Áldozatsegítés, Barnahus – Fontos változások a gyermekjogok terén

Fontos változások a gyermekjogok jogszabályaiban: Áldozatsegítés, Barnahus- módszer, fokozottabb védelem az erőszakos bűncselekményeknél

Hintalovon

2021.02.22.

Gyermekjogi Központunk összegyűjtötte azokat az aktuális jogszabály-módosításokat, amik jelentős változásokat hoztak a 2021-es évre gyermekvédelmi és gyermekjogi szempontból.

Az összefoglaló olyan fontos változásokat tartalmaz, mint a korábbi magánszakértői bizonyítást felváltó kirendelt szakértői bizonyítás bevezetése a szülői felügyeleti vagy házassági perekben, az ideiglenes intézkedések kiterjesztési lehetőségei vagy a kapcsolattartás megváltoztatásával kapcsolatos eljárások átkerülése a bíróságokhoz a 2021. január 1-ét követően hozott döntések esetén). 

A jogszabályi áttekintés kitér a büntetőeljárási kódex módosítása révén hangsúlyosabb áldozatsegítést elősegítő módosításokra is: többek között ide tartozik annak egyértelműsítése, hogy a gyermekkorúak által elkövetett prostitúciós cselekmények nem valósítanak meg szabálysértést, a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény áldozatok fokozottabb védelme érdekében hozott intézkedések vagy például a korábban csak külföldön alkalmazott Barnahus-módszer bevezetése hazánkban is.

A Központ összefoglalója a fentiek mellett tartalmaz még néhány fontos, a gyermekek érdekében hozott adatvédelmi rendelkezést, valamint említést tesz a fogyatékossági tanácsadás és az utógondozói ellátás részletkérdéseiről is.

Az összefoglaló az egyes gyermekvédelmi és szociális tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi CXLVII. törvény, továbbá az Igazságügyi Minisztérium Családjogi Civil Munkacsoport 2020. decemberi ülésén elhangzott legfontosabb információk alapján készült.

Aktuális gyermekjogi jogszabály változások

kiemelt kép innen

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Tanárként a digitális osztályteremben

A digitális oktatásra való átálláshoz kapcsolódó megnövekedett munkamennyiség, a bizonytalanság, a teljesen más tanítási felület sok feszültséget eredményezhet az amúgy is szorongással teli légkörben. Ami most történik, az egy életmódváltás az oktatásban részt vevő mindhárom szereplőnek: diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt. Nem fogjuk tudni azt folytatni, amit eddig csináltunk. Nem csak az osztályterem változott meg ezekben a napokban. A reális cél most nem az, hogy digitálisan leképezzük az iskolai viszonyokat, hanem hogy új alapokra helyezzük azokat. Az interaktív felületek többségét partneri viszonyokon és bizalmon alapuló kommunikációra tervezték – a tanítás mellett –  most a közösségélmény biztosítása, a források megosztása, a tanulás és a tudás áramlásának a rendszerezése, átcsoportosítása, priorizálása, az értékeléseknek pedig a számonkérés helyett a fejlesztő, megerősítő funkciója lehet kiemelt feladat. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány  összeállított  egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart