Videós segítség a kamaszkor testi változásairól

A serdülőkor változásai már 8–13 éves korban elkezdődnek, és átlagosan 5–7 évig tartanak. Sokkal zökkenőmentesebbé tehetjük a gyerekünk számára a kamaszkor kezdetét, ha előre felkészítjük őt a várható változásokra. A szexuális nevelés nem egy alkalom, hanem egy folyamat, ami a gyereknevelés elválaszthatatlan része.

Hintalovon

2019.01.29.

A serdülőkor változásai már 8–13 éves korban elkezdődnek, és átlagosan 5–7 évig tartanak. Sokkal zökkenőmentesebbé tehetjük a gyerekünk számára a kamaszkor kezdetét, ha előre felkészítjük őt a várható változásokra. A szexuális nevelés nem egy alkalom, hanem egy folyamat, ami a gyereknevelés elválaszthatatlan része. A serdülőkor fizikai változásai miatt különösen felerősödik az igény, hogy a gyerekek kérdéseire konkrét válaszokat adjunk. Ebben segít a YELON program új videosorozata, ami tabuktól mentesen, lányoknak és fiúknak külön-külön megválaszolja a legfontosabb testi-lelki változások okát és jeleit.

A szülők többsége tudja, hogy vannak olyan ismeretek, amelyeket fontos lenne átadni a gyerekének – a gond csak az, hogy hogyan. Sok szülőnek eszébe jut, hogy milyen jó lett volna, ha neki valaki rendesen elmondja, hogy mire számíthat a szexualitás terén, vagy ha valakihez fordulhatott volna konkrét kérdéseivel. Akad olyan szülő, aki bár érzi ezt a hiányt, és szeretné, ha a gyereke másképp nőne fel, mégsem tudja, hogyan segíthetne ebben. Ebben ad támpontot és konkrét segítséget a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon programjának új videós sorozata, amelyek a kamaszkori változások legfontosabb kérdéseire adnak választ. A kamaszkor nem könnyű, de ha segítünk megérteni a gyerekeknek, hogy ami velük történik, teljesen normális, és mindenkivel megtörténik, akkor nagyban megkönnyíthetjük számukra a felnőtté válás útját.

Mindig zavarba jövök szülőként, amikor szexről kellene beszélnem a gyerekkel. Hogy álljak neki?

A szexualitás nem csak a szexről szól. Szülőként nagymértékben hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a gyerekünknek egészséges és pozitív lehessen a saját testéhez és a testiséghez való viszonya. A szexuális nevelés a nevelés elválaszthatatlan része, tanulható ismeret. Nem kell tökéletesnek mutatkoznunk vagy mindent tudnunk, elég, ha őszinték vagyunk, és hitelesek. Az is teljesen rendben van, ha zavarban vagyunk. Legyünk magunkkal türelmesek és megértőek, ha szülőként nehéznek érezzük megtenni az első lépést. Olvassunk, kutassunk, nézzünk utána, tanuljunk. Sokat segíthet a beszélgetés elindításában, ha megosztunk a gyerekünkkel egy megbízható linket, vagy ha ajándékba adunk neki egy, az ő korosztályának szóló, szexualitással foglalkozó könyvet.

A kamaszkor nem 14 évesen kezdődik

felvilágosítás nem egyszeri alkalom, nem lehet egyetlen beszélgetésbe belesűríteni mindazt, amit a testünkhöz való viszonyról szól. Tanítsuk a gyerekünket egészen kicsi kortól arra, hogy a saját teste felett ő maga rendelkezik, joga van arról dönteni, hogy mi történik a testével, hallgassuk meg, vegyük komolyan, és válaszoljunk őszintén a testével kapcsolatos kérdésekre és kérésekre. A 4 éves kor alatti gyerekek nagyon kíváncsiak a saját és a körülöttük lévők testére is, élénken foglalkoztatja őket a testük működése, és rengeteget kérdeznek. A kérdésekre adott válaszok mellett fontos megtanítani a testrészek neveit, beleértve a nemi szervekét is, a lányok és a fiúk teste közti különbségeket, azt, hogy a kisbabák az anyukák hasában növekszenek, illetve azt is, hogy az intim testrészeinket nem mutogatjuk másoknak.

A 4–9 éves gyerekeket már élénken érdekli nemcsak a saját, de a kortársaik teste is. Sok gyerek játszik doktorosdit, ami remek alkalom lehet arra, hogy – anélkül, hogy azt éreztetnénk velük, hogy valami rosszat csináltak – megtanítsuk nekik, hogy a saját és a mások intim szférája közti határt tiszteletben kell tartani. Az intim testrészeinkhez mások nem nyúlhatnak, és mi sem nyúlhatunk másokéhoz.

Nem kicsi ehhez 9 évesen?

A kamaszkor ma már jóval előbb indul, mint ahogy azt gondolnánk. A serdülőkor változásai már 8–13 éves korban elkezdődnek, és átlagosan 5–7 évig tartanak. Sokkal zökkenőmentesebbé tehetjük a gyerekünk számára a kamaszkor kezdetét, ha előre felkészítjük őt a várható változásokra. Beszélgessünk vele a menstruációról, a magömlésről, az erekcióról, adjunk gyakorlati tanácsokat azzal kapcsolatban is, hogy mit lehet tenni, ha ezek miatt kellemetlen helyzetbe kerül. Fontos elmondani, hogy léteznek nemi úton terjedő betegségek, hogy a termékenység azt is jelenti, hogy nemzőképesek vagyunk, illetve teherbe tudunk esni, hogy milyen védekezési módok léteznek, és melyiknek mik az előnyei és a hátrányai, pontosan mik ellen nyújtanak biztonságot.

Mi történik velem, anyu?

A kamaszkorról szóló videóinkat itt találod:

https://yelon.hu/video/880/mi-az-a-merevedes

https://yelon.hu/video/879/szortelenites-menstruacio-pattanasok…

https://yelon.hu/video/878/bajusz-pattanas-izzadsag-mi-van-a-testemmel

https://yelon.hu/video/859/mellek-es-egyebek-a-lanyok-serdulokora

Ha érdekelnek a kamaszokkal kapcsolatos nevelési kérdések, iratkozz fel hírlevelünkre!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart