Áldozatsegítés, Barnahus – Fontos változások a gyermekjogok terén

Fontos változások a gyermekjogok jogszabályaiban: Áldozatsegítés, Barnahus- módszer, fokozottabb védelem az erőszakos bűncselekményeknél

Hintalovon

2021.02.22.

Gyermekjogi Központunk összegyűjtötte azokat az aktuális jogszabály-módosításokat, amik jelentős változásokat hoztak a 2021-es évre gyermekvédelmi és gyermekjogi szempontból.

Az összefoglaló olyan fontos változásokat tartalmaz, mint a korábbi magánszakértői bizonyítást felváltó kirendelt szakértői bizonyítás bevezetése a szülői felügyeleti vagy házassági perekben, az ideiglenes intézkedések kiterjesztési lehetőségei vagy a kapcsolattartás megváltoztatásával kapcsolatos eljárások átkerülése a bíróságokhoz a 2021. január 1-ét követően hozott döntések esetén). 

A jogszabályi áttekintés kitér a büntetőeljárási kódex módosítása révén hangsúlyosabb áldozatsegítést elősegítő módosításokra is: többek között ide tartozik annak egyértelműsítése, hogy a gyermekkorúak által elkövetett prostitúciós cselekmények nem valósítanak meg szabálysértést, a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény áldozatok fokozottabb védelme érdekében hozott intézkedések vagy például a korábban csak külföldön alkalmazott Barnahus-módszer bevezetése hazánkban is.

A Központ összefoglalója a fentiek mellett tartalmaz még néhány fontos, a gyermekek érdekében hozott adatvédelmi rendelkezést, valamint említést tesz a fogyatékossági tanácsadás és az utógondozói ellátás részletkérdéseiről is.

Az összefoglaló az egyes gyermekvédelmi és szociális tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi CXLVII. törvény, továbbá az Igazságügyi Minisztérium Családjogi Civil Munkacsoport 2020. decemberi ülésén elhangzott legfontosabb információk alapján készült.

Aktuális gyermekjogi jogszabály változások

kiemelt kép innen

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

Lili és a bátorság: Te tudod- titoknyitogató füzet

Mia különbség jó és rossz titok között? Ilyen és ehhez hasonló nehéz témákat jár körbe Te tudod- titoknyitogató fűzet.

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Cikkajánló

×
×

Cart