Gyerekek részvétele a járványhelyzetre adott válaszokban

Tudd meg, hogyan vehetnénk figyelembe a gyerekjogi szempontokat a járványhelyzetre adott válaszaink kidolgozása során!
Gyerekrészvétel járvány idején

Hintalovon

2020.05.12.

Európai gyorsjelentés készült a gyermekek részvételének fontosságáról a COVID-19 járványra adott válaszokban.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a közelmúltban kijelentette, kiemelve számos régóta hatályos nemzeti és európai törvényt és ajánlást, hogy a gyermekek véleményét figyelembe kell venni a COVID-19 járványra adott válaszok kidolgozása során. A gyermekek részvétele a döntéshozatalban nem luxus kell, hogy legyen, hanem a védelmi intézkedések szerves része. A gyermekek számos esetben megmutatták már, hogy értékes hozzájárulást nyújtanak a katasztrófák elhárításának folyamatában, valamint a kockázatok csökkentésekor.

A gyerekek jogainak és igényeinek figyelembevétele

Ha lehetővé tesszük, hogy a gyermekek hozzájáruljanak a COVID-19-re adott válasz kialakításához, biztosíthatjuk, hogy a szabályok és a szolgáltatások megfelelően figyelembe vegyék jogaikat és igényeiket. Ez elősegíti a biztonság és a hatékonyság növelését, előmozdítja az egészségük és a jólétük előmozdítását, illetve konstruktív hosszú távú megoldásokat generál a helyreállítási időszak előtt álló személyes, egészségügyi, oktatási, szociális gondozási, közösségi és gazdasági kihívásokra.

2020 április végén egy gyorsjelentés készült a témában Prof. Cath Larkins (Közép-Lancashire-i Egyetem) vezetésével, Building on Rainbows Supporting Children’s Participation in Shaping Responses to COVID-19 címmel. A jelentés egy olyan felmérésen alapul, melyben 20 ország 95 gyerekjogi, gyerekrészvételi szakembere mondta el a véleményét 2020 áprilisában, kitérve az általuk megismert gyermeki nézőpontokra is.

Az európai helyzetet bemutató jelentésből kiderül:

  • A gyermekek az összes országban nehézségekkel néznek szembe az egészségügy problémái, a kommunikációs akadályok, az információhiány és a digitális hozzáférés elégtelensége miatt. Számos országban kihívást okoz az oktatáshoz, az alapvető szükségletekhez, ellátáshoz és biztonsághoz, a mentális egészséghez és jólléthez való hozzáférés és a döntéshozatalban való részvétel. Az erőszaknak való fokozott kitettség, a családi élet változásai, a családi és a személyes jövedelem csökkenése, a munkanélküliség és a folyamatos megkülönböztetés további problémákat jelentenek.
  • Fokozottan nehéz helyzetben vannak az állami, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek, a gondozásból kikerülő fiatalok, roma és menekült gyermekek, a szegénységben és fogyatékossággal élő gyerekek.
  • Az ezen kihívások kezelésére és a kockázatok enyhítésére bevezetett nemzeti, helyi és szervezeti intézkedések rámutattak a gyermekek részvételének értékére és szükségességére, valamint a tapasztalatok felmérésének, aggodalmak rögzítésének és jó gyakorlatok megosztásának fontosságára is.  

A jelentés bemutat olyan gyakorlatokat, melyek a gyerekrészvétel előmozdítását szolgálják a COVID-19 járvány idején, és ajánlásokat fogalmaz meg a járványhelyzetben a gyerekek bevonására.

A teljes kiadvány itt elérhető.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szexting – Mit gondolj át mielőtt belemész ebbe a játékba?

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a szexting és mit érdemes átgondolnod mielőtt belemész ebbe a játékba, akkor  töltsd le az erről szóló plakátunkat!

Ajánlás -iskolaőr

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

Cikkajánló

×
×

Cart