Nemzetközi konferencia a gyerekrészvétel és a biztonság kérdéseiről

Miért vonjuk be a gyerekeket abba, hogy biztonságos környezetet alakítsunk ki számukra? Mit tehetünk szervezetként, hogy a gyerekek véleménye is érvényesüljön abban, hogy milyen szabályokat hozunk ennek érdekében? Tudj meg többet!

Hintalovon

2022.08.24.

A Hintalovon Alapítvány is előad a Keeping Children Safe által szervezett Child Participation in Safeguarding online konferencián 2022. szeptember 6. és 8. között. Az esemény célja, hogy ösztönözze a gyermekek bevonását a gyermekvédelmi irányelvek kidolgozásába, és felhívja a figyelmet a gyerekrészvétel fontosságára a gyerekek bántalmazásának megelőzése terén.  

Miért vonjuk be a gyerekeket abba, hogy biztonságos környezetet alakítsunk ki számukra? Mit tehetünk szervezetként, hogy a gyerekek véleménye is érvényesüljön abban, hogy milyen szabályokat hozunk ennek érdekében? Akit érdekelnek ezek a kérdések, elkötelezett a gyerekvédelmi irányelvek és a gyerekek bevonása iránt, annak ez egy különleges lehetőség, hogy megismerje más szervezetek és szakértők tapasztalatait, és ötleteket szerezzen saját gyakorlata javításához. 

Miért fontos?

A gyerekek meghallgatása nélkül nem lehet megfelelő védelmet nyújtani. Ez arra is érvényes, ha szervezetként gyerekvédelmi irányelveket alakítunk ki, vagy például azon dolgozunk, hogy hol és hogyan jelezzék a velük kapcsolatba kerülő gyerekek, ha bántják őket.

Azon szervezetek, melyek nem egyeztetnek a gyerekekkel erről, vagy nem dolgoznak ki hatékony védelmi intézkedéseket, szükségszerűen gyengébb gyermekvédelmi keretrendszerrel fognak rendelkezni, a bántalmazás veszélyének kitéve ezzel a gyerekeket.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének (UNCRC) megfelelően minden gyereknek joga van az erőszaktól való védelemre és arra, hogy figyelembe vegyék a véleményét az őt érintő ügyekben – kulcsfontosságú tehát, hogy bevonjuk őket a gyermekvédelmi irányelvek kidolgozásába is.

A konferenciáról

A három napos online eseményen a világ minden részéről érkező szakemberek osztják meg a vonatkozó tapasztalataikat és gondolataikat. 

A konferencia két témára tagozódik. Egyrészt szorgalmazza, hogy minél több szervezet, amely kapcsolatba lép gyerekekkel – legyen az akár nonprofit szervezet, akár a közigazgatás része –, dolgozza ki saját gyermekvédelmi irányelvét. Másrészt bemutatja, hogy ezen irányelvek, intézkedések kidolgozása során is kiemelten fontos a gyermekek, fiatalok meghallgatása és nézőpontjainak beépítése. 

Fontos figyelembe venni, hogy egy gyerek milyen keretek között érzi magát biztonságban, mitől tart, vagy milyen módokon tartja komfortosnak, hogy jelezze, ha bántalmazás éri. A gyerek bevonásának ezért kulcsfontosságú szerepet kellene játszania a védelmi intézkedések tervezésében, kialakításában és végrehajtásában is. 

Ennek megvalósítását nagyban segíti, ha a szakértők és szervezetek – legyenek bárhol a világon – megosztják egymással bevált gyakorlataikat és kihívásaikat. Erre kínál platformot az esemény, mely időt szán a kérdések feltevésére, felmerülő problémák megvitatására és közös jó megoldások találására is. A konferencia lehetőséget ad arra, hogy a gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek között szorosabb együttműködés alakuljon ki, akár országokon, kontinenseken keresztül is.

A szervezőkről

A Keeping Children Safe egy globális, független nonprofit szervezet, melynek küldetése, hogy világszerte véget vessünk a gyermekek szervezetekben történő bántalmazásának, kizsákmányolásának és elhanyagolásának. Ennek érdekében szakmai anyagokat készít, konferenciákat szervez és segíti a szervezeteket saját gyermekvédelmi irányelvük kidolgozásában. Jelen konferencia az első lépése a szervezet által kidolgozott hároméves gyermekrészvételi programnak. 

A szervező Keeping Children Safe gyermekvédelmi irányelvek kialakítását segíti világszerte, melynek 2019-től a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is tagja. Az Alapítvány szakmai szempontokkal segítette az esemény szervezését, valamint azon előadóként is részt vesz.

A konferencia részletei

2022. szeptember 6-8. között online kerül megrendezésre, biztosítva, hogy minél szélesebb körben követhető legyen. A 3 nap programjainak részletes bontása a konferencia honlapján érhető el, a 10 $-ba kerülő regisztráció pedig lehetővé teszi az összes program meghallgatását, az abból később készülő szakmai anyagok megtekintését.

A konferencia minden előadása angol nyelven zajlik majd, azonban a későbbi összefoglalókat igyekszünk magyar nyelven is elérhetővé tenni a résztvevők számára.

Kinek szól?

Minden szakembernek, aki munkája során gyermekekkel lép kapcsolatba, érdekli a gyermekvédelem és a gyermekjogok.

Minden szervezetnek, amely működése során gyermekekkel, gyermekekért (is) dolgozik és szeretné ezt a kapcsolódást jól bevált szabályrendszerbe önteni, annak érdekében, hogy képes legyen a gyermekbántalmazás bármilyen formájának hatékonyabb megelőzésére és lereagálására.

Minden érdeklődőnek, aki többet szeretne tudni a gyermekrészvételről, annak nemzetközi gyakorlatáról, és a gyermekvédelemben való megvalósításáról.

Regisztráció és további információk ezen a linken érhetők el.

#KeepingChildrenSafe #ChildParticipation

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz – Plakát

Mitől működne jobban a digitális oktatás? Mire van szüksége a gyerekeknek a hatékony online tanuláshoz? Megkérdeztük a gyerekeket!

20 mondat, ahelyett hogy NE SÍRJ! (Plakát)

Adunk néhány tippet arra, mit tudsz mondani ahelyett, hogy ne sírj! Töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart