Kerekasztal-beszélgetés a lelki-segélyszolgálatokról az ELTÉN

Hintalovon

2021.11.15.

Az ELTE-ÁJK Kriminológiai Tanszéke által szervezett eseményen lelki-segélyszolgálatok képviselői osztották meg a tapasztalataikat a segítségnyújtás rendszer sajátosságairól.

A lelkisegély-szolgálatok működésének nemcsak a gyerekek mindennapi életében, de a bűnmegelőzésben is jelentős szerepe van. A chaten és/vagy telefonon bejelentkezők sokszor veszélyeztetett állapotban, krízisben vannak. Az anonim módon működő lelkisegély fontos szerepet tölt be a bejelentkező nehézségének meghallgatásával, a további segítségnyújtás lehetőségeinek ismertetésével, megelőzve így az áldozattá válást, esetleges bűncselekményeket.

Mindhárom meghívott szervezet rendelkezik telefonon és/vagy chaten működő segítségnyújtási rendszerrel, ennek kapcsán osztották meg a képviselők a tapasztalataikat. A szervezetek abban különböznek, hogy gyermekek és/vagy felnőttek részére nyújtanak szolgáltatást, valamint a profiljukhoz kapcsolódóan a segítségkérők összetételének tekintetében is van eltérés. Van, aki gyermekjogokkal és a szexuális edukációval kapcsolatos kérdésekben és olyan is, aki akut krízisben lévőket támogat. Mindannyiukban közös azonban, és ez jól kivehető volt a beszélgetés során is, hogy működésükre nagyon nagy szükség van. Ennek alapja a biztonságos légkör megteremtése, az odafigyelő attitűd és anonimitás, amelyet többlépcsős kiválasztási rendszer során képződő önkéntes ügyelők biztosítanak. 

A beszélgetés során szó esett még a megkeresők jellemvonásáról, az önkéntes munkáról, és személyes tapasztalatokról is. Hangsúlyt kapott a közös gondolkodásban a bűnmegelőzés és a hatóságok felé irányuló jelzés kérdése, valamint az anonimitás és a segítői keretek fontossága is.

A beszélgetés széleskörű és releváns tapasztalatokat tárt fel és még inkább megerősítést nyert a gyermekjogok tudatosítása, a testi-lelki, szexuális edukáció fontossága a bűnmegelőzés tekintetében is.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mit érdemes tudnod az iskolai közösségi szolgálatról?

Összeírtuk, hogy mit érdemes átgondolni az iskolai közösségi szolgálat előtt, mi a célja, mire érdemes figyelni. Hogy válaszd ki a megfelelő helyet, mire számíthatsz?

Nyári munka 1×1

Mire figyelj szülőként, ha nyáron dolgozna a gyereked? Minden, amit a gyerekek nyári munkavállalásával tudnod érdemes. Ha kiváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

Cikkajánló

×
×

Cart