Állami segítségnyújtás a családon belüli erőszak áldozatai számára

A családon belüli áldozatokat az állami áldozatsegítési rendszer több szinten tudja segíteni – ezeket most összegyűjtöttük egy helyen.

Hintalovon

2021.05.31.

A Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi Központja összegyűjtötte a családon belüli erőszak áldozatai számára az állam által biztosított és igénybe vehető szolgáltatásokat .

A megelőzést segítő szolgáltatások

Kríziskezelő ambulanciák

Az országban regionális szinten működnek kríziskezelő ambulanciák. Céljuk a mihamarabbi segítségnyújtás, a problémák rendezése még az erőszakos megnyilvánulások eszkalálódása előtt. Az ambulanciákon jogász, pszichológus, szociális munkás szakemberek segítik az áldozatokat. Az ambulanciák személyesen vagy akár telefonon, emailen keresztül is elérhetőek és felkereshetőek. Szolgáltatásaikat anonim módon is igénybe lehet venni.

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

A telefonszolgálat a kapcsolati erőszak és emberkereskedelem áldozatainak nyújt információt és telefonos tanácsadást, akut krízishelyzetben pedig segíti az áldozatokat biztonságos, a bántalmazótól vagy kizsákmányolótól védett helyre való menekülésben. Jelzéssel élhet kiskorú vagy gondnokolt veszélyeztetése, bántalmazása miatt az illetékes család és gyermekjóléti szolgálat felé.

  • telefonszám: +36-80-20-55-20 (Magyarországról ingyenesen és anonim módon hívható a nap 24 órájában)

Krízisközpontok

Azon áldozatok számára, akik a bántalmazás miatt otthonuk elhagyására kényszerültek, krízisközpontok biztosítanak szállást és komplex szolgáltatást. A krízisközpontokban szakemberek (jogász, pszichológiai segítő, szociális munkás) segítik a munkát. Biztosítják a védett elhelyezést és szükség szerint a teljeskörű fizikai ellátást. A központok jellemzően 6 férőhelyesek és maximum 4 hetet tölthetnek ott az áldozatok.

Titkos menedékházak

A titkos menedékházak a kapcsolati erőszak súlyos formáit elszenvedő, életveszélyben lévő áldozatait fogadják. A biztosított szolgáltatások megegyeznek a krízisközpont szolgáltatásaival, a védelem a titkos menedékházak esetében azonban még hangsúlyosabb. A titkos menedékházak jellemzően 18 férőhelyesek és az áldozatok hosszabb időt tölthetnek ezeken a helyeken, mint a krízisközpontokban, ugyanis itt a maximum ellátási idő 6 hónap.

Társadalmi reintegrációt segítő szolgáltatások

Félutas-házak

A félutas-házak célja az áldozatok társadalmi reintegrációja. Maximum 5 évig biztosítanak lakhatási lehetőséget, önálló életvitel kialakítására alkalmas 4 férőhelyes ingatlanokban. A félutas-házakban emellett szakmai (főként jogi és pszichológiai) segítséget is nyújtanak a lakóknak.

Áldozatsegítés

Az állami áldozatsegítési szervezetrendszer több pilléren nyugszik: ezek többek között a területi áldozatsegítő szolgálat részeit képező fővárosi és megyei kormányhivatalok, az Igazságügy Minisztérium, az általa működtetett Áldozatsegítő Központok, illetve az Áldozatsegítő Vonal.

Megyei (fővárosi) kormányhivatalokban működő területi áldozatsegítő szolgálatok

A megyei (fővárosi) kormányhivatalokban működő területi áldozatsegítő szolgálatok többféle szolgáltatást is nyújtanak az áldozatok, így a családon belüli erőszak áldozatai számára is.

  • Érdekérvényesítés elősegítése keretében a szolgálatok főként tájékoztatást, jogi tanácsot, érzelmi segítséget nyújtanak az áldozatoknak.
  • Azonnali pénzügyi segítséget is igénybe vehetnek az áldozatok a bűncselekményt követő rövid időn belül kialakult krízishelyzet orvoslására. A segély nyújtása méltányossági döntéssel, a szociális rászorultság vizsgálata nélkül állapítható meg az áldozatok részére, melynek összege maximalizált (2021-ben: 158.168,- Ft) és csak meghatározott célra (élelmezés, lakhatás, ruházkodás, utazás, gyógyászat, kegyelet) adható.
  • Az áldozati státusz igazolása keretében a szolgálatok az áldozat kérelmére vagy hivatalból hatósági bizonyítványt állítanak ki, mellyel igénybe vehetők kedvezményesen a jogi segítségnyújtó szolgálat támogatásai és más hatóságok előtt is felhasználható az igazolás.
  • A szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatai állami kárenyhítést igényelhetnek a felmerült vagyoni káruk (teljes, vagy részbeni) megtérítésére, illetve enyhítésére. Mellettük a közeli hozzátartozóik, eltartottjaik, és azok is jogosultak lehetnek a kárenyhítésre, akik az elhunyt sértett eltemettetéséről gondoskodtak. Az állami kárenyhítés maximális összege 2021-ben: 2.372.520,- Ft.

Áldozatsegítő Központ

Tájékoztatást, pszichológiai segítséget kínálnak az egyensúlyi helyzet visszaállítása és a továbblépés érdekében.

Áldozatsegítő vonal

A hívó az egyedi élethelyzetéhez illeszkedő tájékoztatást, tanácsadást kap a büntetőeljárásbeli jogairól és kötelezettségeiről, a részére nyújtható támogatások fajtáiról, az igénylés feltételeiről, a számára leginkább megfelelő probléma megoldási lehetőségekről.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart