Nemzetközi konferencia a gyerekrészvétel és a biztonság kérdéseiről

Miért vonjuk be a gyerekeket abba, hogy biztonságos környezetet alakítsunk ki számukra? Mit tehetünk szervezetként, hogy a gyerekek véleménye is érvényesüljön abban, hogy milyen szabályokat hozunk ennek érdekében? Tudj meg többet!

Hintalovon

2022.08.24.

A Hintalovon Alapítvány is előad a Keeping Children Safe által szervezett Child Participation in Safeguarding online konferencián 2022. szeptember 6. és 8. között. Az esemény célja, hogy ösztönözze a gyermekek bevonását a gyermekvédelmi irányelvek kidolgozásába, és felhívja a figyelmet a gyerekrészvétel fontosságára a gyerekek bántalmazásának megelőzése terén.  

Miért vonjuk be a gyerekeket abba, hogy biztonságos környezetet alakítsunk ki számukra? Mit tehetünk szervezetként, hogy a gyerekek véleménye is érvényesüljön abban, hogy milyen szabályokat hozunk ennek érdekében? Akit érdekelnek ezek a kérdések, elkötelezett a gyerekvédelmi irányelvek és a gyerekek bevonása iránt, annak ez egy különleges lehetőség, hogy megismerje más szervezetek és szakértők tapasztalatait, és ötleteket szerezzen saját gyakorlata javításához. 

Miért fontos?

A gyerekek meghallgatása nélkül nem lehet megfelelő védelmet nyújtani. Ez arra is érvényes, ha szervezetként gyerekvédelmi irányelveket alakítunk ki, vagy például azon dolgozunk, hogy hol és hogyan jelezzék a velük kapcsolatba kerülő gyerekek, ha bántják őket.

Azon szervezetek, melyek nem egyeztetnek a gyerekekkel erről, vagy nem dolgoznak ki hatékony védelmi intézkedéseket, szükségszerűen gyengébb gyermekvédelmi keretrendszerrel fognak rendelkezni, a bántalmazás veszélyének kitéve ezzel a gyerekeket.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének (UNCRC) megfelelően minden gyereknek joga van az erőszaktól való védelemre és arra, hogy figyelembe vegyék a véleményét az őt érintő ügyekben – kulcsfontosságú tehát, hogy bevonjuk őket a gyermekvédelmi irányelvek kidolgozásába is.

A konferenciáról

A három napos online eseményen a világ minden részéről érkező szakemberek osztják meg a vonatkozó tapasztalataikat és gondolataikat. 

A konferencia két témára tagozódik. Egyrészt szorgalmazza, hogy minél több szervezet, amely kapcsolatba lép gyerekekkel – legyen az akár nonprofit szervezet, akár a közigazgatás része –, dolgozza ki saját gyermekvédelmi irányelvét. Másrészt bemutatja, hogy ezen irányelvek, intézkedések kidolgozása során is kiemelten fontos a gyermekek, fiatalok meghallgatása és nézőpontjainak beépítése. 

Fontos figyelembe venni, hogy egy gyerek milyen keretek között érzi magát biztonságban, mitől tart, vagy milyen módokon tartja komfortosnak, hogy jelezze, ha bántalmazás éri. A gyerek bevonásának ezért kulcsfontosságú szerepet kellene játszania a védelmi intézkedések tervezésében, kialakításában és végrehajtásában is. 

Ennek megvalósítását nagyban segíti, ha a szakértők és szervezetek – legyenek bárhol a világon – megosztják egymással bevált gyakorlataikat és kihívásaikat. Erre kínál platformot az esemény, mely időt szán a kérdések feltevésére, felmerülő problémák megvitatására és közös jó megoldások találására is. A konferencia lehetőséget ad arra, hogy a gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek között szorosabb együttműködés alakuljon ki, akár országokon, kontinenseken keresztül is.

A szervezőkről

A Keeping Children Safe egy globális, független nonprofit szervezet, melynek küldetése, hogy világszerte véget vessünk a gyermekek szervezetekben történő bántalmazásának, kizsákmányolásának és elhanyagolásának. Ennek érdekében szakmai anyagokat készít, konferenciákat szervez és segíti a szervezeteket saját gyermekvédelmi irányelvük kidolgozásában. Jelen konferencia az első lépése a szervezet által kidolgozott hároméves gyermekrészvételi programnak. 

A szervező Keeping Children Safe gyermekvédelmi irányelvek kialakítását segíti világszerte, melynek 2019-től a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is tagja. Az Alapítvány szakmai szempontokkal segítette az esemény szervezését, valamint azon előadóként is részt vesz.

A konferencia részletei

2022. szeptember 6-8. között online kerül megrendezésre, biztosítva, hogy minél szélesebb körben követhető legyen. A 3 nap programjainak részletes bontása a konferencia honlapján érhető el, a 10 $-ba kerülő regisztráció pedig lehetővé teszi az összes program meghallgatását, az abból később készülő szakmai anyagok megtekintését.

A konferencia minden előadása angol nyelven zajlik majd, azonban a későbbi összefoglalókat igyekszünk magyar nyelven is elérhetővé tenni a résztvevők számára.

Kinek szól?

Minden szakembernek, aki munkája során gyermekekkel lép kapcsolatba, érdekli a gyermekvédelem és a gyermekjogok.

Minden szervezetnek, amely működése során gyermekekkel, gyermekekért (is) dolgozik és szeretné ezt a kapcsolódást jól bevált szabályrendszerbe önteni, annak érdekében, hogy képes legyen a gyermekbántalmazás bármilyen formájának hatékonyabb megelőzésére és lereagálására.

Minden érdeklődőnek, aki többet szeretne tudni a gyermekrészvételről, annak nemzetközi gyakorlatáról, és a gyermekvédelemben való megvalósításáról.

Regisztráció és további információk ezen a linken érhetők el.

#KeepingChildrenSafe #ChildParticipation

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

60 léleksimogató mondat – Plakát

Megerősítő, pozitív mondatok a mindennapi gyerekneveléshez: 60 jó mondat, amit neked is ismerned kell! Töltsd le plakátunkat!

Az integrált gyermekvédelmi rendszer 10 alapelve

Ismerd meg az EU által kidolgozott integrált gyermkvédelmi rendszer 10 alapelvét, melyek mentén a Hintalovon Alapítvány is működik!

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Cikkajánló

×
×

Cart