Petíció a gyerekek elleni szexuális erőszak megállításáért - Hintalovon

Petíció a gyerekek elleni szexuális erőszak megállításáért

Mostanában nem nagyon múlik el nap anélkül, hogy ne hallanánk, olvasnánk gyerekek elleni szexuális erőszakról. Magánemberként és szakmabeliként is sokszor tehetetlenül nézzük, hogyan alakul át egy gyerek elleni szexuális erőszak egy elintézni való üggyé – hogy végül bizonyíték, esetleg bűncselekmény hiányában az egész ügyet ejtsék.

Ma Magyarországon a szexuális erőszaknak az esetek túlnyomó többségében csak az áldozatra nézve van következménye. A gyereket nem az elkövető családtagtól védik meg, hanem sokszor kiemelik a családból: az erőszak traumája után a családja elvesztésének traumáját is át kell élnie. Az elkövető gyakran azzal zsarolja az áldozatot, hogy „ha elmondod, majd mehetsz intézetbe”. „Az igazság feltárása” céljából az esetleg segítséghez jutó és már gyógyulás útjára lépő gyereket több évig rendszeresen visszarángatják, hogy ismét elmondja a traumát – arra kényszerítve, hogy újra és újra átélje, ami vele történt. Közben megalázzák, megszégyenítik, hazugnak nevezik.

lobby_peticio.jpg

A gyerekek intézményes védelme, a megfelelő törvények elfogadása és betarttatása az állam feladata. Ennek korrekt működésére sok országban van példa. Némely elfogadott törvény Magyarországon is a megfelelő irányba mutat. A mindennapok gyakorlatában mégis csak nagyon szoros szakmai kísérés mellett lehet a szexuális erőszakot átélt gyereknek vagy a szüleiknek a további viktimizálás veszélye nélkül azt javasolni, hogy tegyenek feljelentést.

A Hintalovon Alapítvány 2017-ben aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy a kormány, valamint minden magyar döntéshozó és végrehajtó szerv ismerje el, hogy a gyerekek szexuális abúzusa jelenleg nem megfelelően kezelt probléma Magyarországon. A petíciónkat több mint 4000 magánszemély és 30 szakmai szervezet írta alá, majd a teljes anyagot átadtuk a Házelnök titkárságának.

peticio.jpg

A gyerekek érdekében elvárjuk, hogy a kormány tegye meg a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében és azért, hogy a gyerekek merjenek segítséget kérni, nagy biztonsággal kapjanak is segítséget, és az elkövetőket felelősségre vonják. 

A petíció céljaival egyetértő civil szervezetek és szövetségek listája: 

Bácskai Juli Pszichoszínháza

Boldogságban Felcseperedni Alapítvány

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar

Erőszakmentes Rokoni Kapcsolatokért

ESZTER Alapítvány az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjáért

Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME)

Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány

Háttér Társaság

Igazgyöngy Alapítvány

Jogismeret Alapítvány

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Labrisz Leszbikus Egyesület

Létra Közalapítvány

Közép Európai Mediációs Intézet (KEMI)

Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége

Magyar LMBT Szövetség (7 tagszervezet)

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

Mesekő Alapítvány

Mindenhol Otthon Alapítvány

Magyar Pedagógiai Társaság Korczak Munkacsoport

Nőkért Egyesület

Partners Hungary Alapítvány

Polgár Alapítvány az Esélyekért

Pressley Ridge Magyarország Alapítvány

Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület

SOS Gyermekfalvak Magyarország

Szex Educatio Közalapítvány

Terre des hommes Magyarország Alapítvány

XXI. Századi Roma Nők Egyesülete

CsatolmányMéret
PDF ikon A petíció teljes szövege 366.49 KB