Az alapítvány, ahol Mosoly-őrző gondoskodik a gyerekek biztonságáról

A Mosoly Alapítvány is a NEMECSEK Program segítségével dolgozta ki egyedülálló gyermekvédelmi irányelvét! Tudj meg többet a közös munkánkról!

Hintalovon

2022.06.03.

A Mosoly Alapítvány is a NEMECSEK Program segítségével dolgozta ki egyedülálló gyermekvédelmi irányelvét.

Egyre több gyerekekkel foglalkozó szervezet tartja fontosnak, hogy minél biztonságosabban tudjon működni. Számos óvoda, iskola, alapítvány rendelkezik már gyermekvédelmi irányelvvel, amely azt a célt szolgálja, hogy az adott közösség minél átláthatóbb és biztonságosabb legyen. Ennek érdekében jött létre a NEMECSEK Program, amely abban segít az intézményeknek, hogy megelőzzék, felismerjék, illetve megfelelően kezeljék a bántalmazást.

Amikor egy gyermek krónikus vagy súlyos betegségben szenved, neki és a családjának is nagy szüksége van a pszichés támogatásra annak érdekében, hogy a gyermek adaptívan, erőforrásait használva tudjon megküzdeni a betegség okozta krízishelyzetekkel. Ebben a folyamatban lényeges, hogy az állapotának megfelelő támogatást kapja meg, illetve vissza tudjon integrálódni a kortárs közösségbe és a társadalomba. Fontos, hogy az egészségügyi ellátás kiegészítéseként legyenek olyan tevékenységek, amelyek segítenek a gyerekek és családjaik lelki jóllétének megteremtésében. Így minél több család érezheti azt, hogy nem maradt egyedül ebben a nehéz helyzetben.

Mosoly Alapítvány hiánypótló pszichés támogatással egészíti ki a súlyos és krónikus beteg gyerekek gyógyulási folyamatát. Kórházi osztályokon és kórházon kívül tartott művészetterápiás foglalkozásainkon a gyerekek kreatív, inspiratív és biztonságos térben tudják feldolgozni a betegségük során megélt tapasztalatokat és érzéseket. Emellett adaptív viselkedésmintákat és megküzdési technikákat sajátíthatnak el, amellyel javulhat az életminőségük és a társas kapcsolataik. 

Fotó: Mosoly Alapítvány

Terápiás programjaikban eddig is szigorú etikai és szakmai szabályrendszert alkalmaztak a programok szervezéséhez és lebonyolításához, hogy a hozzájuk forduló családok gyermekei a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. A terápiás munkában ugyanis alapvető követelmény és bevett gyakorlat a kliensek méltóságának tisztelete, az ártalmak elkerülése, a szakszerűség, a felelősségvállalás, a titoktartás, a feddhetetlenség, az elkötelezettség. 

Ugyanakkor az egész szervezet szintjén is szükséges volt végiggondolni, hogyan gondolkodnak a gyerekekről és a már meglévő garanciákon túl mit tudnak még tenni a biztonságuk érdekében. Az egy éves munka – melyhez a Hintalovon Alapítvány és a Solt és Társai Ügyvédi Társulás szakembereitől kaptak segítséget – eredménye a Mosoly-őrző. Ez a Mosoly Alapítvány gyermekvédelmi irányelveit összesítő dokumentum.

Az alapítvánnyal való közös munkáról több alkalommal is beszámoltak weboldalukon. Ennek keretében interjúkat készítettek Stáhly Katával és Vaskuti Gergővel, a NEMECSEK Program szakmai vezetőivel.

A Hintalovon Alapítvány szakértői segítségével új szempontok alapján tudtuk kritikus szemmel átvilágítani a rendszert, amiben dolgozunk. Majd csapatként tudtuk megfogalmazni, hogyan gondolkodunk a gyermekek biztonságáról és mit tudunk tenni a már meglévő garanciákon túl. Sokat segített, hogy a folyamatban a saját tempónkban tudtunk haladni, összehangolva a különböző területek (terápia, kommunikáció, adományszervezés) álláspontjait. Ehhez rugalmasan tudtuk illeszteni a Hintalovon szakértőinek személyes segítségét, az online képzéseket és a rendelkezésünkre bocsátott szakmai anyagokat, melyek tartalmát könnyen lehetett adaptálni a saját szervezeti gyakorlatunkra.

Mosoly Alapítvány

Első lépések

Ha eldöntötted, hogy szeretnél tenni azért, hogy a ti iskolátok, gyerekekkel foglalkozó szervezetetek is biztonságosabban működjön, tarts velünk és kövesd az alábbi lépéseket!

Töltsd ki ezt a rövid kérdőívet

kérdések megválaszolása után arról kapsz visszajelzést, hogy nálatok mennyire egyértelműek a gyerekeket védő szabályok és folyamatok. Ez 5-10 percet fog igénybe venni, a válaszaidat és az azokra adott visszajelzést rajtad kívül senki nem fogja látni!

Beszélj a kollégáiddal, döntsétek el, hogyan tovább! 

A kérdőív értékelése után kaptok egy képet arról, hogy nálatok mennyire kidolgozottak a gyerekeket védő szabályok. Ezután jobban át tudjátok gondolni, hogy milyen segítségre lenne szükségetek. A döntésetekben segíthet, ha minél jobban megismertek minket. Csatlakozzatok  NEMECSEK facebook csoportunkhoz, nézzétek meg az online elérhető, ingyenes képzésünket a gyerekjogokról, gyermekvédelmi irányelvekről!

Döntöttünk, nekiállunk! Mi a következő lépés?

A NEMECSEK Programban három módon tudtok részt venni. Önállóan, tanácsadói vagy partneri együttműködésben. Az együttműködések fajtáinak részletes leírását itt találjátok. Ennek alapján már el tudjátok dönteni, mi számotokra a legjobb megoldás. Ha úgy döntötök, hogy szeretnétek velünk valamilyen szorosabb formában együttműködni, akkor első lépésként, írjatok nekünk!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!

Online zaklatás- Kérdések és válaszok fiataloknak

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen szempontokat érdemes végiggondolnod és figyelembe venned, ha a gyerekek véleményére vagy kíváncsi, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart