Keddi könyvajánló – Paulik Móni: Szabad a nem

Stáhly Kata vagyok, a Hintalovon Alapítvány munkatársa, és egyben a Bookline Kids mesekönyveket ajánló zsűritagja, pszichológus és anya. Szerencsére több olyan helyzet is van, ahol ez a 4 féle terület összekapcsolódik, az egyik ilyen a meseolvasás, a mesekönyvek világa.
Szabad a nem

Hintalovon

2022.12.19.

Mondtál valaha IGENT-t olyan feladatra, munkára, vagy szórakozásra, amire igazából NEM-et szerettél volna mondani? Költői a kérdés, talán bosszantó is, hiszen számtalan helyzet áll elő naponta, amelyekben így, vagy úgy, döntenünk kell. A gyerekeknek is. Ha emlékszel, milyen volt gyereknek lenni, akkor azonnal eszedbe fog jutni mi okozott örömet, mire lett volna szükséged, hogyan szeretted volna, hogy bánjanak veled, és mire lett volna jó NEM-et mondani. A gyerekjogok nem paragrafusok, hanem pontosan ezek a kérdések. Paulik Móni Szabad a NEM c. könyve nem az első, amely a Hintalovon Alapítvány szívéből szól.

Azt szeretnénk, hogy a gyerekünk az igazán fontos kérdésekben tudjon nemet mondani. Merjen és tudjon NEM-et mondani a kábítószerre, a nem kívánt szexre, egy mérgező kapcsolatra. De vajon hol kezdődnek az igazán fontos dolgok?

A Szabad a NEM azért fantasztikus, mert erre a dilemmára világít rá. Hogy a fontos dolgok és döntések nem élethelyzethez és korhoz kötöttek, hanem hozzánk és az érzéseinkhez. Hogy az igazán fontos dolgok ott kezdődnek, hogy szabad NEM-et mondani egy puszira, egy ölelésre, ha azt nem szeretnénk.

Piszok nehéz ez, nekünk felnőtteknek is nehezen megy. Jó, hogy van egy ilyen könyv, ami segít árnyalni a NEM és az IGEN közti dilemmákat és félelmeket. Nem recepted ad, hanem megvilágítja az érzések és döntések mögötti kételyeket. Legfőképp pedig elgondolkodtat. Ez az, ami segíthet a gyerekeknek a NEM-et mondás gyakorlásában, nekünk pedig ennek megértésében és elfogadásában.

Amikor NEM-et mondunk valakinek, akkor saját magunkra mondunk IGEN-t.

A cikket a Bookline támogatta, köszönjük nekik!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Tanárként a digitális osztályteremben

Összeállítottunk egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.  Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd összefoglalónkat!

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Cikkajánló

×
×

Cart