedési és szálláshelyszolgáltató szektorok, a frontvonalban dolgozók és maguk a gyermekek összehangoltabb fellépésére van szükség annak érdekében, hogy a szexuális kizsákmányolás veszélyének kitett vagy annak áldozatául esett ukrán fiúkat és lányokat ne hagyjuk magukra. Az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni a bűncselekményeikért.

Az ECPAT International világszerte a gyermekek szexuális kizsákmányolásának megszüntetéséért dolgozik, beleértve a vészhelyzeteket és válsághelyzeteket is. A gyermekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos további információkért látogasson el a www.ecpat.org weboldalra, vagy vegye fel a kapcsolatot az ECPAT magyarországi tagszervezetével, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal az ecpat (kukac) hintalovon.hu email címen. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Grooming – előzd meg, vedd észre, támogasd jól a gyereked!

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming és hogyan veheted észre, ha gyereked becserkészés áldozata lett, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

Ismerd meg a jogaidat! – Gyerekjogokról gyerekeknek

18 éven aluli vagy és mindig csak a kötelességeiddel jönnek? Ismerd meg a jogaidat is, ez a kiadványunk neked szól! A gyerekjog világnézet:)

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart