Eurochild konferencián jártak a Gyermekjogi Követek

"Egy jobb Európát építeni a gyerekekkel: Beszállás!” - ezt a címet kapta a Eurochild kétévente megrendezett legnagyobb eseménye, ahol gyerekek és felnőttek egyenrangú félként dolgoztak azért, hogy a politikusok többet és jobban figyeljenek a gyerekek véleményére. Az alapítványt a Gyermekjogi követ program kollégái és öt Gyermekjogi Követ képviselte.
gyermekjogi követek az eurochild konferencián

Hintalovon

2018.11.09.

“Egy jobb Európát építeni a gyerekekkel: Beszállás!” – ezt a címet kapta a Eurochild kétévente megrendezett legnagyobb eseménye, ahol gyerekek és felnőttek egyenrangú félként dolgoztak azért, hogy a politikusok többet és jobban figyeljenek a gyerekek véleményére. 

konferencián szakértők, civil és emberjogi szervezetek dolgozói, döntéshozók és állami tisztségviselők, diákképviseleti szervek képviselői, diák önkéntesek és fiatal aktivisták vettek részt. Az alapítványt a Gyermekjogi követ program kollégái és öt Gyermekjogi Követ képviselte.  

„A konferencián olyan fiatalokkal és szakemberekkel találkozhattunk, akik hozzánk hasonlóan együtt dolgoznak gyerekekkel a gyerekjogok érvényesüléséért. Ez különleges lehetőség volt arra, hogy tanuljunk egymás sikereiből és kihívásaiból, és nemzetközi környezetben is bemutathassuk a munkánkat. Így ismertük meg például, hogy működik Opatija gyerekbarát város gyerekképviselete, a Skót Ifjúsági Parlament, milyen eszközök állnak rendelkezésre a gyerekek részvételi jogának vizsgálatára egy államban, hogyan dolgoznak a Young Journalist Project fiatal gyerekjogi tudósítói, vagy hogyan tudják hatékonyan használni az online teret a gyerekek saját kampányaikban. Mindezt egy olyan konferencián, ahol a gyerekek végre nem csak díszletként, hanem szervezőként, lebonyolítóként és teljes jogú partnerként vettek részt – mondta el legfontosabb élményeit Lányi Orsi, a Gyermekjogi Követ Program koordinátora. 

Mi történt a konferencián

A program során kollégáink két helyi civil szervezethez is ellátogattak. A tanulmányi látogatáson megismerték, hogy a házigazda Society ‘Our Children” Opatija szervezet hogyan támogatja a gyerekeket a városi diákképviseletben való részvételben és tesz a gyermekjogok megismertetéséért, és hogyan vonja be a fiatalokat a drogprevencióba a Terra Association. 

A konferencia megnyitóján beszédet mondott Laurentien holland hercegnő, Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök és Marie-Louise Coleiro-Preca máltai köztársasági elnök, és a Nemzetközi Gyermekbékedíj 2017-es holland és lengyel jelöltjei, Fahima és Tymon. 

Tymon, akinek mondatai ma már a lengyel törvények része, ezt üzente a résztvevő gyerekeknek: 

„Nekem a legnagyobb kihívás az volt, hogy meggyőzzem magam, hogy van értelme lépéseket tenni és hogy elhiggyem, hogy sikerülhet. Hatással vagy másokra, számít, amit teszel!”

Laurentien holland hercegnő megindító beszédében pedig kiemelte: 

„A felnőtteknek fel kell tenni maguknak a kérdést: készek vagyunk megosztani a hatalmat? A játékszabályoknak meg kell változni, és a gyerekeknek is beleszólásuk van abba, hogyan.”

A gyermekjogi követek részletesebb videóösszefoglalóval is készülnek, mely hamarosan elérhető lesz a honlapunkon és saját Instagram oldalukon. A konferencia hivatalos képei itt érhetők el.

A konferenciára való utunkat a Mazda Hungária Kft. támogatta. 

Mi a Eurochild?

A Eurochild egy 171 tagszervezetet tömörítő európai ernyőszervezet, ami a gyerekek jogaiért és jóllétéért dolgozik. Nemzetközi szinteken képviselik a gyermekjogokat a politikai döntéshozatalban, lobbiznak, nemzetközi kutatásokat és kampányokat folytatnak, szakmai támogatást nyújtanak. Céljuk, hogy elősegítsék a jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztását Európában. A szervezet különös hangsúlyt helyez arra, hogy támogassa a gyerekek részvételét az őket érintő kérdésekben, és hogy elősegítse, hogy a gyerekek véleményét figyelembe vegyék a kormányzati döntéshozatalban.

Galéria

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

Jé, ezt nem is tudtam…- Menstruációról gyerekeknek

Mindent a menstruációról. Gyerekeknek szóló kiadványunkban összeszedtük a menstruációval kapcsolatos legfontosabb információkat!

Beszélnünk kell róla, hogy megelőzhessük…- 7 napos e-mail-kurzus a szexuális erőszakról

Milyen tévhitek élnek még a szexuális erőszakkal kapcsolatban? Egyáltalán mi számít erőszaknak? Tudj meg többet, jelentkezz még ma e-mail-kurzusunkra!

Cikkajánló

×
×

Cart