Vírus bullying – mit tehetünk ellene?

Biztosítsunk lehetőséget arra, hogy a gyerekek nyiltan beszélhessenek a járványhelyzet miatti érzéseikről, félelmeikről, aggodalmaikról - ha ezek a rossz érzések csökkennek a gyerekekben, a zaklatás kockázata is csökken.
vírus bullying

Hintalovon

2020.10.06.

Egyre több helyről kapunk jelzést, hogy a gyerekek között terjed az egymás csúfolása, bántása, kiközösítése, zaklatása, ha valakiről kiderül, hogy elkapta a koronavírust. A kortárs bántalmazásnak ez a formája (vírus bullying) éppúgy megengedhetetlen, mint bármilyen más fizikai, érzelmi vagy verbális erőszak.

Újfajta zaklatási jelenség terjed az iskolákban: egyre többször fordul elő, hogy kiközösítik a diákok azt, akiről kiderül, hogy koronavírus-fertőzött. Főleg az olyan gyerekeket hibáztatják társaik, akikről később derül ki, hogy tudtuk nélkül betegen jártak iskolába.

Mint minden, gyerekek közötti bántalmazás esetén, ebben a helyzetben is a felnőttek felelőssége, hogy megfelelően reagáljanak, és ezzel mielőbb leállítsák ezt a folyamatot.

Mit tehetünk a vírus bullying ellen?

Szülőként, tanárként, óvodapedagógusként és gyerekekért felelős felnőttként – amellett, hogy mi magunk következetesen jó példát mutatunk – az első és legfontosabb feladatunk, hogy tisztában legyünk vele, hogy ez a jelenség létezik, majd ennek megfelelően észrevegyük és felismerjük, ha a gyerekek körében megjelenik a vírus miatti zaklatás. Ha észrevesszük ennek a jeleit, a következőket tehetjük:

  • a lehető leghamarabban lépjünk közbe, és tegyük egyértelművé, hogy senkit nem szabad amiatt bántani, mert ő, vagy valamely hozzátartozója beteg lett,
  • a gyerekekkel beszélgessünkk arról, hogy miért nincs rendben, ha valakit megszégyenítenek egy állapot, helyzet (betegség) miatt (ez áldozathibáztatás),
  • a gyerekközösségeken belül fokozottan figyeljünk arra, hogy az egymás iránti szolidaritás, a megértés és az empátia ebben a mostani helyzetben is jelen legyen, ne tűnjön el,
  • adjunk helyet és időt arra, hogy a gyerekek nyíltan beszélhessenek a járványhelyzet miatti érzéseikről, félelmeikről, aggodalmaikról – ha ezek a rossz érzések csökkennek a gyerekekben, a zaklatás kockázata is csökken.

[woo_product_slider id=”4796″]

Mit tehetünk, ha nem változik a helyzet?

Mindenképpen kérjünk segítséget, hiszen a hallgatással, a félrenézéssel minden, bántalmazással összefüggő esetben azt üzenjük, a bántalmazás rendben van, és ezzel a bántalmazót támogatjuk. A gyerekeknek segítő országos szervezetek és szolgálatok listáját itt gyűjtöttük össze, az Alapítvány Gyermekjogi Központjának esettanulmányait is megnézhetjük, valamint az oldalon (a jobb alsó sarokban) található chatbot segítségét is kérhetjük – ha pedig hosszabb távú megoldást keresünk, a NEMECSEK Program segítségét is kérhetjük.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Grooming – előzd meg, vedd észre, támogasd jól a gyereked!

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming és hogyan veheted észre, ha gyereked becserkészés áldozata lett, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

Gyerekek és a szexualitás

Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról?

Mikor kezdjünk el beszélni a gyerekeknek a szexualitásról? Mikor és milyen információkat, hogyan osszunk meg a gyerekekkel? A felvilágosítás egy folyamat.

Mitől jó a digitális oktatás: tippek gyerekektől tanároknak

Tudd meg, hogy a gyerekek szerint mi teheti jobbá a digitális oktatást, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le tanároknak szóló tippjeinket!

Cikkajánló

×
×

Cart