Mire figyeljen a gyerek, ha tüntetésre megy?

Joggal aggódhatsz, ha a gyereked tüntetni készül; az Alapítvány egy videós kisokosban szedte össze, amit gyerekként egy ilyen döntéshez tudni érdemes.

Hintalovon

2019.11.22.

Klímavészhelyzet, oktatásügy, globális diákmozgalom. Egyre gyakrabban vonulnak az utcára a gyerekek, hogy hangot adjanak aggodalmaiknak és lépéseket követeljenek a döntéshozóktól. Mikor és milyen keretek között tüntethetnek a diákok? Gyerekeknek szóló anyagunkban 15 pontban foglaltuk össze a legfontosabb szempontokat a biztonságos és békés tüntetésekhez. 

A véleménymegosztás nem biztonságos ma Magyarországon. Aki kimegy tüntetni, annak tudomásul kell venni, hogy érheti atrocitás emiatt. Én ezt vállalom, megyek tüntetni, és kiállok a jogaimért.”

„Az egyik ismerősömet az osztályfőnöke kínos szituációba hozta az osztálya előtt, mondván, hogy miért támogatja ezeket a tüntetéseket, amikor az ő iskolájukra ez nem vonatkozik, mivel alapítványi iskola. És bűntudatot próbált kelteni benne, hogy miatta lehet, hogy a következő évben az iskola nem fog támogatást kapni, és be is zárhat.” (forrás)

Az ENSZ számára készített 2019-es kutatásunk szerint Magyarországon a gyerekek fele pozitívan, negyedük negatívan gondolkodik a tüntetésekről, mely utóbbinak fő oka, hogy nem hisznek annak hatásában, véleményük figyelembe vételében (17%), másrészt mert félnek annak következményeitől (9%). A kitöltő gyerekek negyede jelezte, hogy nincs erről kialakult véleménye (23%). 

A gyerekeknek is joga van tüntetésen kifejezni a véleményüket. Azonban sérülékenyebbek is, részvételük gyakran a szülők, az iskola vagy kortársaik által befolyásolt, és nem várt következményekkel is járhat. Ezért különösen fontos, hogy felkészülten, tudatosan döntsenek a tüntetésen való részvételről. 

A kamaszoknak szóló az anyagunkban sorra vesszük azokat a szempontokat, amelyek elősegítik a gyerekek biztonságos és békés részvételét a tüntetéseken. 15 pontba gyűjtött listánkban választ adunk az iskolai hiányzás, a fotóhasználat, a nyilvánosság és a jogi következmények kérdéseire is. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Kapcsolattartás különválás után

Kapcsolattartás különválás után – Ajánlások a gyerek korához, egyedi szükségleteihez

Hogyan szervezzük a kapcsolattartást a válás, különválás után? Gyermekközpontú ajánlás és szempontrendszer a különváláshoz.

28 pozitív mondat – Plakát

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Cikkajánló

×
×

Cart