Gyerekekkel fotózkodott egy politikus? – hívd fel a figyelmét a gyerekjogokra

A legutóbbi, 2018-as parlamenti választások idején még csak kezdtünk beszélni arról, hogy miért sérti a gyerekjogokat, ha politikusok gyerekekkel fotózkodnak a kampányidőszakban. Azóta egyre jobban érezzük, hogy ez nem csak ebben a kiélezett időszakban probléma, és hogy a gyerekek politikai használatának számtalan más formája is van. Szomorú tapasztalat, hogy ennél súlyosabb is.

Bár messze vagyunk attól, hogy a politikai eszköztárból kikopjon a gyerekek szerepeltetése, az elmúlt években több jó dolog is történt e téren. 

 • Érzékenyebbek lettek a választópolgárok arra, ha egy politikus gyerekek körében fotózkodik. A posztok népszerűségét ugyan ők is növelik, de egyre gyakrabban fejezik ki nemtetszésüket, vagy tesznek róla jelzést.
 • A média kritikusan figyeli a hasonló eseteket, és ritkábban fordul elő, hogy azt a gyerekek képmásának ismételt bevágásával, az eredeti posztok hivatkozásával teszik. Több cikk születik, mely a politikusok pellengérre állítása helyett vagy mellett a probléma megértését is támogatja, és rámutat arra is, hogy ez pártpolitikai oldaltól függetlenül létező gyakorlat.
 • Látunk példákat, amikor a politikusok legalább a minimumszabályokat betartják, pl. nem osztanak meg olyan képeket, felvételeket, ahol a gyerek felismerhető vagy intim családi helyzetben szerepel. Előfordul az is, hogy politikusok kifejezetten kiállnak amellett, hogy nem kampányolnak gyerekkel.
 • Egyre több tájékoztató anyag segíti a szülőket, intézményeket, politikusokat és a pártokat, hogy tudatosan, etikusan döntsenek a gyerekek részvételéről. (Ezekről itt találsz egy gyűjtést)
 • Az utóbbi önkormányzati és európai parlamenti választások során több bírságot szabott ki a választási bizottság a gyerekek politikai használata miatt, nyomatékosítva, hogy ez ellentétes a jogszabályokkal és az etikai kódexszel.

Hangsúlyozzuk, hogy önmagában nem igazolja a gyerekek szerepeltetését, 

 • ha a szülő írásban hozzájárul egy felvételhez,
 • ha a gyerekek jól érzik magukat és lelkesek a felvétel miatt, 
 • ha a gyerekek szimpatizálnak a politikus személyével,
 • ha a gyerekek örülnek az ajándéknak, jutalomnak,
 • ha a gyerekek intézménye elkötelezett a politikus felé, 
 • ha a politikus saját gyerekeivel fotózkodik,
 • ha a politikus célja egyébként a gyerekek védelme.

Gyerekkel fotózkodni kampányidőszakban nem szabályos, nem etikus, nem cuki és végképp nem menő. Közös felelősségünk, hogy ez mennyire marad része a normának. 

Segítsük a politikusokat, hogy felismerjék és abbahagyják a gyerekek ilyen módú tárgyiasítását. Az alábbi ellenőrzőlistát ezért a gyerekekkel fotózkodó politikusoknak készítettük.

Checklist politikusoknak

 1. A politikai programja és közössége miatt álltak ki Ön mellett a gyerekek?
 2. A gyerekek szerettek volna ebben részt venni?
 3. Értették a gyerekek, hogy a találkozás, megjelenés a választási kampányról szól?
 4. Ismeri a gyerekek véleményét a politikai programjáról?
 5. Biztonságosnak, önazonosnak érezhették a gyerekek az alkalmat? 
 6. Segítették mérlegelni a gyerekeknek a részvételük esetleges kockázatát?
 7. Mérlegelte, mi az itt szereplő gyerekek érdeke?
 8. Megszólítja az embereket a programja a gyerekek használata nélkül is? 

Ha bármelyikre NEM a válasz, akkor sérülnek a gyerekek jogai, vagy bevonásuk tárgyiasíthatja a gyerekeket. Ők gyerekek, nem kampányeszközök. Tájékozódj, és kampányolj etikusan! Ismerd meg a politikusok és politikai kampányok számára készített további anyagainkat a témában!