A gyerekek online biztonsága közös ügyünk

Az online szexuális zaklatás áldozatait nemcsak a fizikai térben bántalmazzák, mert szenvedésük folytatódik minden alkalommal, amikor a szexuális visszaélést ábrázoló anyagok terjesztésre vagy megtekintésre kerülnek. Ha nem történik intézkedés ezeknek a képeknek és videóknak az eltávolítására, a gyerekek az elkövetők kezében maradnak.
a gyerekek online biztonsága közös ügyünk

Hintalovon

2023.06.28.

Európában 5-ből 1 gyerek ki van téve szexuális erőszaknak és bántalmazásnak. Mindeközben a hatóságok tudomására jutott minden harmadik gyerekekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázoló felvételen 10 év alatti gyerek szerepel. Még csak belegondolni is szívbemarkoló, milyen nagyságrendben történik erőszak és bántalmazás a fizikai és az online világban. 

Az EU-ban található a világon tárolt, gyerekekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázoló összes anyag több, mint 60 százaléka. A világjárvány időszakában ez a szám még tovább emelkedett. Minden ilyen felvételen szereplő gyereknek együtt kell élnie azzal, hogy valószínűleg egész életében ott fog keringeni az interneten a vele szemben elkövetett szexuális bántalmazásról készült felvétel. 

A gyerekek online és offline szexuális zaklatása számos hosszú távú következménnyel jár a gyerekek és felnőttek életére nézve. Az online szexuális zaklatás áldozatait nemcsak a fizikai térben bántalmazzák. Szenvedésük folytatódik minden alkalommal, amikor a szexuális visszaélést ábrázoló anyag tovább terjed a neten, és azt újabb emberek megosztják, megnézik. 

Ha nem történik intézkedés ezeknek a képeknek és videóknak az eltávolítására, a gyerekek az elkövetők kezében maradnak. A bántalmazás nem zárul le az áldozatok számára, akiknek együtt kell élniük azzal a traumával, hogy életük legrosszabb pillanatai folyamatosan keringenek az interneten. Éppen ezért fontos, hogy ezek a képek el legyenek távolítva a netről.

Társadalmi felelősségünk az is, hogy megvédjük a legkiszolgáltatottabbakat, a csecsemőket, a kisgyermekeket, valamint a fogyatékossággal élő gyerekeket, akik sajnos az áldozatok túlnyomó többségét adják, és akik különösen sérülékenyek. 

A gyerekek elleni online szexuális visszaélés a bántalmazás egyik formája, még akkor is, ha a “fizikai világban” nincs közvetlen kapcsolat a visszaélés elkövetője és a gyerek között. Vannak példák élő közvetítésen keresztül elkövetett bántalmazásra, amelyben az áldozatokat szexuális cselekmények elvégzésére kényszerítették. Ez súlyos traumához vezethet, amit a felvétel felhasználása szexuális zsaroláshoz még tovább erősít.

Új gyermekvédelmi jogszabálytervezet a gyerekek online biztonságáért

Egészen egyedülálló lehetőségünk van most arra, hogy Európát a világ élvonalába helyezzük a gyerekek online biztonsága terén. 2023-ban új szabályozás készül, ami segíti a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésekről készült felvételek megtalálását, netről való eltávolítását, az áldozatok segítését, és az elkövetők felelősségre vonását. Egy jogszabály viszont – bármilyen progresszív is – biztosan nem lesz elég. Szükség van a tagállamok elköteleződésére, és a területen dolgozó hatóságok, civilek közös munkájára is. Ennek a témának szenteltük online szakmai webinarunkat az Internet Hotline vezetőjével, Csalár Dorinával és a gyerek lelki segélyvonalat működtető, Kék Vonal Alapítvány vezetőjével, Táler Orsolyával. A beszélgetést moderálta, és a készülő EU szabályozáshoz kapcsolódó információs weboldalt bemutatta, Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány gyerekjogi tanácsadója.

Ha szeretnél további információkat megtudni a gyerekek online védelméről szóló kampányról, itt tudsz róla bővebben olvasni! Ha pedig szeretnéd támogatni a gyerekek online biztonságát, csatlakozz petíciónkhoz!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

5+1 indok, amiért érdemes a gyereked bevonni a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a gyerekednek, ha őt is bevonod a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért érdemes a gyerekedet is bevonni az őt érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart