A gyerekek online biztonsága közös ügyünk

Az online szexuális zaklatás áldozatait nemcsak a fizikai térben bántalmazzák, mert szenvedésük folytatódik minden alkalommal, amikor a szexuális visszaélést ábrázoló anyagok terjesztésre vagy megtekintésre kerülnek. Ha nem történik intézkedés ezeknek a képeknek és videóknak az eltávolítására, a gyerekek az elkövetők kezében maradnak.
a gyerekek online biztonsága közös ügyünk

Hintalovon

2023.06.28.

Európában 5-ből 1 gyerek ki van téve szexuális erőszaknak és bántalmazásnak. Mindeközben a hatóságok tudomására jutott minden harmadik gyerekekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázoló felvételen 10 év alatti gyerek szerepel. Még csak belegondolni is szívbemarkoló, milyen nagyságrendben történik erőszak és bántalmazás a fizikai és az online világban. 

Az EU-ban található a világon tárolt, gyerekekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázoló összes anyag több, mint 60 százaléka. A világjárvány időszakában ez a szám még tovább emelkedett. Minden ilyen felvételen szereplő gyereknek együtt kell élnie azzal, hogy valószínűleg egész életében ott fog keringeni az interneten a vele szemben elkövetett szexuális bántalmazásról készült felvétel. 

A gyerekek online és offline szexuális zaklatása számos hosszú távú következménnyel jár a gyerekek és felnőttek életére nézve. Az online szexuális zaklatás áldozatait nemcsak a fizikai térben bántalmazzák. Szenvedésük folytatódik minden alkalommal, amikor a szexuális visszaélést ábrázoló anyag tovább terjed a neten, és azt újabb emberek megosztják, megnézik. 

Ha nem történik intézkedés ezeknek a képeknek és videóknak az eltávolítására, a gyerekek az elkövetők kezében maradnak. A bántalmazás nem zárul le az áldozatok számára, akiknek együtt kell élniük azzal a traumával, hogy életük legrosszabb pillanatai folyamatosan keringenek az interneten. Éppen ezért fontos, hogy ezek a képek el legyenek távolítva a netről.

Társadalmi felelősségünk az is, hogy megvédjük a legkiszolgáltatottabbakat, a csecsemőket, a kisgyermekeket, valamint a fogyatékossággal élő gyerekeket, akik sajnos az áldozatok túlnyomó többségét adják, és akik különösen sérülékenyek. 

A gyerekek elleni online szexuális visszaélés a bántalmazás egyik formája, még akkor is, ha a “fizikai világban” nincs közvetlen kapcsolat a visszaélés elkövetője és a gyerek között. Vannak példák élő közvetítésen keresztül elkövetett bántalmazásra, amelyben az áldozatokat szexuális cselekmények elvégzésére kényszerítették. Ez súlyos traumához vezethet, amit a felvétel felhasználása szexuális zsaroláshoz még tovább erősít.

Új gyermekvédelmi jogszabálytervezet a gyerekek online biztonságáért

Egészen egyedülálló lehetőségünk van most arra, hogy Európát a világ élvonalába helyezzük a gyerekek online biztonsága terén. 2023-ban új szabályozás készül, ami segíti a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésekről készült felvételek megtalálását, netről való eltávolítását, az áldozatok segítését, és az elkövetők felelősségre vonását. Egy jogszabály viszont – bármilyen progresszív is – biztosan nem lesz elég. Szükség van a tagállamok elköteleződésére, és a területen dolgozó hatóságok, civilek közös munkájára is. Ennek a témának szenteltük online szakmai webinarunkat az Internet Hotline vezetőjével, Csalár Dorinával és a gyerek lelki segélyvonalat működtető, Kék Vonal Alapítvány vezetőjével, Táler Orsolyával. A beszélgetést moderálta, és a készülő EU szabályozáshoz kapcsolódó információs weboldalt bemutatta, Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány gyerekjogi tanácsadója.

Ha szeretnél további információkat megtudni a gyerekek online védelméről szóló kampányról, itt tudsz róla bővebben olvasni! Ha pedig szeretnéd támogatni a gyerekek online biztonságát, csatlakozz petíciónkhoz!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Bugyiszabályok

Bugyiszabályok ovisoknak – Európa legnépszerűbb szexuális erőszak megelőző programja

Ismerd meg az óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző kiadványt,a bugyiszabályokat!

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Cikkajánló

×
×

Cart