Tudástár – Sport, szabadidő

Itt minden fontos anyagunkat megtalálod a sport, szabadidő és gyerekjogok témában

Nem luxus. Alapjog.

Lehet versenyezni, vagy szabadon csinálni. Egyedül vagy csapatban. Otthon vagy egy teremben, a természetben vagy a házak között. Játszani, sportolni, pihenni bárhogy lehet. A lényeg, hogy szerves része legyen a mindennapoknak, és hogy soha ne feledjük el, ez is gyerekjog.

Segítségre van szükséged? Nézz körül letölthető szakmai anyagaink között!

Így szurkoljatok nekünk! – plakát

Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le az Így szurkoljatok nekünk! plakátot!

A sportszülőség 6 fontos témája, amit érdemes átgondolni – 6 napos e-mail-kurzus

Tarts velünk 6 napos e-mail-kurzusunkon, amelynek célja, hogy sorra vegyük a sportolással, a sportoló gyerekekkel kapcsolatban felmerülő legfontosabb témákat, valamint igyekszünk a legégetőbb kérdésekre és problémákra választ találni. Válassz az alábbi adományösszegek közül és kezdd el még ma e-mail-kurzusnkat!

Mikor és hogyan jelezz? – Öltözői plakát sportoló gyerekeknek

Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le öltözőkbe, sportlétesítményekbe szánt plakátunkat!

20 segítő mondat szülőknek, hogy a gyereknek igazi öröm lehessen a sport – plakát

Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le plakátunkat!

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Ha kíváncsi vagy leghasznosabb tippjeinkre, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Nyári munka 1×1

Mire figyelj szülőként, ha nyáron dolgozna a gyereked? Minden, amit a gyerekek nyári munkavállalásával tudnod érdemes. Ha kiváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Internetes házirend – Segítség szülőknek és gyerekeknek

Nem tudod hogyan szabályozd a netezést? Támogasd, vedd el, korlátozd? Ha bizonytalan, mennyit lés hogyan lehessen otthon netezni, ez a kidvány neked szól!

Teljen és ne múljon a nyár!

Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogy  a nyári  szünet ne csak logisztika, szervezés és drága mulatság legyen, hanem pihenés, közös élményekkel teli feltöltődés az egész család számára.

10 alapelv, ha felnőttekkel dolgozik a gyereked

Hogyan dolgozzon együtt egy gyerek felnőttekkel? Milyen jogai vannak, milyen feltételeket kell, hogy biztosítanak neki? Olvass utána!

Kíváncsi vagy a gyakorlati példákra is? Lapozz bele a témáról szóló esettanulmányainkba!

Nem lehet része az intézményi sportoktatásnak a megalázó, bántalmazó viselkedés a gyerekekkel szemben.
A gyermekjogi megközelítés szerint a sport elsősorban örömforrás, és a gyermek életkori/fejlődési szükségleteire reflektál. A gyakorlatban azonban ez nem mindig teljesül – mit tehet ilyenkor a szülő?
Mit tehet a szülő, ha a gyerekét rendszeresen megalázza a testnevelő tanár csak azért, mert nem tud kötelet mászni? Egy konkrét eset kapcsán összeszedtük azokat a lehetséges lépéseket, amelyeket megtehet a szülő abban az esetben, ha felmerül a gyermeke jogainak sérelme.

Olvasd el a hozzánk beérkező, leggyakoribb kérdéseket is a témában!

Fegyelmezhet a tanár guggolással, fekvőtámasszal?

Tilos a diákoknak fizikai vagy lelki fájdalmat okozni, őket kínozni, kegyetlen, embertelen bánásmódban részesíteni. Ebbe beletartozik az osztály előtti erőnléti feladatok végeztetése is. Ha egy diák az órán nem figyel, fegyelmezetlen, és ezzel zavarja a tanárt és a társai nyugalmát, a tanár természetesen fegyelmezheti őt. 

 

A tanár viszont nem büntetheti a diákot fizikai fegyelmezéssel, legyen szó matek vagy tesióráról. Csak olyan fegyelmezési eszközöket vehet igénybe, amivel nem sérti meg a diák legfőbb jogait: az emberi méltósághoz és a testi épséghez való jogát.

 

És mi a helyzet a versenysportokkal? Ott meddig mehet el az edző? 

 

A sportolás gyermekjogi szempontból kiemelt jelentőséggel bír, mert minden gyermeknek joga van:

  • a játékhoz, szabadidő hasznos eltöltéséhez, sporthoz,
  • ahhoz, hogy kibontakoztassa a benne rejlő készségeket és képességeket,
  • az erőszakmentes gyermekkorhoz,
  • az emberi méltósága tiszteletben tartásához.

 

A gyermekjogi megközelítés szerint a sport elsősorban örömforrás, és a gyermek életkori/fejlődési szükségleteire reflektál. Nem verseng más gyermekjogi értékekkel, így például az erőszakra vonatkozó zéró toleranciával sem.

 

Épp ezért minden edzői magatartás, ami úgy pròbál motiválò lenni, hogy megaláz, megbélyegez, fizikai erőszakot alkalmaz elítélendő! 

 

Az sem mindegy àm, hogy a szülők mit várnak a gyerek sportolásátòl.

Alapvetően a legtöbb szabály ugyanaz, mint egy tanítási napon. Az iskola épületében kötelező szabályok az összes kötelező iskolai rendezvényen is érvényesek (pl. egy osztálykiránduláson, sulis sportnapon vagy táborozás alatt). A tanárok kötelessége, hogy egy kirándulás vagy táborozás alatt gondoskodjanak a gyerekek felügyeletéről és  jólétéről. A programot szervező tanároktól mindig kapni kell megfelelő tájékoztatást a szokásostól eltérő szabályokról, de a legtöbb előírást megtalálni a házirendben.

A törvények szerint 18 éven aluliaknak (azaz gyerekeknek) nem lehet árusítani vagy eladni dohányterméket, alkoholt sem boltokban, sem szórakozóhelyen, sem iskolákban vagy egyéb rendezvényeken. Az eladó/kiszolgáló köteles kérni igazolványt, ha úgy látja, gyerek vásárolna tőle cigit vagy alkoholt, és megtagadhatja tőle ezeket, ha nem tudja igazolni, hogy betöltötte a 18-at. 

 

Egy gyereknek tehát már csak emiatt sem lehet alkoholt fogyasztani vagy cigizni az iskola területén vagy iskolai rendezvényeken. 

 

Ha pedig valaki elmúlt 18, az még szintén nem jelenti, hogy rágyújthat tanítási időben, vagy táborokban. Az iskola saját házirendje szól az ezzel kapcsolatos szabályokról, amit érdemes áttanulmányozni.

 

A szülőknek kiemelt felelőssége a gyerekek egészségének megőrzése és egészséges környezet biztosítása, ezért fontos, hogy a dohányzással kapcsolatban is releváns informáciòkat adjunk és már kisgyermekkortòl az egészséges életmòd legyen az otthoni példa. Egy kamasz gyereket persze nehezen győzhetünk meg arròl, hogy ne pròbálja ki a dohányzást és ha ezzel pròbálkozunk, vagy büntetéssel reagálunk, könnyen elveszíthetjük a bizalmàt.

 

Egy elég jò szülő támasz a kísérletezésben is. A határok feszegetéséről, a tiltás és bizalom kapcsolatáròl az alábbi yelon cikkünkben olvashatsz.

Az iskola köteles elfogadni az orvos, hatóság vagy szülő által igazolt távollétet, de ezeknek is van egy felső határa. Az iskola házirendje tartalmaz információt arról, hogy maximum mennyi igazolást fogad el az iskola a szülőktől vagy egyéb pl. sportszervezetektől. 

 

Általában az a gyakorlat, hogy a házirendben az iskola 3 nap hiányzás igazolását engedélyezi a szülők számára, de ez iskolánként eltérhet. Ezt a hiányzást a szülőnek nem kell indokolnia.

 

Az orvos azt igazolja, hogy beteg volt a gyerek (orvosi vizsgálaton vett részt), de most már meggyógyult, és közösségbe mehet. Az ilyen, orvos által igazolt hiányzást az iskola mindenképp el kell, hogy fogadja.

Igen, amennyiben betöltötte a 16. életévét, illetve ha nappali tagozaton tanul és már elmúlt 15 éves, az iskolai szünet ideje alatt szintén dolgozhat. Ennél fiatalabb életkorban csak pl. a gyerek sportolók, színészek végezhetnek munkát. A gyerekek foglalkoztatásához a szülők hozzájárulására is szükség van!

 

Definíció szerint azt tekintjük gyerekmunkának, ami megfosztja attól a gyereket, hogy valódi gyerekkora legyen. Ennek következtében pedig nemcsak a gyerekkora „tűnik el”, hanem sok esetben a fizikai és lelki egészsége is károsodik. Nem oké példàul, ha egy gyerek iskola után minden nap késő estig dolgozik és ezért fáradt, nem tud készülni az òrákra, nem tud pihenni, vagy elveszik a keresetét,  számára nagyon megterhelő munkát végez, stb.

 

Ha viszont egy gyerek legális körülmények között, a játékhoz, pihenéshez és szabadidőhöz vagy az oktatáshoz való jogát nem sértve, szerződéssel, tehát a törvények védelme alatt dolgozik, akkor fontos tapasztalatokat szerezhet.

Magyarországon az érettségi vizsgák megkezdésének az az egyik feltétele, hogy igazolni kell 50 óra közösségi szolgálat elvégzését. A lényeg, hogy a diáknak úgy kell dolgoznia egy vagy több szervezetnél, hogy ott másokért vagy a helyi közösségért tesz, de nem kap érte fizetést. Igazából ez egy jó lehetőség arra, hogy megismerhessen különböző embereket, programokat, más generációkat, társadalmi csoportokat és egy szeletet magàból is. 

 

Dolgozhat hajléktalanokkal, állatmenhelyen, korrepetálhat kisebbeket, végtelen dolog közül választhat. Mégis, miket érdemes àtgondolni előtte? Példàul, hogy mennyi szabadideje van, van-e olyan téma ami mindig is érdekelte, vagy inkább újat próbálnálna ki, mi a célja az egésszel (csak le akarná tudni vagy elmélyülne benne)?

Az iskolapszichològust szòban és ìrásban is  meg lehet keresni, a segìtséget kérheti a diák, a tanár és a szülő is. Lényegében bármilyen problémával kereshető, legyen az tanulási nehézség, a kortársakkal való kapcsolati problémák, szerelem, betegség, szülők válása, bántalmazás stb. 

 

A szülők beleegyezésére 16 éves kor alatt van szükség, de ez egyéni elbírálás alá eshet. Otthoni bántalmazás esetén például a szakembereknek a Családsegítő felé is jeleznie kell az esetet. Ha valamilyen hirtelen kialakult helyzetben kell gyors segítség (ilyen lehet például egy pánikroham), akkor szintén nincs szükség szülői beleegyezésre. A gyerekek egy alkalommal egyedül is felkereshetik a pszichológust. 

 

Kiemelt kutatási projektünk biztonságos sportolás kérdéskörben

Nem csak magunkat, őket is ajánljuk!

Adományozás

Mi mindennap azért dolgozunk, hogy jobb hely legyen ma Magyarország a gyerekek számára. De ehhez most rád is szükségünk van.



Így tudsz támogatni bennünket:

  • Állíts be egyszeri vagy havi támogatást honlapunkon keresztül vagy utald el adományod a 11600006-00000000-77668686
(ERSTE BANK) számlánkra!
  • Hívd 13620-as adományvonalunkat, melynek hívásával 500 forinttal támogathatsz bennünket!
  • Nézz körül adományboltunkban és adományért cserébe töltsd le szakmai anyagainkat!
  • Használd online adományképeslap küldő felületünket!

Köszönjük!

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear