Hogyan ismerd fel az emberkereskedőt?

Vannak akik hasznot próbálnak húzni a menekültek kiszolgáltatott helyzetéből. Miről ismerheted fel az ilyen helyzeteket?

Hintalovon

2022.03.08.

A humanitárius vészhelyzetek megerősíthetik az emberekben a segítő szándékot, de vannak olyanok, akik hasznot próbálnak húzni a menekültek kiszolgáltatott helyzetéből.

Az Ukrajnában zajló háború elől folyamatosan menekülnek az emberek, miközben a kijutás egyre nehezebb.
A humanitárius vészhelyzetek megerősíthetik az emberekben a segítő szándékot és a tenni akarást, de sajnos vannak olyanok,
akik hasznot próbálnak húzni a menekülők kiszolgáltatott helyzetéből.Közülük talán a legnehezebb a professzionális emberkereskedők felismerése, akik pénzért, javakért, rabszolgamunkáért, a menekülők kizsákmányolásával
és kihasználásával “végzik a munkájukat”.

Hogyan ismered fel és mit tudsz tenni ha felmerül benned a gyanú, hogy egy ukrajnai menekült emberkereskedők csapdájába került?

A leggyakrabban előforduló jelek:

  • Ha a menekültek elhelyezése nagyon szegényes. Szállításuk, lakhatásuk biztosítása megalázó körülmények között történik (összezsúfolva, tekintet nélkül a menekülők nemére, családi kapcsolataira, egészségi állapotára, szükségleteire).
  • Ha a menekülő ember arról számol be, hogy együtt lakik a munkaadójával vagy hogy dolgoznia kell annak, aki elszállásolja, vagy a továbbszállítását megígérte.
  • Ha a menekülő ember visszautasítja, hogy ismeretlenekkel (pl. veled) egyedül beszélgessen. Ha a szállásadója, szállítója nem engedi, hogy a menekült új kapcsolatot létesítsen (pl. segítőkkel, állami vagy önkormányzati, esetleg civil szervezetekkel); vagy ha azt tapasztalod, hogy előre megírt, megtanult szöveggel kommunikál csak.
  • Ha a menekülő embertől elvették a személyes okmányait (útlevél, személyi, vízum, stb.).
  • Ha a menekülő ember úgy dolgozik, hogy nem fizetnek neki érte, vagy csak nevetségesen keveset.
  • Ha fizikai bántalmazás, fizikai vagy érzelmi erőszak, megfélemlítés, megalázás jeleit látod. Ha a menedéket kereső ember fél, félti a családtagjai biztonságát (nem a háborútól, hanem meg nem nevezett személytől, fenyegetéstől).
  • Ha a menekülő embert prostitúcióra, másokkal való szexuális együttlétekre kényszerítik.

Ha felmerül benned a gyanú, hogy egy olyan menekülő emberrel találkoztál, aki emberkereskedelem áldozatává válhatott, jó ha tudod:

Az emberkereskedelem bűncselekmény.
Bármit is mondtak a bűnözők a menekülőknek, a magyar jogszabályok szerint csak ők büntethetőek, az áldozatok nem!

Van állami ellátórendszer: a készenléti rendőrségen belül létrehoztak egy Emberkereskedelem Elleni Osztályt, és az Áldozatsegítő Szolgálatok is speciális segítséget nyújthatnak (pl. védett szálláshelyet), akár anélkül is, hogy az érintett büntető feljelentést tenne.
A védett szálláshellyel és egyéb segítségnyújtási formákkal kapcsolatban az OKIT (Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat) nyújt bővebb tájékoztatást: 06 80 20 55 20
Az állami ellátórendszerről bővebben itt olvashatsz.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

MInden gyereknek joga van a suliban

Minden gyereknek joga van a suliban …

Mit jelentenek a gyerekjogok az iskolában? Lehet-e enni a tanórán? Ki mehet-e a gyerek pisilni óra közben? Ha kíváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Bugyiszabályok

Bugyiszabályok ovisoknak – Európa legnépszerűbb szexuális erőszak megelőző programja

Ismerd meg az óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző kiadványt,a bugyiszabályokat!

Nyári munka 1×1

Mire figyelj szülőként, ha nyáron dolgozna a gyereked? Minden, amit a gyerekek nyári munkavállalásával tudnod érdemes. Ha kiváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart