Hogyan lesz egy jogi eljárás gyermekbarát?

Szeretnél segíteni a gyerekeknek, hogy megértsék jogaikat a jogi eljárásokban? A gyerekbarát anyagok célja, hogy segítsék a felnőtteket abban, hogy átfogó, könnyen érthető információkat nyújtsanak a gyerekeknek.

Hintalovon

2020.11.13.

A szakemberek és a felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. Ebben segítik őket a gyerekbarát anyagok, amelyek érhetőbbé tehetik a gyerekeknek, mi fog történni velük, kikkel találkoznak, mi az ami tilos és mi az ami szükséges egy eljárás során.

A ChiLLS projekt részeként a Hintalovon Gyerekjogi Követei segítségével több gyerekbarát anyag készült annak érdekében, hogy segítsék a felnőtteket, hogyan tudnak átfogó és könnyen érthető információt adni a gyerekek számára. A kaidványokban sszegyűjtötték a büntetőeljárásokkal, a menedékjogi eljárásokkal és tolmácsolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is. Ezek az anyagok önállóan is hasznosak lehetnek a gyerekek számára, de elsősorban a a gyerekekkel történő beszélgetést kívánják támogatni. A témák a szakirodalomra és a ChiLLS projekt szakmkai fórumain megfogalmazott prioritásokra építenek. Az anyagokat a Chills projekt partnerei készítették, eredetileg angol nyelven.

A kiadványok nemzetközi szabályozásokon alapulnak, különös tekintettel az EU irányelveire (2010/64/EU, 2012/13/EU, 2013/48/EU, 2012/29/EU, 2016/800/EU), az ENSZ Gyermekjogi egyezményére, valamint az Európa Tanács, az UNICEF, az UNHCR, az EASO (Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal) és a FRONTEX (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) irányelveire. Ügyelni kell arra, hogy a nemzeti szabályozások országonként eltérőek lehetnek, attól függően, hogy egy állam mely egyezménynek vagy szervezetnek részese és hogyan. Figyelembe kell venni azt is, hogy csak az EU irányelvek számítanak kötelező érvényűnek.

A gyerekbarát kiadványok tartalma és formája gyerekek részvételével készült, a Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi Követeinek bevonásával. Az anyagok véleményezésében 8 gyerek vett részt. A ChiLLS anyagok szerzői jogi védelem alatt állnak, fordításuk és sokszorosításuk támogatott de engedélyköteles. Engedélykéréshez kérjük , írjon nekünk!

Letölthető gyerekbarát anyagok:

  • Kikkel találkozhatsz? – A kiadványból a fiatalabb gyerekek megismerhetik a különböző szakemberek szerepét, és megtudhatják, hogy kikhez fordulhatnak segítségért.
  • Miért fontos az életkorom? – A kiadvány segít megérteni az életkor meghatározás célját és menetét a menekültügyi eljárások során.
  • Milyen jogaid vannak? – Ez a gyerekbarát anyag 4 pontban mutatja be a vonatkozó EU irányelveket, kiemelve az ügyvédek, tolmácsok szerepét, és a gyerekek különleges jogait egy büntetőeljárás során.
  • Akkor még nem tudtam… Most már igen! – A kiadványban egy kísérő nélküli kiskorú történetét meséli el, akit a Földközi-tengernél menekítettetek ki. Miközben találkozik a hatóságokkal és letelepül, megismeri a jogait.
  • Polgári eljárás – Ez a folyamatábra bemutatja a polgári eljárás menetét a probléma felmerülésétől a bíróság jogerős ítéletéig.
  • Büntető eljárás – Ez a folyamatábra szemlélteti a büntetőeljárás menetét, és segíti szakembereket abban, hogy elmagyarázzák annak főbb lépéseit a gyerekek számára.
  • Menekültügyi eljárás – Ez a folyamatábra a kísérő nélküli kiskorúak menekültügyi eljárásának folyamatát szemlélteti.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Nevelés vagy büntetés? – plakát

Mi a nevelés célja? Mi a különbség az egészséges fegyelmezés és a büntetés között? Tudd meg szülőknek készült plakátunkról!

Jé, ezt nem is tudtam…- Menstruációról gyerekeknek

Mindent a menstruációról. Gyerekeknek szóló kiadványunkban összeszedtük a menstruációval kapcsolatos legfontosabb információkat! Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Annak ellenére, hogy természetes jelenség, nem könnyű beszélgetni a menstruációról. Mit mondjunk a gyerekünknek és hogyan? Válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart