Vírus bullying – mit tehetünk ellene?

Biztosítsunk lehetőséget arra, hogy a gyerekek nyiltan beszélhessenek a járványhelyzet miatti érzéseikről, félelmeikről, aggodalmaikról - ha ezek a rossz érzések csökkennek a gyerekekben, a zaklatás kockázata is csökken.
vírus bullying

Hintalovon

2020.10.06.

Egyre több helyről kapunk jelzést, hogy a gyerekek között terjed az egymás csúfolása, bántása, kiközösítése, zaklatása, ha valakiről kiderül, hogy elkapta a koronavírust. A kortárs bántalmazásnak ez a formája (vírus bullying) éppúgy megengedhetetlen, mint bármilyen más fizikai, érzelmi vagy verbális erőszak.

Újfajta zaklatási jelenség terjed az iskolákban: egyre többször fordul elő, hogy kiközösítik a diákok azt, akiről kiderül, hogy koronavírus-fertőzött. Főleg az olyan gyerekeket hibáztatják társaik, akikről később derül ki, hogy tudtuk nélkül betegen jártak iskolába.

Mint minden, gyerekek közötti bántalmazás esetén, ebben a helyzetben is a felnőttek felelőssége, hogy megfelelően reagáljanak, és ezzel mielőbb leállítsák ezt a folyamatot.

Mit tehetünk a vírus bullying ellen?

Szülőként, tanárként, óvodapedagógusként és gyerekekért felelős felnőttként – amellett, hogy mi magunk következetesen jó példát mutatunk – az első és legfontosabb feladatunk, hogy tisztában legyünk vele, hogy ez a jelenség létezik, majd ennek megfelelően észrevegyük és felismerjük, ha a gyerekek körében megjelenik a vírus miatti zaklatás. Ha észrevesszük ennek a jeleit, a következőket tehetjük:

  • a lehető leghamarabban lépjünk közbe, és tegyük egyértelművé, hogy senkit nem szabad amiatt bántani, mert ő, vagy valamely hozzátartozója beteg lett,
  • a gyerekekkel beszélgessünkk arról, hogy miért nincs rendben, ha valakit megszégyenítenek egy állapot, helyzet (betegség) miatt (ez áldozathibáztatás),
  • a gyerekközösségeken belül fokozottan figyeljünk arra, hogy az egymás iránti szolidaritás, a megértés és az empátia ebben a mostani helyzetben is jelen legyen, ne tűnjön el,
  • adjunk helyet és időt arra, hogy a gyerekek nyíltan beszélhessenek a járványhelyzet miatti érzéseikről, félelmeikről, aggodalmaikról – ha ezek a rossz érzések csökkennek a gyerekekben, a zaklatás kockázata is csökken.

[woo_product_slider id=”4796″]

Mit tehetünk, ha nem változik a helyzet?

Mindenképpen kérjünk segítséget, hiszen a hallgatással, a félrenézéssel minden, bántalmazással összefüggő esetben azt üzenjük, a bántalmazás rendben van, és ezzel a bántalmazót támogatjuk. A gyerekeknek segítő országos szervezetek és szolgálatok listáját itt gyűjtöttük össze, az Alapítvány Gyermekjogi Központjának esettanulmányait is megnézhetjük, valamint az oldalon (a jobb alsó sarokban) található chatbot segítségét is kérhetjük – ha pedig hosszabb távú megoldást keresünk, a NEMECSEK Program segítségét is kérhetjük.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

A Hintalovon is támogatja az Európai Bizottság gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről szóló javaslatát

A Hintalovon Alapítvány, mint az ECPAT magyarországi képviselője is támogatja az Európai Bizottság a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről és leküzdéséről szóló rendelettervezetét.

Segítség a háború idején

 

Szolidaritás a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekekkel és gyerekért dolgozó kollégáinkkal

 

Egy biztonságos és átlátható közösségben a bántalmazás semlyik formája sem elfogadható

A Hintalovon is csatlakozott “Új nap, Új remények” adománygyűjtő eseményhez

Hintalovon Alapítvány is csatlakozott az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő "Új Nap, Új remények" adománygyűjtő eseményhez. Adománygyűjtésünk célja, hogy biiztonságosabbá tehessünk egy budapesti gyermekotthon mindennapjait azzal, hogy személyreszabott gyermekvédelmi irányelvet dolgozunk ki számukra.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Rendszeres adomány

Ne posztolj a gyerekről!

Tudod mi az a digitális lábnyom? Tudtad, hogy van összefüggés a posztolt képek és az iskolai bullying között? Legyetek online is biztonságban!

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Cikkajánló

×
×

Cart