Gyerekek részvétele a járványhelyzetre adott válaszokban

Tudd meg, hogyan vehetnénk figyelembe a gyerekjogi szempontokat a járványhelyzetre adott válaszaink kidolgozása során!
Gyerekrészvétel járvány idején

Hintalovon

2020.05.12.

Európai gyorsjelentés készült a gyermekek részvételének fontosságáról a COVID-19 járványra adott válaszokban.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a közelmúltban kijelentette, kiemelve számos régóta hatályos nemzeti és európai törvényt és ajánlást, hogy a gyermekek véleményét figyelembe kell venni a COVID-19 járványra adott válaszok kidolgozása során. A gyermekek részvétele a döntéshozatalban nem luxus kell, hogy legyen, hanem a védelmi intézkedések szerves része. A gyermekek számos esetben megmutatták már, hogy értékes hozzájárulást nyújtanak a katasztrófák elhárításának folyamatában, valamint a kockázatok csökkentésekor.

A gyerekek jogainak és igényeinek figyelembevétele

Ha lehetővé tesszük, hogy a gyermekek hozzájáruljanak a COVID-19-re adott válasz kialakításához, biztosíthatjuk, hogy a szabályok és a szolgáltatások megfelelően figyelembe vegyék jogaikat és igényeiket. Ez elősegíti a biztonság és a hatékonyság növelését, előmozdítja az egészségük és a jólétük előmozdítását, illetve konstruktív hosszú távú megoldásokat generál a helyreállítási időszak előtt álló személyes, egészségügyi, oktatási, szociális gondozási, közösségi és gazdasági kihívásokra.

2020 április végén egy gyorsjelentés készült a témában Prof. Cath Larkins (Közép-Lancashire-i Egyetem) vezetésével, Building on Rainbows Supporting Children’s Participation in Shaping Responses to COVID-19 címmel. A jelentés egy olyan felmérésen alapul, melyben 20 ország 95 gyerekjogi, gyerekrészvételi szakembere mondta el a véleményét 2020 áprilisában, kitérve az általuk megismert gyermeki nézőpontokra is.

Az európai helyzetet bemutató jelentésből kiderül:

  • A gyermekek az összes országban nehézségekkel néznek szembe az egészségügy problémái, a kommunikációs akadályok, az információhiány és a digitális hozzáférés elégtelensége miatt. Számos országban kihívást okoz az oktatáshoz, az alapvető szükségletekhez, ellátáshoz és biztonsághoz, a mentális egészséghez és jólléthez való hozzáférés és a döntéshozatalban való részvétel. Az erőszaknak való fokozott kitettség, a családi élet változásai, a családi és a személyes jövedelem csökkenése, a munkanélküliség és a folyamatos megkülönböztetés további problémákat jelentenek.
  • Fokozottan nehéz helyzetben vannak az állami, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek, a gondozásból kikerülő fiatalok, roma és menekült gyermekek, a szegénységben és fogyatékossággal élő gyerekek.
  • Az ezen kihívások kezelésére és a kockázatok enyhítésére bevezetett nemzeti, helyi és szervezeti intézkedések rámutattak a gyermekek részvételének értékére és szükségességére, valamint a tapasztalatok felmérésének, aggodalmak rögzítésének és jó gyakorlatok megosztásának fontosságára is.  

A jelentés bemutat olyan gyakorlatokat, melyek a gyerekrészvétel előmozdítását szolgálják a COVID-19 járvány idején, és ajánlásokat fogalmaz meg a járványhelyzetben a gyerekek bevonására.

A teljes kiadvány itt elérhető.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Tanárként a digitális osztályteremben

Összeállítottunk egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.  Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd összefoglalónkat!

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

kamaszkor útikalauz

Kamaszkor – Útikalauz (felvilágosításhoz) szülőknek 1. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Cikkajánló

×
×

Cart