Miért fontosak a hősök és a példaképek?

Október hónap kiemelt könyve a Bookline Kids programjában a Kicsikből NAGYOK című sorozat Maria Montessoriról szóló része, az írónő María Isabel Sanchez Vegara.

Hintalovon

2023.10.31.

Mindenki nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdi az életét. 

Ha olyan felnőttek veszik körül a gyerekeket, akik nem akarják letörni a lelkesedésüket és a szárnyaikat, akkor szinte bármit megvalósíthatnak. Meglepő, ugyanakkor érthető is, hogy sok esetben azok az emberek is hihetetlen dolgokat visznek végbe, akiknek nem adatott meg a támogató légkörű gyerekkor, esetleg bántalmazó, traumatizált környezetben nőttek fel, vagy más okból volt nehezebb a gyerekkoruk. 

A környezet ilyen vagy olyan formában, de nagymértékben és a legtöbbször meghatározó módon befolyásolja, alakítja azt, hogy kik vagyunk, és merre tartunk. Ilyen külső környezeti tényezők lehetnek azok a felnőttek, akik valamiért példaképek lesznek. Példakép pedig bárkiből lehet, aki inspiráló, motiváló, aki egy mintát ad, aki valamiért küzdött, valamit teljesített, valamit elért, aki hatással van, aki reményt, hitet, erőt és sok esetben viszonyítási alapot is ad. Példakép lehet egy anya, a szomszéd autószerelő, az edző, egy jó tanár vagy épp Ronaldo, Albert Einstein és Coco Chanel. A példaképek nemcsak azért fontosak, mert egy húzóerőt jelentenek, akire hasonlítani akarunk, akire felnézhetünk, hanem azért is, mert erőt adhatnak a nehéz helyzetekben. Ha Frida Kahlo még súlyos gyermekkori balesete után, ágyban fekve is a legnagyobb festőművészek egyike lett, abból más is erőt meríthet. Ha Marie Curie, aki kénytelen volt fiatalon elhagyni hazáját, mert ott nőként még nem járhatott egyetemre, mégis a világon elsőként két Nobel-díjat kapott, akkor másnak sincs lehetetlen. De ugyanilyen inspiráló példa David Attenborough, akit már gyerekként elvarázsolt az élővilág, és a természet és a tudományok iránti olthatatlan lelkesedésének köszönhetően nemcsak rengeteget tanultunk mi is a bolygónkról, de a világról való gondolkodásunkat is befolyásolta. 

Mindannyiunknak vannak olyan személyek az életében, akik hatással voltak ránk, segítették, meghatározták, esetleg egy adott időszakban más irányba terelték az életünket.

Legyenek akár mindennapi példaképek, akár közszereplők, a pozitív példaképek számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek segítségével másokat is inspirálnak. Podcastsorozatunk második adásában többek között erről is beszélgetett Stáhly Kata, a Hintalovon Alapítvány pszichológusa és Szeder Kata, a Hintalovon kommunikációs munkatársa. Itt tudod meghallgatni.

A cikket a Bookline támogatta, köszönjük nekik!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Mi az a grooming és hogyan ismerheted fel?

Plakátunkban összefoglaltuk neked a grooming jeleit és találhatsz pár hasznos tanácsot is, hogy hogyan lehetsz az online térben biztonságban. Válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

28 pozitív mondat – Plakát

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Cikkajánló

×
×

Cart