Mi köze a gyerekjogoknak a művészetekhez?

Vannak olyan témák, amelyekről nem lehet elég hangosan beszélni.

Hintalovon

2023.12.01.

Ritka, amikor egy kiállításon az alkotások előtt azon veszed észre magad, hogy már nem is az alkotás művészi kifejező eszközein, a színeken, az anyagokon vagy a formákon töprengsz, hanem azt keresed egyikben a másik után, hogy vajon tüköz e valamit a te gyerekorodból. Visszaadja e a hangulát, az ízét vagy a színét annak, amit akkor érzel; ami akkor jelenik meg előtted, amikor a saját gyerekkorodra gondolsz? Mert mindenki volt gyerek. Mindenkinek vannak a gyerekkorából megmaradt érzései, hangulatai, ízei, tárgyai, képei.


A The Space Galériában az alkotások előtt ezt nem tudatosan keresed. Ahogy bolyongsz egyik alkotásról a másikra, egyszer csak az egyik kép vagy írás, azt az érzést kelti benned, hogy ez rólam, ez nekem szól. Vagy egy kép, aminél hosszabban elgondolkodsz, hogy mintha ezt már láttad volna valahol, majd egyszer csak lassan mosolyra húzódik a szád, amikor megérkezel a pillanathoz, a felidézett emlékhez. Aztán persze a kíváncsiság visz tovább, hogy hol, melyik alkotásban találhatod még meg magad. Elárulom. Az összesben. És nem azért mert 21 kortárs művész az eddigi életét azzal töltötte, hogy minket tanulmányozzon. Nem. Egyszerűen csak azért, mert ugyanonnan, ugyanabból a gyermeki létből jövünk. Ugyanazokkal a vágyakkal, kérdésekkel és félelmekkel.


A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, az Együtt a Művészetért Egyesület és az Art is Business együttműködésében létrejött kiállítás alkotásai azonban túl mennek a gyerekkori hangulatidézésen. A kifejezetten a Mindenki volt gyerek témára felkért 17 képzőművész és 4 író a munkák elkezdését megelőzően érzékenyítő workshopon vett részt, amely a Hintalovon Alapítvány célkitűzésével összhangban, a gyermekjogi kérdésekre való figyelemfelhívást helyezte fókuszba. Az alkotások igen nagy részében ez a figyelemfelhívás felfedezhető. Néhol egészen finoman, szinte suttogva, néhol pedig már-már elviselhetetlenül hangosan ordít az alkotás. De ez kiabálás senkit sem zavar, mert bizony vannak olyan témák, amikről nem lehet elég hangosan beszélni. A komplex élmény átéléshez hozzájárul az is, hogy a kiállításon az alkotások mellé maguk az alkotók írták le inspirációs gondolataikat és még tovább gazdagítja az élményt a velük való videós beszélgetések meghallgatása.

A kiállítás megnyitásával, annak előzetes munkáival, az alkotók felkérésével, az érzékenyítő workshop megtartásával, az alkotások megszületésével elindult a Hintalovon Művészeti Projekt.

Persze nagyon messziről nézve felmerülhet a kérdés, hogy mi köze a gyerekjogoknak a művészetekhez? Ám lassan, egyre közelebbről szemlélve, ahogyan tesszük ezt a kiállított alkotásokkal, egyre tisztább, egyre élesebb és részletgazdagabb a kép. A művészek által elkészült alkotások tudják ugyanis megjeleníteni azt, ami néha szavakban elmondhatatlan, ami mondatokban leírhatatlan. Szabadságban, biztonságban és korlátok nélkül kifejezhető a láthatatlan. Egy kép, egy írás egy érzést ad. Az érzés pedig arra inspirál, hogy a kiállításról hazafelé ballagva megszülessen benned a gondolat, hogy tegyél valamit azért, hogy jó legyen itt gyereknek lenni. És hidd el, ha ez egyszer tényleg elérkezik, arról is érdemes lesz kiállítást szervezni.

A kiállítás november 16. és december 21. között látogatható a The Space Galériában, az elkészült alkotások megvásárlásával pedig a Hintalovon Alapítvány munkáját támogatod. A kiállítás ideje alatt workshopokat is tartunk, amikre itt tudtok jelentkezni.

A cikk szerzője Kmety-Molnár Györgyi, a Hintalovon Alapítvány önkéntese

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mi a különbség a segítségkérés és az árulkodás között? – plakát

Mit tehet egy gyerek ha bántják vagy szemtanúja annak, hogy mást bántanak? Miért fontos megtanítani, hogy mi a különbség az árulkodás és a segítségkérés között? Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le plakátunkat!

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Gyerekek és a szexualitás

Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról?

Mikor kezdjünk el beszélni a gyerekeknek a szexualitásról? Mikor és milyen információkat, hogyan osszunk meg a gyerekekkel? A felvilágosítás egy folyamat.

Cikkajánló

×
×

Cart