A gyermekjogok védelme a klímaválság árnyékában: az ENRICH projekt bemutatása

Miként fonódnak össze a klímaválság kérdései és a gyerekjogok? Miről szól az ENRICH Projekt? Tudj meg többet cikkünkből!

Hintalovon

2024.10.09.

Új nemzetközi projektben vesz részt a Hintalovon Alapítvány

A klímaválság egyre fenyegetőbb jelenléte nem csak a környezetet érinti, hanem közvetlenül hat a gyerekek jogaira is. A gyerekek jogainak védelme és biztosítása érdekében holisztikus, átfogó megközelítésre van szükség, amely magában foglalja a gyermekek élethez, túléléshez és egészséges fejlődéshez való jogát, valamint a politikai és döntéshozatali folyamatokban való részvételük biztosítását. Bár a gyerekjogok és a részvétel jogi kereteit széles körben szabályozza a nemzetközi és európai jog, még mindig jelentős a szakadék az elméleti részvételi elvek és a gyerekek valós és érdemi bevonása között a környezetvédelemmel kapcsolatos döntéshozatalban. Pedig ez a gyerekek életét és jövőjét nagyban befolyásolja.

A 2024-ben elindult Environment, Rights, Children (ENRICH) projekt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, miként fonódnak össze a klímaválság kérdései és a gyermekjogok. A projektben résztvevő magyar, osztrák, bolgár, észt, cseh, szlovén, német és horvát partnerek célja, hogy elősegítsék a gyerekek részvételi jogainak érvényesülését a környezetvédelmi és klímaváltozással kapcsolatos döntésekben. A projekt arra törekszik, hogy biztosítsa a gyerekek számára azt a jogot, hogy hangot adhassanak véleményüknek az őket érintő kérdésekben, különösen a klímaváltozás területén.

Ennek a célnak az elérése érdekében a projekt keretében a következő tevékenységek valósulnak meg 2024-2026-ban:

  1. Egy online kutatás, amelynek célja a szakemberek gyermekjogokkal kapcsolatos jelenlegi tudatosságának felmérése.
  2. Nemzeti szintű képzési programok kidolgozása, amelyek az érintett környezetvédelmi szereplők tájékoztatását célozzák a gyermekek részvételi jogairól, és gyakorlati módszereket nyújtanak ezek érvényesítéséhez.
  3. Két nemzetközi esemény, ahol a résztvevők megoszthatják tapasztalataikat, bemutathatják a kutatási eredményeket, és konkrét ajánlásokat tehetnek az EU döntéshozói számára a gyermekek részvételének gyakorlati megvalósításáról a klímaváltozás elleni küzdelem és a környezetvédelem kapcsán.

A projekt legfőbb célcsoportjai közé tartoznak a környezetvédelmi és gyermekjogi civil szervezetek és aktivisták, környezetvédelmi oktatók, valamint a gyermekekkel és a környezettel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó hivatalos testületek és döntéshozók. A hét EU-ország részvételével zajló projekt reményeink szerint hozzájárul az EU Gyermekjogi Stratégiájának megvalósulásához is.

Az ENRICH projekt tehát nemcsak a klímaváltozás kérdéseire, hanem a gyermekek jogainak fontosságára is rámutat, és arra törekszik, hogy a fiatalok hangja is helyet kapjon az őket érintő döntésekben.

A projekt eredményeiről folyamatosan hírt adunk majd.

További tartalmak a témában

A Hintalovon Alapítványban gyerekekkel közösen dolgozunk a gyerekjogokért. 2022-ben közel 40 gyerekkel dolgoztunk együtt, több mint 70 találkozót, megbeszélést tartottunk velük, és 20 projektbe vontuk be őket. Közös munkánkról most részletes beszámolót készítettünk.
Hintalovon Alapíítvány 2020 óta tagja az ECPAT-nak, ennek keretében idén is több projekt valósult meg gyerekek részvételével.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kapcsolattartás különválás után

Kapcsolattartás különválás után – Ajánlások a gyerek korához, egyedi szükségleteihez

Hogyan szervezzük a kapcsolattartást a válás, különválás után? Gyermekközpontú ajánlás és szempontrendszer a különváláshoz.

Hézagok és a falak a gyermekvédelemben és az iskolákban

Hézagok és falak: – a gyermekvédelemben és az iskolában

Töltsd le  a Hézagok és falak című, szakmai lektorálásunkkal készült kiadványt, melynek szerzője 10 év nevelőszülői és napközis nevelői tapasztalait és történeit osztja meg!

Ne posztolj

Ne posztolj a gyerekről!

Tudod mi az a digitális lábnyom? Tudtad, hogy van összefüggés a posztolt képek és az iskolai bullying között? Legyetek online is biztonságban!

Cikkajánló

×
×

Cart