Gyermek kórházi karanténban VS a szülők jogai

Szülőként van jogod a gyereked mellett lenni, ha karanténba kerülne? Tudd meg, pontosan milyen jogokat, és milyen mértékben érintenek a korlátozások.

Hintalovon

2020.11.15.

Mi történik, ha a gyerek karanténba kerül? Milyen jogai vannak a szülőnek? A veszélyhelyzet kapcsán fontos beszélnünk, arról, hogy ha egy gyerek karanténba kerül, akkor a szülő mehet-e vele, illetve végezhetnek-e úgy egészségügyi beavatkozást egy gyereken, hogy nincs vele felnőtt hozzátartozója.

Sokan kérdeztétek tőlünk a most bejelentett veszélyhelyzet kapcsán, hogy ha egy gyerek karanténba kerül, akkor a szülő mehet-e vele, illetve végezhetnek-e úgy egészségügyi beavatkozást egy gyereken, hogy nincs vele felnőtt hozzátartozója. A jelenleg hatályos (2020.11.25.) rendelkezések értelmében:

  • a szülői felügyeleti jogokat a kihirdetett vészhelyzet semmilyen módon nem korlátozza;
  • ennek megfelelően a gyerek egészségügyi ellátása idején a szülő jelen lehet, és az orvosi beavatkozásokhoz (életmentés, súlyos helyzetek kivételével) kell a szülő előzetes hozzájárulása;
  • ha a jövőben új szabályok lépnek életbe (karantén bevezetése, egyéb korlátozások), akkor mindig olvassátok el az eredeti rendeletet (ne csak sajtó híradásokból tájékozódjatok), és ha az nem tér ki a szülői/törvényes képviselői jogok korlátozására, akkor minden jog ugyanúgy megillet titeket mint korábban;
  • alkotmányba foglalt alapjogok esetén bármilyen korlátozás csak az “arányosság és szükségesség” figyelembevételével lehetséges. Így arra számítunk, hogy a gyerekek jogait, védelmét és biztonságát érintő esetleges változások is ezt veszik majd alapul – nem okoznak majd szükségtelen korlátozást;

A gyermekek biztonságáért elsősorban a szülők felelnek. Vigyázzatok egymásra, és hozzatok felelős döntéseket.
#agyerekjogvilágnézet

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Bugyiszabályok

Bugyiszabályok ovisoknak – Európa legnépszerűbb szexuális erőszak megelőző programja

Ismerd meg az óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző kiadványt,a bugyiszabályokat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Szexting – Mit gondolj át mielőtt belemész ebbe a játékba?

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a szexting és mit érdemes átgondolnod mielőtt belemész ebbe a játékba, akkor  töltsd le az erről szóló plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart