A sport kutatásunk legfontosabb eredményei

A sport kutatás eredményei közül az egyik legfontosabb, hogy a gyerekek nem ismerik fel, hogy ami velük történik, az bántalmazás.

Hintalovon

2023.11.15.

Bár az általunk végzett sport kutatás módszertana miatt az eredmények nem tekinthetők reprezentatívnak, mégis számos jelenségre felhívják a figyelmet. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a gyerekek nem ismerik fel, hogy ami velük történik az bántalmazás. Emiatt azokat a sport velejárójának tartják. Az eredmények ugyanakkor kiemelik, hogy a gyerekek többsége számára a sport meghatározó és jó élményt jelent.

A sportolás, testmozgás fontos része a gyerekkornak – mind a csapat és közösség, mind a rendszeres fizikai aktivitás meghatározó alkotóeleme a gyerekek testi és lelki fejlődésének. Az örömteli pozitív sportélményeknek pedig életreszóló hatásuk lehet. Hogyan tudhatjuk biztonságban a gyerekeket sportolás közben is? Hogyan védhetjük meg őket a megalázástól, zaklatástól, visszaélésektől és a  bántalmazás más formáitól? A kérdések megválaszolása előtt fontos látnunk mi a valóság jelenleg.

A nemzetközi viszonylatokhoz képest nagyon kevés hazai kutatás, tanulmány foglalkozik a sportban előforduló bántalmazás és negatív tapasztalatok eseteivel. Magyarországon kevés tényszerű információ fellelhető, inkább csak egy-egy konkrét sportegyesülethez köthető média által megjelenített eset jelenik meg. Magyarországon először a UNICEF készített országos kutatást csaknem 10 évvel ezelőtt, 2014-ben.

A sport kutatás eredményeiről röviden

Bár az online kutatásunk nem tekinthető reprezentatívnak módszertana miatt, számos érdekes jelenségre felhívja a figyelmet. A kutatás részletesebben a NEMECSEK oldalán olvasható, illetve a teljes kutatási jelentést is le tudjátok tölteni.

A legtöbb gyerek számára a sportolás nagy örömforrás, alkalmas az önbizalom növelésére, sikerélmények átélésére és a közösséghez tartozás megélésére. A többség támogató, szeretetteljes légkörre emlékszik vissza, amikor a sporttal kapcsolatos emlékeit idézi fel.

Ám a legtöbb gyerek átélt teljesítménykényszert, ami meghatározó eleme a szervezett sportnak, ez a szemlélet elveszi a sportolás által elért örömöt és a kevésbé jól teljesítő gyerekeket hátrányos helyzetbe hozza, ezáltal elveszi a kedvüket (akár egész életre is) a sportolástól.

A mostani eredmények megerősítik azt, amit a 2014-es kutatásban is találtak: az edző szerepe kiemelkedő jelentőségű. Az edző hozzáállása, a viselkedése, a személyisége, a gyerekekre való odafigyelése nemcsak az edzések hangulatát határozza meg, de eldöntheti egy gyerek sportoláshoz való viszonyát is. Egyrészt a bántalmazás minden típusa esetén a legtöbbször az edzőt jelölték meg bántalmazónak, másrészt helyzeténél fogva az edző az, aki a legtöbbet tud tenni a bántalmazás megelőzése és kezelése érdekében.

A sport kutatás másik jelentős eredménye, hogy a bántalmazást felnőttként már máshogy ítéljük meg, mint akkor, amikor gyerekek voltunk. Gyerekként sokszor nem voltunk tisztában azzal, vagy nem tudtuk eldönteni, hogy ami velünk történt, az valóban bántalmazás volt-e, különösen érzelmi bántalmazásnál nehéz megítélni a határt a szigorú motiválás és a bántalmazás között. Felnőtt fejjel visszaemlékezve azonban sokkal nagyobb arányban gondolják gyerekbántalmazásnak a történteket a válaszadók.

Az eredmények rávilágítanak annak hiányosságára is, hogy a bántalmazás kezelésére szinte alig áll rendelkezésre eszköz a sportszervezetekben. Minden típusú bántalmazás esetén nagyon magas volt azoknak az aránya, akik nem mondták el senkinek a velük történteket. Valamint annak is, hogy a válaszadók szemtanúk voltak másik csapattársuk bántalmazásának. 

A legnagyobb arányban a családjuknak beszéltek az átélt bántalmazásról, így a kutatás eredménye hangsúlyozza a családi kapcsolatok, a szülők fontos szerepét is. A gyerekek számára nagyon fontos, hogy szüleik támogassák őket az eredményeiktől és a sportban való részvétel szintjétől függetlenül.

Összegzés

A sporttal eltöltött gyerekkori évek nagy hatással vannak a személyiségünkre. Erősíthetik az önbizalmunkat, az önelfogadást, kitartásra és csapatszellemre nevelhetnek. De sajnos az itt átélt negatív élmények hosszútávon is súlyos zavart és károkat okozhatnak a személyiségfejlődésben, a testképben. A kutatás során az is világossá vált, hogy a gyerekként sportoló szülők tudatosabban, körültekintőbben választanak sportszervezetet és sportágat gyerekeik számára, pont a saját gyerekkorukban átélt pozitív vagy negatív élmények hatására.

A kutatási jelentés letölthető a teljes cikk végén a NEMECSEK.hu oldalán.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

Mitől jó a digitális oktatás: tippek gyerekektől tanároknak

Tudd meg, hogy a gyerekek szerint mi teheti jobbá a digitális oktatást, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le tanároknak szóló tippjeinket!

kamaszkor útikalauz

Kamaszkor – Útikalauz (felvilágosításhoz) szülőknek 1. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Cikkajánló

×
×

Cart