A Hintalovon is részt vesz az ELTE kutatásában

A Hintalovon Alapítvány jogásza és Gyermekjogi Követei segítették az ELTE alapjogi jogalanyiság kutatását.
elte együttműködés

Hintalovon

2021.03.04.

Élhetnek-e a gyerekek és a fogyatékossággal élő emberek az alapjogaikkal? Hogy látják ezt a bíróságok? Mit gondolnak erről maguk a gyerekek? A Hintalovon részvétele a kutatásban a gyerekek szempontjainak érvényesülésében támogatja a kutatást.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2019-től folyik két kutatás jogalanyiság és cselekvőképesség témakörében. Az alapjogi jogalanyiság kidolgozásával foglalkozó projekt egyik központi kérdése, hogy a gyermekek és a fogyatékossággal élő emberek ténylegesen élhetnek-e alapjogaikkal.

Látszólag magától értetődő, kik rendelkeznek alapvető jogokkal és kik érvényesíthetik e jogaikat a jogvédő szervek előtt. Minden ember feltétlen és teljes alapjogi jogalanyisággal bír, azaz megilleti valamennyi alapjog, valamint általánosan elismert a szervezetek/jogi személyek jogalanyisága is. A joggyakorlat azonban azt mutatja, hogy a jogalkalmazó szervek e hagyományos jogalanyok ügyeiben is számos elméletileg tisztázatlan kérdéssel szembesülnek. Mindeközben pedig új igénybejelentők (például a mesterséges intelligencia, a természet) is megjelentek. – beszámoló a kutatásról az ELTE weboldalán

Arra is keresik a választ, hogy az európai bíróságok milyen válaszokat adnak a gyermekek és a fogyatékossággal élő emberek alapjogainak érvényesítésével kapcsolatos kérdésekre. Ezért 2021 nyarán fiktív jogesetekkel, ún. vignettákkal kapcsolatban osztják meg egymással magyar és külföldi szakemberek a tapasztalataikat. Ahhoz, hogy ezek a vignetták tényleg valós, életszerű helyzeteket mutassanak be, a kutatók külső szakértőket, civileket, érintetteket is bevontak, hogy elmondhassák a véleményüket az esetekkel kapcsolatban.

A Hintalovon Alapítvány szakértőjét és Gyermekjogi Követeit is felkérték véleményezésre egy, 2021. február 19-én tartott online konferencián, hogy a fiktív jogesetekben a gyermekek nézőpontja és tapasztalata is megjelenjen. Az Alapítvány számára azért is nagyon fontos ez a kezdeményezés, mert példakértékű, amikor fiatalokat bevonják az őket érintő kérdésekbe, ez a valódi gyerekrészvétel.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Grooming – előzd meg, vedd észre, támogasd jól a gyereked!

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming és hogyan veheted észre, ha gyereked becserkészés áldozata lett, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Szempontrendszer

Szempontrendszer – a véleményükért kiálló gyerekek támogatásához

Virrasztást, sztrájkot, petíciót vagy más akciót szerveznek a suliban? Miket fontos átgondolni előtte?  Ha kíváncsi válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart