Kerekasztal-beszélgetés a lelki-segélyszolgálatokról az ELTÉN

Az ELTE-ÁJK Kriminológiai Tanszéke által szervezett eseményen lelki-segélyszolgálatok képviselői osztották meg a tapasztalataikat a segítségnyújtás rendszer sajátosságairól.

A lelkisegély-szolgálatok működésének nemcsak a gyerekek mindennapi életében, de a bűnmegelőzésben is jelentős szerepe van. A chaten és/vagy telefonon bejelentkezők sokszor veszélyeztetett állapotban, krízisben vannak. Az anonim módon működő lelkisegély fontos szerepet tölt be a bejelentkező nehézségének meghallgatásával, a további segítségnyújtás lehetőségeinek ismertetésével, megelőzve így az áldozattá válást, esetleges bűncselekményeket.

Mindhárom meghívott szervezet rendelkezik telefonon és/vagy chaten működő segítségnyújtási rendszerrel, ennek kapcsán osztották meg a képviselők a tapasztalataikat. A szervezetek abban különböznek, hogy gyermekek és/vagy felnőttek részére nyújtanak szolgáltatást, valamint a profiljukhoz kapcsolódóan a segítségkérők összetételének tekintetében is van eltérés. Van, aki gyermekjogokkal és a szexuális edukációval kapcsolatos kérdésekben és olyan is, aki akut krízisben lévőket támogat. Mindannyiukban közös azonban, és ez jól kivehető volt a beszélgetés során is, hogy működésükre nagyon nagy szükség van. Ennek alapja a biztonságos légkör megteremtése, az odafigyelő attitűd és anonimitás, amelyet többlépcsős kiválasztási rendszer során képződő önkéntes ügyelők biztosítanak. 

A beszélgetés során szó esett még a megkeresők jellemvonásáról, az önkéntes munkáról, és személyes tapasztalatokról is. Hangsúlyt kapott a közös gondolkodásban a bűnmegelőzés és a hatóságok felé irányuló jelzés kérdése, valamint az anonimitás és a segítői keretek fontossága is.

A beszélgetés széleskörű és releváns tapasztalatokat tárt fel és még inkább megerősítést nyert a gyermekjogok tudatosítása, a testi-lelki, szexuális edukáció fontossága a bűnmegelőzés tekintetében is.