Traumák és a bántalmazás sosem maradnak nyom nélkül

Olvassátok el alapítványunk gyermekvédelmi irányelvek program vezetőjének, dr. Lippai Verának gondolatait a közelgő Pannonhalmi Gyerekjogi Szimpózium kapcsán.

Hintalovon

2019.09.24.

Olvassátok el alapítványunk gyermekvédelmi irányelvek program vezetőjének, dr. Lippai Verának gondolatait a közelgő Pannonhalmi Gyerekjogi Szimpózium kapcsán.

Mi az Ön számára a legfontosabb kérdés, amire szeretne választ kapni a konferencia után?

Óriási ereje tud lenni, ha egy jó cél érdekében összefognak az emberek. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a konferencia során és azt követően ez, a gyermekek biztonsága érdekében megvalósult összefogás meddig tud elvinni bennünket. 

Mi az Ön személyes motivációja a témában?

A gyerekek alapvetően kevésbé hatékonyan tudják érvényesíteni a jogaikat és nem is szabad egyedül hagyni őket ezzel a feladattal.  A programmal azt szeretnénk segíteni, hogy minden gyereknek teljeskörűen érvényesüljenek a jogai az iskolákban; hogy a magyar oktatási intézmények valódi biztonságot jelentsenek számukra. Ez csak úgy érhető el, ha a fenntartók, az intézmények, a felnőtt iskolapolgárok és a szülők bátran tudnak közösen gondolkodni, hogy kinek mi a szerepe ebben a folyamatban és felfedezik azt, hogy ennél szebb közös célt keresve sem lehet találni. 

Van-e olyan nemzetközi példa amit követendőnek tart az iskolai bántalmazás megoldásában?

Alapvetően az iskolai gyermekvédelmi irányelvek, mint egy nagyon hatékony preventív megoldás hazai bevezetésének ötletét külföldi gyakorlatok ihlették. Az angolszász és skandináv államokban már rájöttek, hogy tűzoltás helyett környezetváltásra, a közösség összefogására van szükség. Az ezekhez hasonló, hatékony megközelítési módokat érdemes feltérképezni és a hazai környezethez adaptálni.

Van-e olyan könyv, film, bármilyen más művészeti alkotás, amit ajánlana az iskolai bántalmazás könnyebb megértéséhez?

A. S. Neil Summerhill című műve, valamint Bruce D. Perry A ketrecbe zárt fiú című könyve nagyon nagy hatással voltak rám. Rengeteget tanultam arról, hogy a gyerekek milyen nagyszerűek és hogy az a helyes megközelítés, ha igazi partnerként tekintünk rájuk. Megerősítést nyertem abban is, hogy a traumák és a bántalmazás sosem maradnak nyom nélkül. 

Van –e olyan előadás (TED talks, stb.) amit ajánlana nekünk a témában? 

Bár jelen sorok írásakor még csak a koncepciót és terveket hallottam, de ez elég volt ahhoz, hogy jó szívvel ajánljam a pannonhalmi diákok ígéretes kisfilmjét, amit a konferenciára készítettek. 

Ki az, akit nem hívtunk meg a konferenciára , de meg kellett volna?

Engem nagy öröm fog el, ha a konferencia nívós előadói gárdájának névsorára tekintek. Tervezzük, hogy évente megrendezésre kerül majd egy-egy hasonló esemény a témában, így lehetőségünk lesz további szakembereket és előadókat is megszólaltatni.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

10 alapelv, ha felnőttekkel dolgozik a gyereked

Hogyan dolgozzon együtt egy gyerek felnőttekkel? Milyen jogai vannak, milyen feltételeket kell, hogy biztosítanak neki? Olvass utána!

Cikkajánló

×
×

Cart