Készül az EU Gyermekrészvételi Platformja

Az Európai Unió (EU) szeretné meghallgatni és figyelembe venni a gyerekek véleményét a fontos döntésekben. Ezt segíti az EU Gyermekrészvételi Platformja.
Készül az EU Gyermekrészvételi Platformja

Hintalovon

2023.04.19.

Az Európai Unió új platformot hoz létre, hogy jobban bevonja a gyerekeket az EU jövőjének alakításába. A Gyermekrészvételi Platformra a Hintalovon Alapítvány és Kiskorú Kollégái is regisztráltak.

2021-ben az EU egy új gyermekjogi stratégiát fogadott el, melynek egyik fontos célja, hogy a gyerekeket Európa-szerte meghallgassák és komolyan vegyék. A Gyermekrészvételi Platform (EU Child Participation Platform, röviden: Platform) ennek a tervnek a része.

Mi az EU Gyermekrészvételi Platformja?

A Platform lehetőséget nyújt a gyerekeknek arra, hogy közreműködjenek az EU jövőjének alakításában. Párbeszédet kezdeményezhetnek az EU-val, a döntéshozók pedig jobban figyelembe tudják venni a 18 éven aluliak véleményét.

Egy olyan biztonságos hely lesz, ahol a gyerekek kifejezhetik a véleményüket az EU-s szabályozás és politikával kapcsolatban. A Platformon a gyerekek tanácsot is adhatnak: online és személyes találkozókon keresztül, írásban vagy szóban.

A Platform elkészítését Laura Lundy és Cath Larkins professzorok iránymutatásával egy erre a célra kinevezett csapat segíti, amelynek tagjai az ICF S.A. tanácsadó cég, a Risk & Policy Analysts Kft., a Save the Children gyermekjogi és gyermekvédelmi civil szervezet és az SOS Gyermekfalvak nemzetközi hálózata.

Mire lesz lehetősége a gyerekeknek a Platformon keresztül?

  • Megosztani a véleményüket az őket érintő, uniós politikával kapcsolatos kérdésekről.
  • Részt venni online és offline eseményeken és találkozókon.
  • Meghallgatni másokat, és tanulni egymástól arról, hogyan segíthetik elő a változást. 
  • Részt venni az EU demokratikus és politikai életében.

A Platform lehetővé teszi azt is, hogy a gyerekek részvételét támogató szervezetek megosszák egymással a tapasztalataikat és együttműködéseket kössenek.

Kikből áll a Platform?

  • Tagok: olyan gyerekekből és gyerekjogokért dolgozó szervezetekből állnak, akik szeretnék megosztani a véleményüket az EU munkájával kapcsolatban.
  • Gyerek Testület: 10–20 fős gyerekekből álló csoport, akik tanácsokkal segítik a Platform működését.
  • Tanácsadó Testület: a gyerekrészvételt támogató európai szervezetek felnőtt és gyerek tagjaiból álló csoportja.
  • Titkárság: felnőttekből álló csoport, akik azon dolgoznak, hogy a Platform megfelelően működjön.

Ki csatlakozhat?

Bármely szervezet és a vele dolgozó gyerekek (18 éves életkorig) lehet tag, ha a szervezet:

  • megalakulása hivatalos
  • telephelye és működési területe az EU tagállamain belül van
  • bevonja a gyerekeket, vagy működtet olyan fórumot, csoportot vagy folyamatot, amely segíti a gyerekek részvételét, véleményének figyelembe vételét
  • van gyermekvédelmi irányelve
  • betartja a Platform gyermekvédelmi irányelveit és az EU értékrendjét.

A gyerekek az adott szervezeten keresztül válnak a Platform tagjaivá.

Hogyan csatlakozhatnak a szervezetek?

A gyerekekkel történő egyeztetés után a szervezetek egy regisztrációs űrlap kitöltésével jelezhetik csatlakozási szándékukat. Az adatok feldolgozása után a szervezet megkapja a tagságot, amennyiben a fenti feltételeknek megfelel. A regisztrációs űrlap itt érhető el.

Milyen előnyökkel jár a Platformhoz való csatlakozás?

A Platform számos, kizárólag tagoknak elérhető tevékenységet kínál majd. Az ezekben való részvétel egyedülálló lehetőséget biztosít a szervezettel dolgozó gyerekeknek.

  • EU-s szinten is kifejezhetik a véleményüket.
  • Részt vehetnek találkozókon (például Brüsszelben vagy más helyeken), és olyan szórakoztató és kreatív tevékenységekhez csatlakozhatnak, amelyeken keresztül megtanulhatják, hogyan működik az EU, mi mindent tesz és tehet a gyermekekért.
  • Beleszólhatnak abba, mit és hogyan tegyen az EU.
  • Megoszthatják egymással a tapasztalataikat, tanulhatnak más gyerekektől és csoportoktól.
  • Kapcsolatokat építhetnek helyi, regionális, nemzeti és EU-s szinten.

További részletek

Ezen a linken: https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child/eu-child-participation-platform_en

Bármely felmerülő kérdésben az alábbi elérhetőségen nyújtanak tájékoztatást: cpp@icf.com.

Letölthető tájékoztató szöveg gyerekeknek

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!

Jé, ezt nem is tudtam…- Menstruációról gyerekeknek

Mindent a menstruációról. Gyerekeknek szóló kiadványunkban összeszedtük a menstruációval kapcsolatos legfontosabb információkat! Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Nevelés vagy büntetés? – plakát

Mi a nevelés célja? Mi a különbség az egészséges fegyelmezés és a büntetés között? Tudd meg szülőknek készült plakátunkról!

Cikkajánló

×
×

Cart