Eurochild konferencián jártak a Gyermekjogi Követek

"Egy jobb Európát építeni a gyerekekkel: Beszállás!” - ezt a címet kapta a Eurochild kétévente megrendezett legnagyobb eseménye, ahol gyerekek és felnőttek egyenrangú félként dolgoztak azért, hogy a politikusok többet és jobban figyeljenek a gyerekek véleményére. Az alapítványt a Gyermekjogi követ program kollégái és öt Gyermekjogi Követ képviselte.
gyermekjogi követek az eurochild konferencián

Hintalovon

2018.11.09.

“Egy jobb Európát építeni a gyerekekkel: Beszállás!” – ezt a címet kapta a Eurochild kétévente megrendezett legnagyobb eseménye, ahol gyerekek és felnőttek egyenrangú félként dolgoztak azért, hogy a politikusok többet és jobban figyeljenek a gyerekek véleményére. 

konferencián szakértők, civil és emberjogi szervezetek dolgozói, döntéshozók és állami tisztségviselők, diákképviseleti szervek képviselői, diák önkéntesek és fiatal aktivisták vettek részt. Az alapítványt a Gyermekjogi követ program kollégái és öt Gyermekjogi Követ képviselte.  

„A konferencián olyan fiatalokkal és szakemberekkel találkozhattunk, akik hozzánk hasonlóan együtt dolgoznak gyerekekkel a gyerekjogok érvényesüléséért. Ez különleges lehetőség volt arra, hogy tanuljunk egymás sikereiből és kihívásaiból, és nemzetközi környezetben is bemutathassuk a munkánkat. Így ismertük meg például, hogy működik Opatija gyerekbarát város gyerekképviselete, a Skót Ifjúsági Parlament, milyen eszközök állnak rendelkezésre a gyerekek részvételi jogának vizsgálatára egy államban, hogyan dolgoznak a Young Journalist Project fiatal gyerekjogi tudósítói, vagy hogyan tudják hatékonyan használni az online teret a gyerekek saját kampányaikban. Mindezt egy olyan konferencián, ahol a gyerekek végre nem csak díszletként, hanem szervezőként, lebonyolítóként és teljes jogú partnerként vettek részt – mondta el legfontosabb élményeit Lányi Orsi, a Gyermekjogi Követ Program koordinátora. 

Mi történt a konferencián

A program során kollégáink két helyi civil szervezethez is ellátogattak. A tanulmányi látogatáson megismerték, hogy a házigazda Society ‘Our Children” Opatija szervezet hogyan támogatja a gyerekeket a városi diákképviseletben való részvételben és tesz a gyermekjogok megismertetéséért, és hogyan vonja be a fiatalokat a drogprevencióba a Terra Association. 

A konferencia megnyitóján beszédet mondott Laurentien holland hercegnő, Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök és Marie-Louise Coleiro-Preca máltai köztársasági elnök, és a Nemzetközi Gyermekbékedíj 2017-es holland és lengyel jelöltjei, Fahima és Tymon. 

Tymon, akinek mondatai ma már a lengyel törvények része, ezt üzente a résztvevő gyerekeknek: 

„Nekem a legnagyobb kihívás az volt, hogy meggyőzzem magam, hogy van értelme lépéseket tenni és hogy elhiggyem, hogy sikerülhet. Hatással vagy másokra, számít, amit teszel!”

Laurentien holland hercegnő megindító beszédében pedig kiemelte: 

„A felnőtteknek fel kell tenni maguknak a kérdést: készek vagyunk megosztani a hatalmat? A játékszabályoknak meg kell változni, és a gyerekeknek is beleszólásuk van abba, hogyan.”

A gyermekjogi követek részletesebb videóösszefoglalóval is készülnek, mely hamarosan elérhető lesz a honlapunkon és saját Instagram oldalukon. A konferencia hivatalos képei itt érhetők el.

A konferenciára való utunkat a Mazda Hungária Kft. támogatta. 

Mi a Eurochild?

A Eurochild egy 171 tagszervezetet tömörítő európai ernyőszervezet, ami a gyerekek jogaiért és jóllétéért dolgozik. Nemzetközi szinteken képviselik a gyermekjogokat a politikai döntéshozatalban, lobbiznak, nemzetközi kutatásokat és kampányokat folytatnak, szakmai támogatást nyújtanak. Céljuk, hogy elősegítsék a jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztását Európában. A szervezet különös hangsúlyt helyez arra, hogy támogassa a gyerekek részvételét az őket érintő kérdésekben, és hogy elősegítse, hogy a gyerekek véleményét figyelembe vegyék a kormányzati döntéshozatalban.

Galéria

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szexting – Mit gondolj át mielőtt belemész ebbe a játékba?

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a szexting és mit érdemes átgondolnod mielőtt belemész ebbe a játékba, akkor  töltsd le az erről szóló plakátunkat!

20 mondat, ahelyett hogy NE SÍRJ! – Plakát

Adunk néhány tippet arra, mit tudsz mondani ahelyett, hogy ne sírj! Töltsd le plakátunkat!

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Cikkajánló

×
×

Cart