Ledolgozandó téli szünet, túlterhelt gyerekek

Nagyon jó lenne, ha nem sugalmaznánk ilyen üzenetet már gyerekkorban, hogy a „tömbösített pihenés” annyit ér, mintha rendszeresen pihennénk. Ez nincs így – Gyurkó Szilvia gyerekjogász, a Hintalovon Alapítvány alapítója elmondja, mitől óriási hiba a gyerekeket is berendelni a két decemberi munkaszombaton az iskolába.

17 tanítási napra 2 pihenőnap?

Kis fejszámolással könnyedén kideríthető, hogy decemberben az egyékbént meglehetősen hosszú (tizenhat napos) téli szünetig

a gyerekeknek 17 darab tanítási napra mindössze két darab pihenőnap jut.

Két, egymást követő hétvégén is a szombatokon hivatalosan iskolába kell menniük, mert ilyenkor a szülőknek is munkaszombatja van. Nincs mese, a felnőtteknek és a gyerekeknek is le kell dolgozni előre a december 24-ét és a 27-ét.

Most tekintsünk el attól, hogy az advent időszakában egyébként ezeken a szombatokon a felnőttek mennyire hatékonyak vagy nem hatékonyak a munkahelyükön, és, hogy a megcsonkított hétvégéik miatt valószínűleg lóhalálában fognak beesni a karácsonyfa alá 24-én, és koncentráljunk csak a diákokra. Mert a gyerekekkel talán még nagyobb kitolás a szombati munkanap – hívja fel erre a figyelmet a WMN-en megjelent írásában Gyurkó Szilvia, gyerekjogász.

Ledolgozni a “hosszú hétvégéket”?

Véleményét a következőkkel támasztja alá. Először is a gyerekeknek most szombaton és a következőn olyan hosszú hétvégéket kell “ledolgozniuk”, amelyek eleve beleesnek a téli szünetbe, tehát hivatalosan ezeken a napokon fel sem merül, hogy iskolában kellene lenniük.

Másodszor – folytatja Gyurkó – azt nyilván senki nem gondolhatja, hogy egy hosszabb szünet kiváltja, ha három héten keresztül nem tud egy gyerek rendesen pihenni. Nagyon jó lenne, ha nem sugalmaznánk ilyen üzenetet már gyerekkorban, hogy a „tömbösített pihenés” annyit ér, mintha rendszeresen pihennénk. Ez nincs így. Hétvégén sem lehet kialudni a hét közbeni alváshiányt.

Ezek nem vagy-vagy helyzetek. Egyaránt szükség van a hét közbeni, hétvégi pihenésre, és a hosszabb, egybefüggő szabadságokra.

A gyerekjogász kiemeli, tisztában van vele, hogy az iskolák elsősorban azért vannak nyitva a szóban forgó szombatokon, hogy legyen hova elhelyezni a gyereket, amíg a szülők az adventi készülődés, a bevásárlás, a sütés-főzés helyett güriznek a munkahelyen. Az is biztos, hogy sok iskolában lájtos szombatot tartanak, elviszik például a gyerekeket kirándulni, múzeumba, szabad foglalkozást tartanak, vannak igazgatók, akik központilag felmentést adnak a tanítás alól. De vannak iskolák, ahol ez nem megy, és bizony leadják rendesen a tanórákat, akár még dolgozatot is íratnak.

Túlterhelt gyerekek

Az alapból is túlterhelt gyerekekkel. “Mert valójában mindenki tudja, hogy öt napnál sokkal többet teljesítenek a gyerekek: vasárnap délután már általában házikat gyártanak, szombaton meg sokszor különórákon meg korrepetálásokon vannak (főleg a felvételi előtt állók)”.

A gyerekjogász azzal zárja írását, hogy mindennek fényében nagyon reméli, hogy jövőre már nem kell a gyerekeknek és a szülőknek ilyen kaotikus decemberrel szembesülniük.

Ugyan hogy lehet így tényleg lelassulni, megélni az adventi időszakot, és családként jól ráfordulni a karácsonyra? (…) A munka (sokszor) csak látszólagos, az iskola nem gyerekmegőrző, és a szülőknek is joguk van a pihenéshez.

forrás: hvg.hu