Élet a koronavírus idején a gyerekek szerint

Egy globális felmérés keretében 137 ország 26.258 gyereke osztotta meg a koronavírussal kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait. A Hintalovon és gyerek önkéntesei a kérdőív lefordításával, valamint a kezdeményezés magyarországi népszerűsítésével támogatták a magyar gyerekek részvételét.

Egy globális felmérés keretében 137 ország 26.258 gyereke osztotta meg a koronavírussal kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait. A #CovidUnder19: Élet a koronavírus idején kezdeményezést a Terre des hommes indította 2020 tavaszán a belfasti Queen’s Egyetemmel közösen, azzal a céllal, hogy a gyerekeket érdemben bevonja a járványra adott válaszintézkedésekbe, és továbbítsák a gyerekek véleményét a döntéshozók, a gyerekekkel foglalkozó szakemberek és a kormányok felé. A Hintalovon és gyerek önkéntesei a kérdőív lefordításával, valamint a kezdeményezés magyarországi népszerűsítésével támogatták a magyar gyerekek részvételét.

A 27 nyelven elérhető kérdőívet 2020 nyarán tölthették ki a 8–17 éves gyerekek. A kérdéseket gyerekekkel közösen állította össze a kutatást vezető belfasti Queen’s Egyetem.

A 2020 decemberében nyilvánosságra hozott kutatási jelentés bemutatja, hogy a világjárvány és a kapcsolódó intézkedések világszerte milyen hatással voltak a gyerekekre az élet különböző területein. A kezdeményezés felgyorsíthatja a világjárvány nyomán hozott rövid és hosszú távú intézkedéseket.

A felmérés eredményei teljes terjedelemben angolul, franciául, spanyolul és arabul (előkészítés alatt) ezen a linken érhetők el.

A felmérés legfontosabb eredményei

 Egészség

  • A gyerekek 21%-a szerint könnyebb volt orvosi ellátáshoz jutni a Covid-19 járvány előtt.

Erőszak és biztonság

  • 9% kevésbé érezte magát biztonságban otthonában, illetve ahol a koronavírus kezdete óta lakott. 36% nagyobb biztonságban érezte magát a koronavírus óta, 56% pedig ugyanolyan biztonságban érezte magát, mint a pandémiát megelőzően.
  • 30% arról számolt be, hogy a koronavírus kezdete óta nagyobb tudással rendelkezik arról, hogy miként lehet segítséget kérni, ha nem érzi biztonságban magát.
  • A legtöbb gyerek arról számolt be, hogy kevesebb erőszakot hallott, látott vagy tapasztalt (52%). A gyerekek 9%-a számolt be arról, hogy több erőszakot hallott, látott vagy tapasztalt.

Koronavírus

  • 97% mondta, hogy megtanították őket 20 másodpercig szappannal és vízzel kezet mosni, vagy kézfertőtlenítőt, fertőtlenítőszert használni.
  • 48% mondta, hogy több szappannal és 24%, hogy több vízzel mosnak kezet, mint a koronavírus előtt.

Részvétel

  • 35% nem tudta, hogy hallgat-e a gyerekekre a kormány, 38% viszont úgy vélte, hogy nem hallgatták meg őket a koronavírus okozta válsággal kapcsolatos döntések meghozatalakor.

Tájékozódás

  • A koronavírusról legszívesebben a családtagoktól (62%) és a hagyományos sajtóorgánumokból (59%) tájékozódtak.
  • A gyerekek szkeptikusan viszonyultak a barátoktól vagy a közösségi médiából szerzett információkhoz: 83, illetve 75%-uk nem használta ezeket a forrásokat.
  • Fontosnak tartották, hogy a közösségi médiában és máshol megbízható és könnyen érthető információhoz jussanak.
gyerekek járványhelyzetben
gyerekek jogai helyzete

Életszínvonal

  • 20%-a említette, hogy kevesebb ételhez jutnak a koronavírus óta.
  • 41%-a említette, hogy a koronavírus óta családjuknak kevesebb pénze van a napi szükségletek fedezésére.

Családi élet

  • A legtöbb gyerek nem érzett változást a szülővel való kapcsolattartásban. Némelyeknek a járványhelyzet után, másoknak korábban volt jobb a helyzet e tekintetben.
  • A fiatalabb gyerekek nagyobb arányban említették, hogy most jobb, míg az idősebb gyerekek voltak inkább azok, akik nem érzékeltek különbséget.
  • A gyerekek azt is kiemelték, hogy a családdal való együttlét nem volt teljességében pozitív.

Oktatás

  • A legtöbb gyerek (a 13-17 évesek 58%-a) szerint a koronavírus előtt volt jobb az oktatás.
  • 12% szerint a koronavírus alatt jobb oktatásban részesült.
  • 41% szerint a koronavírus előtt jobban számíthattak tanáraik támogatására.

Játék, pihenés és szabadidő

  • 56% mondta, hogy kevésbé tudott beszélni a barátaival. Sok gyermek szerint a legrosszabb dolog a koronavírusban az volt, hogy hiányoztak a barátaik.
  • 35% mondta, hogy többet mozogtak a koronavírus előtt.

Kép forrása: www.facebook.com/CovidUnder19

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

A „Te hogy látod?” kampány 2019-ben elsőként vonta be a gyerekeket abba a folyamatba, amellyel az ENSZ ötévente felméri, milyen a gyerekek helyzete Magyarországon, idén pedig bekerült a Civil Díj döntősei közé, a legjobb érdekérvényesítő kampány kategóriában.
A jó gyerekkor rajtunk is múlik! – ezt üzeni a REGIO Játék és a Hintalovon Alapítvány összefogása, amelynek első lépéseként a szülői figyelem fontosságáról beszélnek majd játszótéri plakátok segítségével. A kampány üzenete a konkrét felvetéseken túl arról szól, hogy a szülőség nem egy velünk született képesség, hanem tanulható készség, amiben mindig van lehetőségünk fejlődni, új ismereteket, módszereket megtanulni.
Szülőként fontos feladatunk, hogy felkészüljünk a digitális szülőségre és online is biztonságot nyújtsunk a gyerekeknek. Ebben a mini videósorozatban arról beszélgetünk, mit tehet a szülő, hogy biztonságban tudja gyermekét az online térben.
Szakmai ajánlás a különleges bánásmódot igénylő gyermekek, és a mellettük jelenlévő szülők és segítő szakemberek számára az Őket nevelésük, oktatásuk során megillető jogok mentén.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Gyerekrészvételről érthetően- 6 napos e-mail-kurzus

Tarts velünk 6 napos e-mail-kurzusunkon, amelynek célja, hogy sorra vegyük a gyerekrészvétellel kapcsolatban felmerülő legfontosabb témákat és fogalmakat. Válassz az alábbi adományösszegek közül és kezdd el még ma e-mail-kurzusnkat!

Cikkajánló

×
×

Cart