A gyerekek véleményére is figyel Strasbourg

Egyedüli magyarországi résztvevőként részt vettünk az Európa Tanács strasbourgi konferenciáján 2019. április 8-9-én, melyet a Lanzarote egyezmény végrehajtásában és monitorozásában való civil társadalmi és gyermek részvételről rendeztek.

Hintalovon

2019.04.11.

Egyedüli magyarországi résztvevőként részt vettünk az Európa Tanács strasbourgi konferenciáján 2019. április 8-9-én, melyet a Lanzarote egyezmény végrehajtásában és monitorozásában való civil társadalmi és gyermek részvételről rendeztek. Az eseményen a Gyermekjogi Követ Programunk vezetője, Németh Barbara vitaindító előadást tartott a gyerekek részvételéről az emberi jogi egyezmények monitoringjában, és 19 ország közel 50 képviselője és a Lanzarote Bizottság előtt beszélt az alapítvány diákönkénteseinek vonatkozó munkájáról, és azokról a lehetőségekről és kihívásokról, amit a gyerekek véleményének figyelembevételéért folytatott munka során tapasztalnak.

Az alapítvány gyermekjogi követei 2018-ban részt vettek a Lanzarote egyezmény végrehajtását vizsgáló 2. monitoring körben, és egy videóban foglalták össze véleményüket a szextingről és az online szexuális visszaélésekről elérhető információkról, támogatásról. Az ő jelentésükön kívül további 6 országból küldték meg véleményüket a gyerekek a Bizottság számára, melyet a szakértőkből álló testület a kormány és a civilek jelentésével is összevet ‒ az ENSZ Gyermekjogi egyezményének monitorozásához némileg hasonlóan. A Lanzarote Bizottság tematikus vizsgálatainak eredményét átfogó jelentésben foglalja össze.

A gyerekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása ellen 2007-ben, a Spanyolországhoz tartozó Lanzarote szigetén elfogadott Európa Tanács egyezményt 44 ország írta alá, köztük Magyarország 2010-ben. 2017 márciusában alapítványunk több mint 4000 aláíró támogatásával petíciót nyújtott be az Országgyűlés számára a Lanzarote egyezmény mielőbbi végrehajtását és olyan kormányzati lépéseket sürgetve, amelyek eredményeként minden magyar gyerek segítséget kérhet, védelmet kaphat, és elkerülheti, hogy szexuális erőszak áldozatává váljon.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Az integrált gyermekvédelmi rendszer 10 alapelve

Ismerd meg az EU által kidolgozott integrált gyermkvédelmi rendszer 10 alapelvét, melyek mentén a Hintalovon Alapítvány is működik!

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Családi Szerződés

Bejön kopogás nélkül a szobádba? Türelmetlenek vagytok egymással? Zavarjátok egymást tanulás, munka közben? Itt egy kis segítség a békés családi élethez!

Cikkajánló

×
×

Cart