Gyerekekkel fotózkodott egy politikus? – hívd fel a figyelmét a gyerekjogokra

Gyerekekkel fotózkodott egy politikus, hívd fel a figyelmét a gyerekjogokra! A gyerekek nem kampányeszközök!

Hintalovon

2022.03.18.

A legutóbbi, 2018-as parlamenti választások idején még csak kezdtünk beszélni arról, hogy miért sérti a gyerekjogokat, ha politikusok gyerekekkel fotózkodnak a kampányidőszakban. Azóta egyre jobban érezzük, hogy ez nem csak ebben a kiélezett időszakban probléma, és hogy a gyerekek politikai használatának számtalan más formája is van. Szomorú tapasztalat, hogy ennél súlyosabb is.

Bár messze vagyunk attól, hogy a politikai eszköztárból kikopjon a gyerekek szerepeltetése, az elmúlt években több jó dolog is történt e téren. 

  • Érzékenyebbek lettek a választópolgárok arra, ha egy politikus gyerekek körében fotózkodik. A posztok népszerűségét ugyan ők is növelik, de egyre gyakrabban fejezik ki nemtetszésüket, vagy tesznek róla jelzést.
  • A média kritikusan figyeli a hasonló eseteket, és ritkábban fordul elő, hogy azt a gyerekek képmásának ismételt bevágásával, az eredeti posztok hivatkozásával teszik. Több cikk születik, mely a politikusok pellengérre állítása helyett vagy mellett a probléma megértését is támogatja, és rámutat arra is, hogy ez pártpolitikai oldaltól függetlenül létező gyakorlat.
  • Látunk példákat, amikor a politikusok legalább a minimumszabályokat betartják, pl. nem osztanak meg olyan képeket, felvételeket, ahol a gyerek felismerhető vagy intim családi helyzetben szerepel. Előfordul az is, hogy politikusok kifejezetten kiállnak amellett, hogy nem kampányolnak gyerekkel.
  • Egyre több tájékoztató anyag segíti a szülőket, intézményeket, politikusokat és a pártokat, hogy tudatosan, etikusan döntsenek a gyerekek részvételéről. (Ezekről itt találsz egy gyűjtést)
  • Az utóbbi önkormányzati és európai parlamenti választások során több bírságot szabott ki a választási bizottság a gyerekek politikai használata miatt, nyomatékosítva, hogy ez ellentétes a jogszabályokkal és az etikai kódexszel.

Hangsúlyozzuk, hogy önmagában nem igazolja a gyerekek szerepeltetését, 

  • ha a szülő írásban hozzájárul egy felvételhez,
  • ha a gyerekek jól érzik magukat és lelkesek a felvétel miatt, 
  • ha a gyerekek szimpatizálnak a politikus személyével,
  • ha a gyerekek örülnek az ajándéknak, jutalomnak,
  • ha a gyerekek intézménye elkötelezett a politikus felé, 
  • ha a politikus saját gyerekeivel fotózkodik,
  • ha a politikus célja egyébként a gyerekek védelme.

Gyerekkel fotózkodni kampányidőszakban nem szabályos, nem etikus, nem cuki és végképp nem menő. Közös felelősségünk, hogy ez mennyire marad része a normának. 

Segítsük a politikusokat, hogy felismerjék és abbahagyják a gyerekek ilyen módú tárgyiasítását. Az alábbi ellenőrzőlistát ezért a gyerekekkel fotózkodó politikusoknak készítettük.

Checklist politikusoknak

  1. A politikai programja és közössége miatt álltak ki Ön mellett a gyerekek?
  2. A gyerekek szerettek volna ebben részt venni?
  3. Értették a gyerekek, hogy a találkozás, megjelenés a választási kampányról szól?
  4. Ismeri a gyerekek véleményét a politikai programjáról?
  5. Biztonságosnak, önazonosnak érezhették a gyerekek az alkalmat? 
  6. Segítették mérlegelni a gyerekeknek a részvételük esetleges kockázatát?
  7. Mérlegelte, mi az itt szereplő gyerekek érdeke?
  8. Megszólítja az embereket a programja a gyerekek használata nélkül is? 

Ha bármelyikre NEM a válasz, akkor sérülnek a gyerekek jogai, vagy bevonásuk tárgyiasíthatja a gyerekeket. Ők gyerekek, nem kampányeszközök. Tájékozódj, és kampányolj etikusan! Ismerd meg a politikusok és politikai kampányok számára készített további anyagainkat a témában!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Szexting – Mit gondolj át mielőtt belemész ebbe a játékba?

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a szexting és mit érdemes átgondolnod mielőtt belemész ebbe a játékba, akkor  töltsd le az erről szóló plakátunkat!

20 mondat, ahelyett hogy NE SÍRJ! – Plakát

Adunk néhány tippet arra, mit tudsz mondani ahelyett, hogy ne sírj! Töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart