Iskolai foglalkozás gyerekeknek: Vitaszínház az erőszak ellen

Iskolai foglalkozás gyerekeknek: Vitaszínház az erőszak ellen

Publikálva
v, 09/30/2018 - 22:39
Legutóbb frissítve
5 hónap.
400megtekintés

Megoldhatom más problémáját? Belefér egy nevelő célzatú pofon? Lehet más titka az enyém is? Volt már, hogy nem léptél közbe és megbántad? Van beleszólásom mások életébe?

Minden gyereknek van története az erőszakról: céltáblájává vált kortársainak, egy nehéz, rossz titkot cipel, mások cikizésével próbál népszerűséget szerezni, ellenzi a másik bántását, de nem akar közbelépni, tehetetlennek érzi magát, de nem kér segítséget… Az erőszaknak sokféle formája van, de mindegyik megelőzhető. 

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Pandia Műhely most olyan ingyenes iskolai foglalkozásokat kínál 13-18 évesek számára, ahol a gyerekek a dráma és a vitaszínház módszereivel dolgozzák fel azokat a helyzeteket, amikor ott lóg a levegőben, hogy valamit tenni kellene az erőszakkal szemben. A gyerekekkel közösen keresik a választ arra, hogy mi és ki tartja fenn az erőszakot, miért nehéz ilyenkor lépni, mi tartozik csak rájuk és mi tartozik a felnőttekre. 

A program során egy rövid jelenetből indulunk ki, majd a gyerekek a moderátorok által provokált vita keretében dolgozzák fel a felvetett kérdést. Megosztó jelenetekkel és gondolatindító állításokkal készülünk a bullying témaköréből, melyekről aztán a gyerekek állást foglalnak, érvelnek. Bármikor megváltoztathatják véleményüket, és belehelyezkedhetnek különböző nézőpontokba. A verbalitás mellett a diákok színházi formákat is alkalmazhatnak érveik és véleményük megjelenítésére. A Hintalovon Alapítvány szakértője és diákönkéntese (gyermekjogi követe) gyermekjogi szempontokkal támogatják a résztvevőket álláspontjuk kialakításában, majd a feldolgozó beszélgetésen információkkal szolgálnak arról, hova fordulhatnak a gyerekek problémáikkal. 

A drámapedagógia és a vitaszínház eszközei lehetőséget nyújtanak arra, hogy élményszerűvé, érthetővé tegyünk fontos társadalmi, gyermekjogi kérdéseket. A résztvevők maguk alakítják ki álláspontjukat, ezáltal az elhangzott érvek maradandóbb hatással lesznek rájuk és viselkedésükre. A foglalkozás során a gyerekek megismerik jogaikat, gyakorolják vitakészségüket és empátiájukat.

Az ingyenes tantermi foglalkozás hossza 2x 45 perc. Maximális létszám: 30 fő​

Lehetséges időpontok:

okt. 17. 13.00-tól
okt. 18. egész nap 
okt. 19. 15.00-től
okt. 24. 14.30 -ig

Jelentkezés, érdeklődés:

Lányi Orsi: orsi.lanyi@hintalovon.hu +36/70-576-69-01

 

A Pandia Műhelyről:

2017-ben végeztünk a Színház- és Filmművészeti Egyetem első drámainstruktor drámajátékos osztályában, ahol színházi nevelést és drámapedagógiát tanultunk. Azóta kőszínházaknál, művészeti iskolákban és független társulatoknál foglalkozunk a színházi nevelés különböző irányzataival. Ezt a vitaszínházi foglalkozást a Hintalovon Alapítvánnyal közösen hoztuk létre, hogy összekapcsoljuk a dramatikus nevelési eszközöket a gyermekjogi edukációs programukkal. Célunk izgalmas és biztonságos környezetet teremteni a tapasztalati tanuláshoz, ahol a résztvevők közösen gondolkodhatnak, alkothatnak és saját véleményt formálhatnak őket érintő kérdésekről.

 

***

Készült a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával.