Szemléletformálás a gyerekek biztonsága érdekében

Rudan Máriát, a Jézus Magyarországi Rendtartomány Társaságot képviselő tanácsadót  kérdeztük, hogy mit tart fontosnak a Pannonhalmi Szimpózium kapcsán.

Mi az Ön személyes motivációja a gyermekvédelem témájában?

Érdekel, hogy miként formálhatjuk szemléletünket és tevékenységeinket, annak érdekében, hogy a gyermekek érzelmileg és fizikailag biztonságban legyenek. Az egymásra figyelés hogyan van jelen a mindennapjainkban – személyes kapcsolatainkban és intézményeinkben és hogyan lesz válik ez kultúrává. A teremtettségünkből fakadó emberi méltóság és értékesség tudatosítása hogyan jelenik meg a nevelésben és a gyermekekkel foglalkozó szervezetek, közösségek működését hogyan hatja át ez a szemlélet.

Mi az Ön számára a legfontosabb kérdés, amelyre szeretne választ kapni a konferencia után?

Az egyházi intézmények és a gyermekvédelemmel foglalkozó, civil és állami szervezetek közötti együttműködés lehetőségei.

Van-e olyan nemzetközi példa, amelyet követendőnek tart az iskolai bántalmazás megoldásában, a visszaélések megelőzésében?

Berlini érsekség gyermekvédelmi segédanyagai

Van-e olyan könyv, film, bármilyen más művészeti alkotás, amit ajánlana az iskolai bántalmazás és visszaélés könnyebb megértéséhez?

Tobias Zimmerman SJ: A diákok méltósága sérthetetlen – és a tanároké is, In: Növekedjünk együtt!, JTMR, 2017. 77-95.

Ki az, akit nem hívtunk meg a konferenciára, de meg kellett volna?

Hát, erre így a személyes tapasztalat előtt nem írnék semmit, nagyon bízom benne, hogy kerek egész lesz.:)