Traumák és a bántalmazás sosem maradnak nyom nélkül

Olvassátok el alapítványunk gyermekvédelmi irányelvek program vezetőjének, dr. Lippai Verának gondolatait a közelgő Pannonhalmi Gyerekjogi Szimpózium kapcsán.

Hintalovon

2019.09.24.

Olvassátok el alapítványunk gyermekvédelmi irányelvek program vezetőjének, dr. Lippai Verának gondolatait a közelgő Pannonhalmi Gyerekjogi Szimpózium kapcsán.

Mi az Ön számára a legfontosabb kérdés, amire szeretne választ kapni a konferencia után?

Óriási ereje tud lenni, ha egy jó cél érdekében összefognak az emberek. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a konferencia során és azt követően ez, a gyermekek biztonsága érdekében megvalósult összefogás meddig tud elvinni bennünket. 

Mi az Ön személyes motivációja a témában?

A gyerekek alapvetően kevésbé hatékonyan tudják érvényesíteni a jogaikat és nem is szabad egyedül hagyni őket ezzel a feladattal.  A programmal azt szeretnénk segíteni, hogy minden gyereknek teljeskörűen érvényesüljenek a jogai az iskolákban; hogy a magyar oktatási intézmények valódi biztonságot jelentsenek számukra. Ez csak úgy érhető el, ha a fenntartók, az intézmények, a felnőtt iskolapolgárok és a szülők bátran tudnak közösen gondolkodni, hogy kinek mi a szerepe ebben a folyamatban és felfedezik azt, hogy ennél szebb közös célt keresve sem lehet találni. 

Van-e olyan nemzetközi példa amit követendőnek tart az iskolai bántalmazás megoldásában?

Alapvetően az iskolai gyermekvédelmi irányelvek, mint egy nagyon hatékony preventív megoldás hazai bevezetésének ötletét külföldi gyakorlatok ihlették. Az angolszász és skandináv államokban már rájöttek, hogy tűzoltás helyett környezetváltásra, a közösség összefogására van szükség. Az ezekhez hasonló, hatékony megközelítési módokat érdemes feltérképezni és a hazai környezethez adaptálni.

Van-e olyan könyv, film, bármilyen más művészeti alkotás, amit ajánlana az iskolai bántalmazás könnyebb megértéséhez?

A. S. Neil Summerhill című műve, valamint Bruce D. Perry A ketrecbe zárt fiú című könyve nagyon nagy hatással voltak rám. Rengeteget tanultam arról, hogy a gyerekek milyen nagyszerűek és hogy az a helyes megközelítés, ha igazi partnerként tekintünk rájuk. Megerősítést nyertem abban is, hogy a traumák és a bántalmazás sosem maradnak nyom nélkül. 

Van –e olyan előadás (TED talks, stb.) amit ajánlana nekünk a témában? 

Bár jelen sorok írásakor még csak a koncepciót és terveket hallottam, de ez elég volt ahhoz, hogy jó szívvel ajánljam a pannonhalmi diákok ígéretes kisfilmjét, amit a konferenciára készítettek. 

Ki az, akit nem hívtunk meg a konferenciára , de meg kellett volna?

Engem nagy öröm fog el, ha a konferencia nívós előadói gárdájának névsorára tekintek. Tervezzük, hogy évente megrendezésre kerül majd egy-egy hasonló esemény a témában, így lehetőségünk lesz további szakembereket és előadókat is megszólaltatni.

További tartalmak a témában

4. hullám: Mit írhat elő az iskola és mit nem?

Milyen járványügyi korlátozások élnek tovább az iskolákban-óvodákban és mik nem?

Biztonság és gyermekjogok a sportiskolákban

Nem lehet része az intézményi sportoktatásnak a megalázó, bántalmazó viselkedés a gyerekekkel szemben.

Beavatási szertartások: Középiskolások véleményére kíváncsi a Hintalovon

Sokak tapasztalata, hogy a gólyaavatások beavatási szertartásai nem mindenki számára jó élmény. Sokszor megalázóak a feladatok és nem mindig arról szól az esemény, amiről kellene, hogy összekovácsolja a társaságot. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gólyatáborok, gólyaavatók témájában gyűjti a jó gyakorlatokat hogy ezzel segítse a pozitív változást a témában.

Menjen vagy ne menjen? – Gyakori kérdések és válaszok

A gyerekes családok életét nagyban befolyásolja az oktatási intézményekre a járványhelyzetben vonatkozó zárási és nyitási szabályok. Sok kérdést kaptunk az április 19-i újranyitással kapcsolatban, mivel számos egyedi szempont merülhet fel a családok életében, amit mind mérlegelniük kell ahhoz, hogy a legjobban dönthessenek a saját biztonságukról.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Olyan buta vagyok Anya!

Mit teszel, ha a gyereked saját magát szidja? Hogyan erősítheted gyereked önbizalmát? Olvasd el tippjeinket!

Beszélnünk kell róla, hogy megelőzhessük…- 7 napos e-mail-kurzus a szexuális erőszakról

Milyen tévhitek élnek még a szexuális erőszakkal kapcsolatban? Egyáltalán mi számít erőszaknak? Tudj meg többet, jelentkezz még ma e-mail-kurzusunkra!

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Cikkajánló

×
×

Cart