Kerekasztal-beszélgetés a lelki-segélyszolgálatokról az ELTÉN

Hintalovon

2021.11.15.

Az ELTE-ÁJK Kriminológiai Tanszéke által szervezett eseményen lelki-segélyszolgálatok képviselői osztották meg a tapasztalataikat a segítségnyújtás rendszer sajátosságairól.

A lelkisegély-szolgálatok működésének nemcsak a gyerekek mindennapi életében, de a bűnmegelőzésben is jelentős szerepe van. A chaten és/vagy telefonon bejelentkezők sokszor veszélyeztetett állapotban, krízisben vannak. Az anonim módon működő lelkisegély fontos szerepet tölt be a bejelentkező nehézségének meghallgatásával, a további segítségnyújtás lehetőségeinek ismertetésével, megelőzve így az áldozattá válást, esetleges bűncselekményeket.

Mindhárom meghívott szervezet rendelkezik telefonon és/vagy chaten működő segítségnyújtási rendszerrel, ennek kapcsán osztották meg a képviselők a tapasztalataikat. A szervezetek abban különböznek, hogy gyermekek és/vagy felnőttek részére nyújtanak szolgáltatást, valamint a profiljukhoz kapcsolódóan a segítségkérők összetételének tekintetében is van eltérés. Van, aki gyermekjogokkal és a szexuális edukációval kapcsolatos kérdésekben és olyan is, aki akut krízisben lévőket támogat. Mindannyiukban közös azonban, és ez jól kivehető volt a beszélgetés során is, hogy működésükre nagyon nagy szükség van. Ennek alapja a biztonságos légkör megteremtése, az odafigyelő attitűd és anonimitás, amelyet többlépcsős kiválasztási rendszer során képződő önkéntes ügyelők biztosítanak. 

A beszélgetés során szó esett még a megkeresők jellemvonásáról, az önkéntes munkáról, és személyes tapasztalatokról is. Hangsúlyt kapott a közös gondolkodásban a bűnmegelőzés és a hatóságok felé irányuló jelzés kérdése, valamint az anonimitás és a segítői keretek fontossága is.

A beszélgetés széleskörű és releváns tapasztalatokat tárt fel és még inkább megerősítést nyert a gyermekjogok tudatosítása, a testi-lelki, szexuális edukáció fontossága a bűnmegelőzés tekintetében is.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz – Plakát

Mitől működne jobban a digitális oktatás? Mire van szüksége a gyerekeknek a hatékony online tanuláshoz? Megkérdeztük a gyerekeket!

Tanárként a digitális osztályteremben

Összeállítottunk egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.  Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd összefoglalónkat!

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

Cikkajánló

×
×

Cart