Áldozatsegítés, Barnahus – Fontos változások a gyermekjogok terén

Fontos változások a gyermekjogok jogszabályaiban: Áldozatsegítés, Barnahus- módszer, fokozottabb védelem az erőszakos bűncselekményeknél

Hintalovon

2021.02.22.

Gyermekjogi Központunk összegyűjtötte azokat az aktuális jogszabály-módosításokat, amik jelentős változásokat hoztak a 2021-es évre gyermekvédelmi és gyermekjogi szempontból.

Az összefoglaló olyan fontos változásokat tartalmaz, mint a korábbi magánszakértői bizonyítást felváltó kirendelt szakértői bizonyítás bevezetése a szülői felügyeleti vagy házassági perekben, az ideiglenes intézkedések kiterjesztési lehetőségei vagy a kapcsolattartás megváltoztatásával kapcsolatos eljárások átkerülése a bíróságokhoz a 2021. január 1-ét követően hozott döntések esetén). 

A jogszabályi áttekintés kitér a büntetőeljárási kódex módosítása révén hangsúlyosabb áldozatsegítést elősegítő módosításokra is: többek között ide tartozik annak egyértelműsítése, hogy a gyermekkorúak által elkövetett prostitúciós cselekmények nem valósítanak meg szabálysértést, a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény áldozatok fokozottabb védelme érdekében hozott intézkedések vagy például a korábban csak külföldön alkalmazott Barnahus-módszer bevezetése hazánkban is.

A Központ összefoglalója a fentiek mellett tartalmaz még néhány fontos, a gyermekek érdekében hozott adatvédelmi rendelkezést, valamint említést tesz a fogyatékossági tanácsadás és az utógondozói ellátás részletkérdéseiről is.

Az összefoglaló az egyes gyermekvédelmi és szociális tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi CXLVII. törvény, továbbá az Igazságügyi Minisztérium Családjogi Civil Munkacsoport 2020. decemberi ülésén elhangzott legfontosabb információk alapján készült.

Aktuális gyermekjogi jogszabály változások

kiemelt kép innen

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Nevelés vagy büntetés? – plakát

Mi a nevelés célja? Mi a különbség az egészséges fegyelmezés és a büntetés között? Tudd meg szülőknek készült plakátunkról!

10 alapelv, ha felnőttekkel dolgozik a gyereked

Hogyan dolgozzon együtt egy gyerek felnőttekkel? Milyen jogai vannak, milyen feltételeket kell, hogy biztosítanak neki? Olvass utána!

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart